1924, Vila Adamovica

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Ispod neposredne planine Stol a tacno preko puta planine Veliki Krs, nalazi se Vila Adamovica iz 1924. godine.

Veliki zemljoposednici i bogatasi tog vremena, izabrali su ovaj polozaj za svoju prekrasnu kucu. Svaki kamen za izgradnju donet je na ledjima tadasnjih mestana tog kraja, sa planine Veliki Krs .

Nimalo jednostavan zadatak, kad se uzme u obzir da samo prilaz vili ima nekoliko potpornih zidova, obzirom da je kuca na malom brdascetu. Tu je i velika ograda oko celog dvorista koje u svom sastavu je imalo objekat za prihvat konja, vodenicu, staju, ambare i pomocni objekat za tadasnju poslugu. Da bi se doslo do velike kapije, nasipana je zemlja pored reke a ujedno tim nasipom je odvojeno prekrasno imanje koje su obradjivali.

Sama kuca je impozantna i za ovo vreme, ali sada vec zarasla u korov i rastinje. U sebi krije i cuva mnoge interesantne prostorije , sobe, podrum i deo za skladistenje vina.

Ovo zadnje je na mene ostavilo poseban utisak, jer sam prvi put video kako izgleda jedan vinski podrum i sta je u njemu bilo jos u to vreme. Osim debelih zidova ( mozda cak i 60 cm.) , naprevljeno je nekoliko rupa kao da su prozori a u stvari to su bile pregrade gde su drzali flase, merice, pribor, lampe i slicne stvari. Na suprotnoj strani su dva otvora za ventiliranje prostorije i u donjem desnom uglu mali bazen iznad kojeg su se otvarala burad ( pa ako se desi da pukne, svo vino bi se sasulo u isti). Sa leve i desne strane na podu stoje drveni koloseci na kojima su lezala polozena burad.

U samoj kuci ima dosta prostorija, a u jednoj od njih i nesto nalik kaminu. Meni se cini da to nije bio samo kamin, vec i neka vrsta centralnog grejanja, jer je polozaj takav da lozenjem u njemu moze da se greje ceo objekat.

U jednoj od soba nalazi se stari krevet sa slamaricom . Impresivno. Tu je i stara stolica kao i drveni okrugli predmet koji je sluzio za posluzenje kacamaka. I dan danas se posluzuje kacamak na takvom predmetu, za koji ne znam kako se zove .

Tu su i stare merdevine, kao i jos nekoliko starih predmeta…

Dvoriste kuce je predivno. Prostrano, sa puno prelepih jelki i jos nekog drveca od kojih je jedno poseceno i na njemu izbrojano preko devedest godova . Sa leve strane je bio predivan vocnjak.

Sam pogled koji se pruza kad se izadje ispred ulaznih vreta je neopisiv. Pruza se u nedogled i gleda predivnu prirodu, kao i samo dvoriste.

Predlog da se obidje ovaj objekat dao je gospodin Stanoje Savic, cuveni borski lovac i avanturista, a Bane Kisobran, njihov kolega i ja smo predlog podrzali sa osobitim zadovoljstvom. Zao mi je samo sto nisam imao foto aparat kod sebe, vec sam slikao mobilnim telefonom, pa su slike losijeg kvaliteta, a neke mi i nedostaju a da ne znam gde su se izgubile…

Vec sam jednom pisao o tome kako Stanoje zna da iskoristi priliku i da spoji posao i zadovoljstvo , sto svima nama nije tesko palo, naprotiv.

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

17 Comments:

  1. Prvo da ti se zahvalim sto si se potrudio da nam docaras dio bastine tvoga kraja.Kuca je zaista lijepa i puna potencijala,kada bi se nasla mogucnost da se investira u njenu restauraciju.Interesuje me koliko je udaljena od Bora? Da li ste mogli prici kolima, koliko toliko blizu kuci ili je podrucje nepristupacno?
    poz 🙂

  2. Podrucje je fenomenalno za one kiji vole prirodu. Da bi se doslo do nje od Bora, mora se proci kroz Veliki Krivelj ( ima jedan snimak od Bora do Krivelja, evo ti link: http://www.dedabor.com/?p=486 ), pa se onda ide putem za Gornjene. Mora se proci preko Cepa a to je izmedju planina Stol i Veliki Krs i onda se put spusta celim delom planine Stol.
    Nesto predivno a uskoro cu da okacim i video klipove. Od Bora do ove kuce ima jedno dvadesetak kilometara i od glavnog puta do nje nekih dva km. Deonica od jedno dvesta metara je za terensko vozilo jer se prelazi recica i limuzina ne bi mogla da prodje taj deo.
    Zimi je jako opasno i cesto neprohodna, ali kako su i zime postale blaze, tako je i manje dana kad se ne ide. Sada je situacija mnogo bolja jer i putari su poceli da cesce odrzavaju ovu deonicu ( put trece kategorije).
    Kuca moze relativno za male pare de se sredi, a seoski turizam je zaziveo u ovom kraju i moze da se uziva sa zadovoljstvom.
    Treba videti sve ovo o cemu pricam , jer je drugaciji osecaj nego kad ja pokusam da opisem recima.
    Ako te jos nesto konkretnije interesuje, mogu da ti dam jos neke linkove a spremam se i da pisem jos o ovome, pa ti pitaj?
    Pozzz…

  3. Eto, ja nikad nisam bila na Stolu, i nisam videla ovo o čemu ti pišeš.
    Mislim da je krajnje vreme da se napravi neki izlet. 😀
    I, da stvano je šteta što nisi imao aparat, ali se nadam da ćeš grešku da ispraviš uskoro 😉

  4. Deda, mogao si malo da sredis te slike da ti ne budu tako razbacane 😉

  5. Suske
    Kad budes bila prva dama, imaces prilike da obidjes ali bas sva mesta u okruzenju. Kad budes isla u ovaj deo, javni se zbog strucnog vodica 😛

    Imam slike sa foto aparata od ranije, ali ne i ove kuce. Probacu da postujem u narednom periodu opet nesto slicno, vidim da ima interesovanja…

    Misko
    Kako su slike razbacane samo pokazuje kako mi je mozak na odmoru. Neka ih, i ovako su interesantne. Da je reda , mozda ne bi bilo po Dedinom 😀

  6. Fin putopis, Deda. Spoj starih građevina i netaknute prirode je dobitna kombinacija za uživanje.

  7. prvo da nazovem dobar dan, pa se bacam na čitanje da vidim šta sam sve propustila. 🙂

  8. Jaoj bre Deda … ha, ha, ha … – DOGOVORENO!!!!
    Eto, stvano znaš da mi ulepšaš dan 😀

  9. Furious
    Eh kad bi znao kako smo mi uzivali tog dana…A i nije sve za pricu… 😛

    Whisperer
    I tebi dobar dan i dobar mesec. Nema te sto kisnih dana 😀
    Ajd kad pregledas sve, dodji opet …

    Suske
    I ne samo tebi , veruj mi… Danas je super dan !!!

  10. Sto ja volim da njuskam po tim starim kucama,
    arheoloska nalazista, ma sve .
    U Beogradu ima jedna kuca o kojoj sam htela da pisem stara je napustena , ma ima ih mnogo tih starih.
    Za jednu ne mogu da dokucim nikako u samom centru je grada
    ali nema ni posten temelj vec grede ( nisam je slikala).

    No da predjem na ovu vilu .
    Hvala ti za izlet, uzivala sam.
    E sad sta mene interesuje, istorija te porodice?
    Gde su sad Adamovici? Unapred hvala na odgovorima.

  11. JelaenaArtpoezija
    Ako mi verujes, Savic je pricao o Adamovicima, ali meni nije bilo dobro tog dana i nista nisam zapamtio. Pitacu Savica i jos neke ljude iz okruzenja i napisacu, a tebi javiti. Obecavam !
    Samo malo strpljenja.
    ps. tog dana me roknuo pritisak…

  12. Hvala Deda, 🙂
    Napisi o ljepotama kraja.Iako ih je zub vremena naceo,to ne znaci da one nemaju svoju zivotnu pricu,koja nebi trebala da se isprica.Naprotin!Ja,npr,uvijek cu rado procitati takve price,a iz Bora i njegove okolice sa velikim interesovanjem.Zavoljela sam vas grad uz sve vas,koji tamo zivite i sa tako mnogo entuzijazma pomijerate granice ,koje su primjetne kroz sve projekte na kojima ste svesrdno radili i za koje, jos uvijek dajete svoj licni udio.
    😀

    I jos jednom hvala za proteklu godinu druzenja.I ti ,bas kao i ja si poceo da pises u maju prosle godine.Pa cestitam ti na godisnjici.
    I jos mnogo,mnogo postova da pises1 😀

  13. Afrodita
    Znam o cemu pricas, ali i ti znas da sam stur na recima, sto ne znaci da to necu promeniti u narednom periodu. Cak se i Baba zalila kako samo pisem i stavljam na blog neke smesne stvarcice a da slabo pisem…
    Potrudicu se, veruj mi.
    Zahvaljujem se na cestitki, i naravno tebi zelim da ostanes takva kakva si i da se i dalje druzimo , pa makar preko blogova.
    I da jos dugo pisemo ove nase zapise blogovske !!! 😛

  14. 😉 Hvala,pa da nacnemo godinu broj 2.
    Sve najbolje. 🙂

  15. Afrodita
    OK !!
    Takodje 😀

  16. Znaci treba da organizujemo izlet i odvedemo Suske na Stol?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *