Nije bitan novac, bitna je kolicina istog

predhodni postovi Price iz Afrike
Tamo negde
Toplotni sok
Home sweet home
Terasa na vrhu zgrade
Posao za svakoga i za nikoga
Saobracaj je cudo nevidjeno

Nije bitan novac, bitna je kolicina istog

…. Bolnica je bila u posebnom krugu, kako smo zvali taj prostor. Sastojao se, kao jedan blok na Novom Beogradu, od mnogobrojnih zgrada koje su, svaka za sebe bile poseban blok, a opet sve spojene u celinu.

Prostor je bio ogradjen i pored puteva, koji su takodje bili spojeni medjusobno, bilo je i nekoliko prizemnih zgrada, medju kojima i jedna gde smo se mi uvece okupljali.

Iza te zgrade bio je heliodrom, iza njega mali stadion, a odmah pored, zgrade u kojima su ziveli neki Filipinci. Oni su smatrani najsiromasnijima, a tako su se i ponasali. Njihove zene su se davale za pet novcica i jasno je koliko su malo zaradjivali i bedno ziveli.

Radili su najprljavije poslove i uzimali odpatke od hrane iz bolnice. Tih nekoliko zgrada u krugu su bile pravo ruglo citavog grada.

Prljavo, da mi se ni kolima nije mililo da prolazim, a kamoli da sa drugarima odem i kroz prozore prizemnih kuca gledam Velikog brata.. 😛

Nasi radnici su svi radili u bolnici i bili su odlicno placeni. Nisu samo medicinari bili tu, bilo je i radnika na odrzavanju elektro i ostalih instalacija i sve njih je arapski narod izuzetno uvazavao, postovao i imao odlican odnos prema tada Jugoslovenima. Uostalom i njihov lider, nekada Zagrebacki student,  posebno je voleo nase ljude, a boga mi i dobro ih nagradjivao, najvise finansijski .. 😛

Secam se kada je uvodio reformu u finansijskom sektoru drzave da sam ne retko  vidjao ljude kako u ogromnim kolicima voze sveznjeve novcanica (????) u novootvorene banke u gradu. Posle tog iskustva, sve materijalno mi je bljak. Neverovatno, kao da sada gledam istu sliku, kad se samo setim.

NAFTA je blagoslov jedne zemlje. Ne postoji zemlja na svetu, narod, koji ne moze da napreduje u svim aspektima zivota ukoliko lezi na nafti kao prirodnom bogatstvu.

Ne moze niko uvesti  embargo bilo kojeg intenziteta jednoj zemlji koja ima tu snagu kao sto je ima Libija.

Takvo bogatstvo ima jos samo par Africkih zemalja.

….nastavak-> Robne kuce, shopovi, male radnje…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *