Srbi vole da se prave Englezi ali nisu Englezi

Dejvid Bekam je dobio crveni karton za pokušaj namrenog šutiranja protivničkog igrača ( mislim argentinskog), u trenutku kada se lomio rezultat. Engleska je izgubila utakmicu na penale a svi Englezi su Bekama proglasili krivcem za taj poraz.

Sudija je svojom reakcijom potvrdio da je vrhunski zato što poštuje pravila i bez ikavih daljih razmišljanja isključio je lika koji je u tom trenutku bio popularniji od kraljice GB.

Ovo je jedan primer. Namerno mislim i pišem o Englezima.

Oni su svojim zakonima ali pre svega primenom istih omogućili da roditelji vode svoju malu decu na utakmice obučene ful u opremu klubova za koje navijaju. Da sede do suparničkih navijača na tribinama, u pabovima, na peronima, stajalištima, aerodromima i koje gde.

Razbijanje imovine ili atak na ličnu sigurnost je i najgore huligane dovela u red, od onog trenutka  kada su pohapšeni, i kada su dobili kazne do tri doživotne…

 

A mi?

Mi se samo pravimo Englezi.

I mi imamo zakone. Ali kada ubijemo  navijača, ubice dobiju nagradu posle silne alabuke koju obično dignemo da bi zaboravili na protest ili strajk prosvetara, policije, raznih udruženja ili posle neuspelih koalicija i sličnih rabota koje su kod nas postale dosadne jer više ni sami ne možemo da ispratimo ko, kad i zbog čega radi to što radi a ne radi ono što mu je posao…

Rokamo se, pa kao da smo vodili ljubav, onako dzukelski idemo i hvalimo se ortacima.

Kao klinci kad se napiju od jedne čašice a posle nedelju dana u razgovoru kažu: jebote, pre neki dan sam popio pola litre onoga i litar posle toga one druge!

Medjutim, ovo hvalisanje prevazilazi vremenom učinjeno dečačko laganje i prelazi sve okvire normalnog, do čina ubistava zarad čega?

Zarad čije bahanalije, interesa? Nema više hvalisanja, tek po koji grafit na sveže ofarbanim fasadama “pravda za ….”…

Mi nemamo Dejvida, nama ostaje da se kolektivno isključimo, da sebi udelimo crveni karton.

Rešenje postoji. Kada ćemo doći do njega, opet od nas zavisi.

Do tada, crvenimo svakodnevno zbog dečaka koji se hvališu učinjenim delima, tačnije teškim prestupima.

A oćemo u Evropu! Oćemo, ali nismo spremni jer nam je lepše u anarhiji. U Evropi se teže i sporije stiže do cilja, do interesnih i ličnih___upiši po želji____ .

Previše je crvenih kartona preko.

Zato ćemo mi da glumimo Engleze, da pljujemo po nasim Bekamima i da sedimo ovde gde kamen našeg bla bla naj naj…

Ljubav, muzika i sve nešto #politika…

ps.izvini čitaoče zbog izvinjenja koje će srpski zvaničnici da ti daju zbog toga što Zakon kojeg imamo ne primenjujemo ili ga kršimo da bi smanjili kazne učiniocima, tačnije zato što se pravimo Englezi

4 Comments:

 1. Podrzavam te! Opet si pokazao da si covek!!!!
  Ljuta sa i ogorcena!!! Bas tako svi ovde mogu da nose dresove svog kluba i deca i da ne budu napadnuta od pripadnika drugog kluba, a kod nas Rekao si nam kako to izgleda !!!!
  Svaka cast!!! Opet ce mo mi normalni da se stidimo!! Opet!! A sport i nasi rukometasi to nisu zasluzili, jer su se borili lavovski, srcem!!! juce slusam Kiru Lazarova kako kaze: Nasi zajednicki navijaci su nas ovde doveli, pokazimo da umemo zajedno i pokazimo da je balkanski rukomet najbolji, kao i mi svi, srbi, makedonci, slovenci, hrvati!!!!!!

 2. Zbog nagrada koje dobijaju ubice, zbog svega što se dešava… Milan Mladenović “Crv”

 3. Dzaba ti pises, trosis tastaturu, ljudi moraju da shvate, mislim dokle ta netrpeljivost, to je prostakluk, neobrazovanost, plitko razmisljanje, glupost, nemam reci sta vise. Nisam citao tekst ali video sam sliku i nju komentarisem. Strasno je kad pogleda sta se desava, smanjena kazna za ubice onog francuza , sramota, naravno kakvi su nam sve u vlasti takav je i narod, ilic (namerno malo slovo)…….. nemogu da se nerviram vise, Dedo, dugujes mi jedan Nebilet zbog ovoga

 4. Još jedan u nizu primera “pucanja u prazno”
  Sve dok se ne nađu “zajednički” interes porodica i SVI državni organi i promene sistem vaspitanja i obrazovanja, suočava će mo se sa primerima hroničara svog doba.
  Odgovornost treba prva da preuzme porodica, jer “Drvo se savija dok je mlado” i dalje svi u lancu, a da represiva bude krajnja mera.
  Treba jednom otpočeti sa edukacijom roditelja u vaspitanju dece da bi se stvorili početni preduslovi da školski organi preuzmu svoj deo odgovornosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>