Dok je para biće i prijatelja

Ima raznih srpskih ili drugih dubokoumnih izreka, misli, poslovica, grafita, šta god, ali je svaka primerena trenutku, događaju ili pojedincima, grupama, narodu.

Kada sam položio vozački ispit i kada sam počeo da se vozam njima, otac mi je rekao:

-Sada ćeš imati puno prijatelja.

I stvarno, odjednom su mi najbolji prijatelji  postali najbolji frajeri i najbolje ribe, kojima je trebao prevoz od tačke A do tačke B.

U početku mi je bilo interesantno i trebalo mi je dosta vremena da naučim da kažem: NE!

Kako je vreme odmicalo, kako sam sticao iskustvo, neke situacije su postajale previše smešne, jer se ljudi uglavnom ponavljaju iz samo njima znanih razloga, ali je to jedan od najbitnijih pokretača na akciju.

Interes.

Danas je puno onih koji iz interesa rade razne stvari, ponekad i ja sam. Obrni – okreni, kad malo i iskreno razmislimo, mnoge od nas samo interesi spajaju.

U poslu su oni zajednički i to je nesumnjivo najjače povezivanje.

Ali kada su lični interesi u pitanju, priča postaje neverovatna i često se graniči sa naučnom fantastikom.

Interes govori sve jezike i igra sve uloge, čak i ulogu nezainteresovanog.

E od tih nezainteresovanih mi je najviše muka. Podmeću druge, lakoverne i naivne, upravljajući njima kao marionetama, slatkim, dobro biranim rečima . Nikada ne idu sami, direktno, uvek nešto izokola i preko drugih. A kao ništa ih ne interesuje, ne čuju i ne vide, nemaju pojma. Mrš!

A ovi lakoverni i glupavi nastupaju kao beskrupulozni Napoleoni!!! Em im treba usluga i zadovoljenje interesa, em ne znaju kako da ispune te svoje šupljine, pa sve kompenzuju drskošču i bahatošću. Prvi i drugi ujedinjeni u svojoj misiji, noćna mora svakog normalnog čoveka. Mrš!

Profesionalnih intersa ima mnogo, a kada su u pitanju lični, nekako se sve uvek svede na jedno.

slide-3

Novac.

Novac kao potreba ili pokretač svega i svačega, novac je broj 1.

Dok ga imamo malo, malo je i prijatelja, čim ga je više, povećava se krug.

U tom našem novom okruženju puno je slatkorečivih koji ne biraju način da ostvare svoj interes i da nas pregaze. Njihov novac je ogroman, veliki kao kuća, naš je mali i bezvredan.

Mada, nije uvek ni do novca. Ljude boli i uspeh, ma u kojoj oblasti i ma koliko se vi mučili da do njega dođete.

Onada počinju da kolaju razne priče, prišivaju vam osobine za koje niste pojma imali da ih posedujete, gađaju vas sa svih strana.

Da ne dužim dalje – ja svoje prijatelje biram, volim i poštujem. I jedini interes koji imamo je da nam bude dobro, da prijamo jedni drugima, da kvalitetno provedemo zajedničko vreme, da ostanemo normalni.

A ovim drugima često ponovim: probajte i sami sve što meni pripisujete, možda vam se posreći ukoliko dovoljno želite to o čemu pričate. Samo vodite računa, jer su skoro sve želje ostvarive, da vam se ne desi čudo ostvarenjem istih.

I da, vi mi niste prijatelji. Ne želim da vam dopustim da mi oduzmete ni trunku energije. Da vam na bilo koji način lečim sujetu i bolesne ambicije. Potrudite se sami.

I pre nego što nešto pomislite, izgovorite, napišete, zapitajte se kako bi se osećali da vas neko etiketira, da govori stvari za koje znate da nisu tačne, da vas rastužuje, a  neretko i razbesni.

Znam da su naši interesi delom isti, ali načini na koje dolazimo do cilja nisu. Ja ne preferiram unižavanje i gaženje.

Često se baš to dešava na društvenim mrežama. Imamo hiljade prijatelja, lajkova, deljenja sadržaja, istomišljenika, a onda, u jednom trenu neistomišljenika, neprijatelja bez razloga, dušebrižnika i lelemuda koji su pametniji, lepši, jači, načitaniji, najveći eksperti koji zemljom hode.

Jedna reč, jedna rečenica, fotografija, a svako ih tumači na svoj način i svako se pronalazi, iako vi niste mislili generalno na sve, već samo na jednu osobu. I niste rekli tačno na koga ste mislili, ali avaj, svi su tu i više nemate toliko prijatelja, više nemate istomišljenike. A prijatelji nisu isto što i istomišljenici, jer pravi prijatelj zna i da te kritikuje kada te svi hvale. Iz najbolje namere, za tvoje dobro.

Pravi prijatelj te pozove ili pošalje poruku podrške, neki se prave mrtvi, ali većina je protiv i zdušno podržava masu.

Palanačka filozifija, filozofija palanke ili kako god hoćete, samo odjednom shvatite da su pravi prijatelji malobrojni. Da pravi prijatelji nisu tu zbog interesa, da su tu uvek, u dobru i u zlu, da vas ne smaraju i ne vrte istu priču na sto načina, da ne ogovaraju i nemaju skrivene namere.

Pravi prijatelji su retki i ja ih sebično čuvam.

Razmislite – kome ste vi prijatelj i kakvo je vaše prijateljstvo? Da li, koliko i na kakav način koristite ljude oko sebe? Da li ste iskreni prema svojim prijateljima? Da li ste iskreni na Internetu kao u svakodnevnom životu?

 

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

3 Comments:

  1. Odličan post, istinit od početka do kraja. Bravo!

  2. Bebika,
    hvala puno, tvoj komentar je motivacione prirode meni.

  3. Jasna Katarina

    Sjajan tekst 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *