Otapanje frižidera, saveti

Iskljucite frižider, budete strpljivi i jednostavno običnom krpom sakupite svu vodu.

Ako se žurite, uzmite nešto oštro kako bi razbili led. Gulite, udarajte i kada sve očistite od leda, pozovite dvojicu da vaš frižider odnesu u đubre, ili spremite gomilu para kako bi ste popravili isti.

Elem, u delu gde se hrana potpuno zamrzava, postoje neki kanalići i postoje neke male izbočine na podu i zidovima tog dela frižidera. E to su kanalice gde prolazi freon koji hladi zidove. Kada oštrim predmetom gulite, postoji mogučnost da oštetite te kanalice i da freon iscuri. Kada uključite frižider ponovo, motor radi bez freona i najverovatnije je da če probiti na masu, isključiće vam osigurač i ostačete bez struje.

Kad majstor dodje i utvrdi kvarove na vašem frižideru, presedne vam po drugi put. Prvi je kada se shvatili da će vam se sva hrana pokvariti ako odmah ne ubacite u ledaru…

Još kada vam je frižider na vikendici koja je udaljena od grada, onda sve bude još skuplje zbog prevoza, zbog toga što majstori nemaju apsolutno sve delove kod sebe u kolima, zbog udaljenosti od prve prodavnice u gradu…Ako je vikend, onda vam preostaje samo da skuvate kaficu i sa majstorom da uživate u prirodi i cvrkutanju ptičića. Eto.

 

 

Meni se desilo upravo ovo, ali sam imao sreću zato što sam imao još jedan stari frižider. Sa njega je skinut ispravan motor. Očetkan, šmirglan, pa ofarban i stavljen umesto motora koji se pokvario. Ko nov.

A da, preskočioo sam glavnu stvar. Moram da naglasim da nisam zvao tamo nekog majstora nego sam zvao najboljeg. Juga- Borska Inicijativa aka Armagedon, došao svojim vozilom, sa gomilom alata, profi. Sa freonom i svim mogućim zezalicama, ali i sa iskustvom bez premca.  Od skora Uni-Servis Bor….

 

Juga došao po dogovoru pre 17h, ali nije znao šta ga sve ćeka. Nešto pre 22h uspeo je da zakrpi sve rupe, da od babe napravi devojku i da me spase ove godine od troška kupovine novog frižidera.

Napuni cevi freonom, kad negde curi. Uspe da nadje mesto, isprazni cevi od freona, zavari mesto gde je kvar, ponovo napuni freonom , kad opet negde curi. Jedva nadje mesto, a to su inače mikronski male rupice koje se skoro ne vide ali su dovoljne da freon iz njih šišti, nekom specijalnom kredom premaže i zapuni rupice, pa iznova. I tako nekoliko puta dok nije uspeo sve da sanira.

Muka i nevolja uz ponavljanje istih radnji po nekoliko puta.

U jednom trenutku mi palo na pamet da je zaista bolja varijanta da kupim novi a ovaj bacim što dalje od mene, da ga moje oči ne vide, ali frižideri nisu tako jeftini…

Zato je Juga bio vrhunski u svakom smislu. I mene da smiri, i frižider da popravi. Iskusvo, znanje. Hvala mu na tome.

A vama dragi prijatelji, prihvatite savet da kada otapate frižider, to radite sa velikim strpljenjem, inače ode mast u propast.

Eto male priče. A gde je ljubav ? Pa u samoj pomisli na hranu, jel te? Ljubav često ulazi na stomak, to žene bolje znaju od mene. A ja znam da volim da jedem  i da punim stomakom bolje razmišljam. Pa čas, čas odem do friza da zviznem po nešto što moja zenica spremi,lol…

Ljubav, muzika i sve nešto lepo…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

6 Comments:

 1. Znači i ti si izabrao majstora koji ne pije? Pa gde je tu doživljaj druženja, ono: aj bre majstore će radiš ti nešto, popi mi svu rakiju i tako to…?

 2. E Deda ako mi veruješ evo pijem kafu i spremam se da čistm fržider, kad ono ti baš o tome pisao. Istina je da nisu jeftini, ali ovaj moj je svakako za đubre, samo što će ta investicija sačekati još malo, a do tada ću ga pažljivo otopiti. 😉

 3. RainDog
  Ako cemo tako, ni ja se nisam proslavio ponudom,lol 😛
  Ali se Juga porslavio svoim znanjem i iskustvom. Alal mu vera.

  Charolija
  Poslusaj savet, zlata je vredan. Kakav god da ti je frižider, sigurno je da moze jos malo da posluzi. Cuvaj ga dok ne skupis koji dinar za novi… 😀 Ista prica,lol…

 4. E, Deko, ja prvo lajkovala na fejsu, pa došla da pročitam 🙂

  Dakle, stvarno si rođen za pisaca, menjaj profesiju i udri konkurenciju Efraimu Kišon i Džerom Džeromu 🙂

  Veliki lajk ovde, umreh od smeha na delove posta 😀

  ps. udaram lajk i za marketing kampanju 😉

 5. A kako ti nije palo na pamet da upotrijebiš twitter? Ja sam baš nedavno tražila savjet tamo i dobila – da stavim unutra šerpu sa vrućom vodom ili da pušem fenom. I radila tako i začas otopila bez greške 🙂

 6. Rada
  Hvala ti puno i za lajk i za koment. Drago mi je da sam te malo nasmejao,lol 😛

  Cuber Bosanka
  Nisam ja sredio friz, ja sam samo naso majstora da ga popravimo. Inace bi ga i ja zeznuo na ovaj nacin, kad stalno negde jurcam.
  Jos neko mi napisao ovo sa serpom vrele vode i sa ovakvim nacinom brzog otapanja. Hahahaha, i ja stalno trazim dobre savete na Twiteru i nikada ne pogresim. Ljudi su genijalni i puni odlicnog iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *