Kako rešiti problem sa radnikom koji ima problem

Imate problem sa radnikom?
Vi ste direktor i imate radnika koji povremeno ne zadovoljava osnovne norme poslovanja ili ponašanja.
Morate da intervenišete, ne znate kako?

dir

Prvo, sigurno je da postoji mnogo razloga zbog čega radnik ne poštuje radnu disciplinu ili odstupa od normi ponašanja. Mozete razmisšljati na ovu temu, a mozete i preskočiti i biti direktni. Ako imate vreme, moja preporuka je da razmislite pre donošenja bilo kakve odluke.

Prvo pozovite radnika na razgovor. Budite direktni i postavljajte pitanja koja su nedvosmislena, na koja se u početku odogovara sa da i ne. U samom uvodu u razgovor, jasno kazite zbog čega inicirate razgovor. Očekivanja u skladu sa poslovnom politikom, sistematizacijom radnog mesta, Ugovorom koji ima radnik, Pravilnikom o ponašanju i svim ostalim bitnim aktima firme, moraju biti pred vama.
Dozvolite radniku da u opširnijoj varijanti iznese svoje stavove i razmišljanja.
Pred kraj razgovora, sigurno je da mozete zajedno da donesete zaključak, smernice za dalje, predloge i mere ako su potrebne.
Predlazem da vodite sluzbenu belešku i da se oboje na kraju potpišete. Istu treba zavesti u pravnoj sluzbi, po jedan primerak radniku, jedan za arhivu.
Ukoliko se nastavi po starom, sledeći postupak bi bio da se radniku da u pismenoj formi obaveštenje, još bolje naredba, u kojoj ćete se pozvati na sve Zakone, pravilnike, Uredbe, Akte koje ima vaša komapnija, sa jasnim delom o pravnoj pouci, sa jasnim Merama i rokovima.
U knjigama i literaturi zasnovanoj na iskustvu top menadzmenta zapadnih komapanija, prvi korak je razgovor, drugi razgovor i beleška, treći  –  dajte radniku slobodan dan.
Kako je na zapadu praksa da se slobodan dan ne daje bez preke potrebe, obično radnik debelo razmišlja o tome zato mu je šef dao isti, kada je svaki radnik u smeni preko potreban. Iznenadjen je ovom odlukom. Jasno zna koje su mu obaveze i šta moze da očekuje.
Kod nas, radnik se obično zahvali za slobodan dan i odlazeći na glas komentariše kako mu je direktor najveći bolid, kako baš sutra treba da registruje kola, promeni gume, izore njivu, javi se švalerki, poseti bioenergetičara, kozmetičara, frizera i kako mu je baš dobrodošao slobodnjak. Ko kec na deset. Ko kec iz rukava.

kec

Zato preskočite zapadne fore i fazone, literaturu koju su pisali Japanci, Ameri, Nemci…budiite direktni i pišite sve od prvog razgovora. To vam je sigurno najbolja varijanta jer ćete sve pisane beleške, overene naredbe i odluke sutra morati da pokazete na sudu. Jer mi smo u Srbiji gde sve funkcioniše na drugačiji način!
Progutajte knedlu, pripremite se, napravite par varijanti sa pitanjima za razgovor.
Ako nemate ¸¸zeludac¸¸ za ovakve aktivnosti, za stresove koji su najvišeg nivoa, onda niste spremni ni da budete direktor.
Nemojte biti ni bez emocija, neko ko se striktno drzi Zakona, jer mozete doći u nepriliku da ostanete bez odličnog radnika koji ima par problema u tom trenutku.
Pokazite strpljenje, svaka odluka po ovom pitanju je bitnija od svega.
Radnici su ti koji nose sve procese. Mozete imati kompletno robotizovanu proizvodnju, opet je radnik taj koji pritiska dugmiće za start i stop.

Dajte im šansu. Svi grešimo.
Ljudski je grešiti, bozanski opraštati.

-fotke preuzete sa sajtova IgrajPoker i B92

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *