Etno selo Stanišići

Prijatelji koji su bili, pričali mi kako je lepo. Ali je moja percepcija bila tek na nekom minimalističkom deliću, do same spoznaje i obilaska etno sela Stanišići.

Elem, tamo treba otići.

На излазу из Бијељине на трећем километру према Павловића мосту налази се Етно село “Станишићи”. Етно село “Станишићи”, изван садашњег времена и простора, враћа нас прецима и природи, и буди у нама дивљење према једноставности некадашњег начина живота. Овдје се одмарају очи и душа, човјек постаје племенитији али и мудрији слушајући жуборење потока и рад воденице.

Provesti makar nekoliko sati, popiti piće, ili ručati, ako ne i uzeti smeštaj na par dana.

Cene su ok, mnogo manje nego u Beogradu. Osoblje prijatno, nasmejano. Ima u svakom trenuktku puno turista iz raznih krajeva, ali i iz drugih zemalja, ponajviše Rusa. Zato i ne čude nazivi pojedinih objekata.

Verujem da sam ovim video prilogom makar malo dočarao delić svega onoga što ima u etno selu Stanišić.

Ja sam mislio da je to neko napucano malo mesto sa par objekata i da ću uludo utrošiti vreme i ostale resurse, medjutim, grdno sam se prevario. Do najsitnijeg detalja, sa mnogo ukusa i truda, dovedeno je celo selo do fantastične koncepcije u kojoj jednostavno gubite iz vidika sve ono oko sela, a prijatna atmosfera i ugodjaj koji dobijate prosto vam stvara nerealnu sliku da je etno selo Stanišići smešteno na jednoj velikoj livadi, na sred Balkana, na sred nečega gde vam nikada neće pasti na pamet da može da postoji takva oaza neverovatne pozitivne energije satkane od kamena, drveta i ostalih prirodnih materijala.

Kobinacija sa vodom, gomilom malih, većih i velikih mostova, sa predivno osmišljenim travnjacima i tek tu i tamo različitim vodenicama do kojih su stigle vode potočare da okreču žrvanj, sa crkvom i manastirom u centru sela, sa barkom “Noje” simboličnim religijskim saznanjem, sa prugom i stanicom Podlugovi, sa visećim mostom i sa čuvarima u predivno belim labudovima.

Ceo taj ambijent narušavaju neke nove zgradurine bez kojih se očigledno ne može jer treba primiti veliki broj turista na tako mali prostor.

Predivna atmosfera dovodi mlade zaljubljene da ovde sklope bračnu zajednicu. Imaju sve na jednom mestu a njihovi gosti imaju ekstra luksuzni ambijent i posluženje…

#Ljubav, muzika i sve nešto lepo…

Ako budete imali prilike, nemojte propustiti obilazak etno sela Stanišić!!!

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *