Batina je iz raja izašla

Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati. Iza nje stoji mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina.
Sin stalno gura majčina kolica koja vec 5-6 puta udaraju baku po nogama. Baka se okrene malom i zatrazi da je prestane udarati.
Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže :

-Zar ne možete narediti vašem sinu da me ne udara?


A mlada gospodja odgovara :

-Ne. Moja metoda vaspitavanja mu dozvoljava slobodu da radi što god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja. Ta je metoda daleko efikasnija.
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 19-20 godina, koji to sve pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa džemom od crvenih ribizla. Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese džem mladoj dami na glavu.

Sva besna dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara:

-Znate gospodjo ja sam vaspitavan u slobodi na isti nacin kao vaš sin. I evo vidite rezultat.

Starica se veselo okrene ženi pored kase i reče:

-Molim vas stavite ovu teglu džema na moj račun!

 

Interesantna metoda vaspitavanja dece koja je danas tako rasprostranjena i opšte prighvaćena od strane mladih modernih roditelja. Meni deluje po principu: tu sam samo fizički, a ti, drago moje dete, radi šta ti volja, sam se vaspitavaj i isprobavaj dokle sežu ljudkse granice. Pride, niko ne sme da te dira!!!

Batina je iz raja izašla!

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

19 Comments:

 1. Ja sam kao klinac uvek govorio kako cu biti liberalan, kako nikad necu tuci svoju decu. Sada, kada vidim u sta su neki moji poznanici izrasli, i u sta se deca nekih mojih prijatelja pretvaraju, mogu da kazem samo jedno: Ako bude trebalo, mlavicu ih kao volove u kupusu 🙂

  Kao zivi dokaz da ova metoda radi prilazem sebe: Dobio sam batine skoro uvek kad sam nesto zabrljao, ali, kljucno – nikada nisam dobio ni povisen ton a kamoli cusku ili batine, a da to nisam zasluzio… 🙂

  I sada, zdrav, prav, akademski gradjanin, zaposlen, zasnovao svoju porodicu i cekam prvenca za 2 meseca. A na sebi sam se uverio da metoda radi.

  Zasto izmisljati toplu vodu?!

 2. Ne bih se u potpunosti složio sa tobom.
  Mislim da ti je poslednja rečenica suvišna. Batina ipak nikuda ne vodi.
  Treba uspostaviti takav odnos sa svojim detetom da možete otvorenim razgovorom doći do rešenja bilo kog problema. Nije lako ali je moguće. Ja sam uspeo.
  Više puta sam čak i korigovao svoje mišljenje kada je princeza uspevala da me ubedi da grešim 🙂
  Naravno potpuno se slažem sa tobom da je ne raditi ništa i ne reagovati uopšte najgora moguća stvar.

 3. ParadoxGentleman

  Ja se slazem sa obemama metodama! Batine bi mi uvek bile u drugom planu. Prvo bih popricao sa detetom na lep nacin, objasnio mu zasto to nije dobro sto je uradio/la, a ako napravi jos neku slicnu glupost onda ga kazniti dzeparcem ili izlaskom na igranje, tome slicnom…a ako je ponovo nesto zgresi onda lupiti samar, dva, tri, ako treba i vise nije pogresno!

  Ja licno sam vaspitavan sa batimama kada sam pogresio, jednom sam slagao u skoli jer nisam uradio domaci i dobio sam takve batine da mi nikada nije palo na pamet da lazem.
  Jednom sam opsovao starijeg coveka od sebe, popio takve batine da su mi obrazi bili crveni i nikada mi nije palo na pamet da opsujem starijeg od sebe!

  Gledam danasnju decu, nemaju postovanja prema starijima sto je zalosno! Jbg, Zapad utice na nas vise nego ikada, polako izumire moral u nama, humanost, pocinju samo pare da nas zanimaju isto kao i na Zapadu! To je tragedija!!!!

  Uzdravlje ^_^

 4. Iako sam stavio ovaj naslov i isto to napisao skroz na kraju teksta, ne slazem se da treba tuci decu i tako ih vaspitavati.
  Dobio sam nekoliko samara od keve kad sam napravio veliku glupost i ne mogu da opravdam tako nesto recima, da -zasluzio sam.
  Medjutim, ovi komentari i sam tekst su sasvim dovoljni da se svi trgnemo iz svakodnevne učmalosti i zamislimo o nacinima kako vaspitavamo nasu decu.
  Smatram da vaspitanje u nas je jos u nasim rukama i da nikada nije kasno za pravi razgovor…znate ono: daj udari me samo ne smaraj vise.
  Volim da kazem: sam ces da se bijes, sve kako radis tako se i vraca.
  Tako da… Odlicna je tema, samo mali broj ljudi komentarise.
  Hvala vama!!!

 5. Nije poenta ovog teksta u batini. Mislim da je stvar u zapuštanju vaspitanja dece. Toliko

 6. Izuzetna priča :).

  Slično kao i ti, Deda, i ja viđam neke malemale, pa totalno upuštene – i kasnije u šta izrastu…
  Poseban momenat je što mnogi takvi roditelji niti šta vide, niti misle – dok im policija ne dođe na vrata, zbog sreće mamine.

  Okrutna je činjenica da se deca ne vaspitavaju sama od sebe, kako je ova slatka mamica mislila…
  Kao oštar i vrlo prek čovek i roditelj, uvek sam davala sve od sebe da se držim priče, a ne batina.

  I mislim da se pričom može vrlo mnogo postići – ali samo pod jednim uslovom: da dete zna ko je glavni, i da ZNA da mislite ozbiljno ako pretite ma kakvom kaznom.

  Meni se događalo da me druga deca slušaju bolje nego svoje roditelje (roditelji mi to čak i kažu!), a da ih takla nisam u životu – znaju da ‘opasno mislim’, kako reče zaovin sin.

  Razgovor podržavam apsolutno, ali postoji svaki dan trenutak u kojem roditelj nešto kaže, i to nešto MORA biti izvršeno ODMAH i na mestu.

  Da li je naređenje da se ne dira ringla, da se ne prilazi tom određenom psu, da se – kao u ovoj priči – ZAUSTAVI sa zlostavljanjem druge osobe, životinje ili deteta, ili da otvori usta kod zubara :), mora odmah tu da stane.
  Bez diskusije, pogovora i ‘repova’, nadlajavanja, batina preda mnom i svega sličnog.

  Kako to postići – nemam pojma, iskreno :D.
  Ali da će se dete samo podići, hoće… A posledice su strašne.

  Kako rekoh sto puta na mom blogu – prečesto treba krenuti od par generacija pre tog deteta.

  Pozdrav, Dekice :).

 7. Verovatno je tačno da je dete iz navedene priče zapušteno u startu,od rodjenja. Isto tako je tačno da smo svi mi vaspitavani različitim metodama,ali je svako od nas zasigurno “popio” ponekad batine kroz fazu odrastanja od strane svojih roditelja. Ovo dete koje se navodi u priči će najverovatnije sutra,prekosutra dobiti preko nosa od neke arogantnije bake, komšije, drugara…ako ne od svoje majke pa će onda baka i komšija biti krivci i sve mi se čini da je sam psihološki stav o tome “kako vaspitavati svoje dete”-pričati,pričati i samo pričati sa svojim detetom, bez batina i grubosti pogrešno i nedovoljno prenesen roditeljima od strane psihologa i ovlašćenih službi informisanja. Moje mišljenje je da dete treba sprečiti u zloj nameri (naravno, ne brutalnim metodama poput batina) i treba kontrolisati njegovo ponašanje u svakom segmentu života. Najprostiji način može se videti kod životinja(kuja će svoje prekomerno nemirno štene blago protresti uhvativši ga zubima za vrat) bez nanošenja povreda… Smatram da, citiram “sam ćeš da se biješ, kako radiš, tako se i vraća” je propust iz razloga tog što dete NIJE SVESNO da će i njega neko kolicima u marketu udarati u guzicu jednog dana ako ga mama ne spreči u pokušaju. Dakle, ne baš batine,ali-povišen ton, cimanje za rukav…po meni bilo bi sasvim u redu. E,da, i ja sam “pojeo” pun kamion batina :)))

 8. Meni se desilo da decu ponekad decu “dohvatim” po zadnjici, i svaki put je to bio potez u krajnjem očajanju – da bi me poslušali.

  Na sreću, to je bilo vrlo retko, a mnogo češće i uspešnije je bilo kad i u takvim situacijama zastanem nekoliko sekundi da shvatim da moj bes neće ništa poboljšati. Zato sad starije dete ne može da se seti da li je ikad dobilo batine, zato što je i ta “ćuška po zadnjici” bila mnooogo davno, a s mlađim stvari lakše rešavamo pričom i sedenjem u ćošku.

  Mislim da su batine promašaj i dresura, a ne učenje dobrim navikama. A deca na kraju zapravo nauče da je udarati drugog dozvoljen način isterivanja svojih želja.

 9. Deca, tema o kojoj svi sve znaju, i sigurni su da “to” baš radi i da je najbolje ovako ili onako … sve do sledeće slične situacije.

  Elem, kao majka troje dece, znam samo jedno – svi su oni različiti i reagiju na različite kazne, bilo da je to ukidanje džeparca, izlazaka, računara ili su u pitanju šamari. Poenta je da MORA da se reaguje u svakoj neprimerenoj situaciji i da MORA da se zna o je glavni (roditelj) i ko mora da se sluša.

  Mnogo vremena provodim u razgovorima sa njima, gledanju filmova, šalama ali sam vrlo ozbiljna kada su u pitanju kazne – metoda dva žuta kartona, kad dobiju crveni, sledi kazna. Kad već počnem da šizim od toga koliko su uporni u nekim glupostima najavim batine kao kaznu i svi odjednom dobri 🙂 Nije da se sećam kad sam nekoga udarila poslednji put, nekako se zaustave na vreme.

  Batine nisu rešenje ali svako terba da se bavi svojom decom naročito kada su u situaciju uključeni i drugi ljudi. Dakle, svaka čast za momka sa džemom 🙂 🙂 🙂

 10. Svako ko je imao posla sa decom zna da ima trenutaka kada prosto ispituju granice. Sve što u tom trenutku rade je samo eksperiment: “Kada će im prekipeti? Dokle mogu da idem sa ovim?” Pročitao sam u nekoj knjizi da negde oko četvrte godine prelaze iz “bajkovitog sveta” (gde se sve prima preko emocija), i ulaze u “svet legendi” gde se emocije nadogradjuju racionalnim poimanjem realnog sveta. Tada se zapravo udaraju temelji moralnosti i društvenog bića, a glavni mehanizam je upravo istraživanje tog pitanja: “Gde su granice moje slobode?” Ako im kažete da tih granica nema – stvarate male monstrume. Ako im te granice postavite suviše tesno – stvarate smotana i nesamostalna bića sa dve leve ruke. Ako ćemo pravo – današnja škola ne radi ni jedno ni drugo – ali ni većina roditelja. Savremena deca se zaista “slučajno” vaspitavaju.

  Zato je tako malo “dobro baždarenih”.
  .

 11. Pozdrav

  Da li je ova prica istinita? Ako jeste svaka cast za mladica.
  NE znam zasto uvek ima toliko price oko vaspitanje dece da li ih mlatiti ili ne.Verovatno zbog sada poremecenog sistema vrednosti,uplivom zapadnjacka kulture itd.
  Po meni svako normalan(po mom tradicionalnom sistemu vrednosti) znace kada treba zavrnuti uvo detetu.
  Odnosno svako ko je roditelj, a ne uspostavi odnos autoriteta i postovanja je nezreo covek,i los roditelj.
  Ja kada sam bio mali dovoljno je bilo da me majka pogleda i ja sam znao sta trebam da radim,odnosno da neradim. A pritom mi je majka samo tako blaga zena i mirna da ne bi poverovali.

  Znaci nije pojenata u batinama nego u odnosu ,vaspitanju. A kako da ti neki roditelji vaspitaju nekog kada su oni polupani i nevaspitani,ili naopako vaspitani,moze se reci jadni.
  A batine su krajnja mera i uopste se ne treba libiti primeniti ih ,u kontrolisanom i ogranicenom intezitetu.

 12. Ne znam ništa o vaspitanju dece, ali razmaženost i raspuštenost je sve rasprostranjenija pojava. Priča je fantastična

 13. Bebika,
  svaka čast :). Od reči do reči.

  S još jednom opaskom: ja kao roditelj odraslog deteta nemam puno šta da pričam i dokazujem, šta god da sam radila – efekat je TU.
  Međutim, baš kako rekoste: ja sam (ipak) roditelj jednog deteta – i nemam iskustva sa drugima.
  Moje dete, ma koliko delovalo kuražno i otresito, je relativno ranjivo i perceptivno – s njom se moglo ne samo lepim, nego što reče Ljubiša Simić – moglo se očima upravljati.
  Kako bih sa nekim PRAVIM adrapovcem :), i da li bi uopšte bio takav pored mene ovakve, Bog zna…

  No, tu dođosmo do druge priče: poznavati svoje dete.
  REALNO poznavati.
  To je, po meni, bar jednako veliki problem kao i osnovna tema.

  Ljubiša Simić,
  i moja malena mati je sa mnom očima upravljala :).

 14. Mala Breskva,
  i ja bih mamu VASPITALA na sred radnje, detetu ne bih ama baš ništa :D.

 15. Odlican tekst DedO!
  Od jutros besnim zbog narkodilera od 20 godina, bossovi, more batina i udri!
  Bolje da idem da ne pocnem psovati mnogo!
  I mame govnjivom motkom, ljubi ih majka, mars bre!

 16. Iako smo u načelu svi protiv batima nema onog ko kao dete nije bar jednom “popio” batine ili ih nije bar jednom koristio kao vaspitno sredstvo (i ja sam jedna od tih). 🙂
  Smatram da su neki moderni mladi roditelji, bombardovanim svakakvim savetima za uspešno roditeljstvo “u skladu” sa dečjim pravima, a bez naglašavanja obaveza deteta, postali konfuzni roditelji koji ne znaju (a misle da znaju) šta će sa svojim detetom, a sve u nameri da budu dobri roditelji… Sreća da još uvek ima onih modernih mladih roditelja koji nisu izgubili kompas kada je vaspitanje deteta u pitanju… 🙂

 17. Decu treba maziti a nemam nista protiv ni da se razmaze ali nikako se ne smeju vaspitno zapustiti.Ovde se upravo radi u vaspitno zapustenom detetu i mami koja se bukvalno ne mesa u svoj “posao” Roditelj treba da je primer i da bude autoritet. Granice moraju da se znaju. Odlicna prica. Protiv sam batina ali ih ne iskljucujem kao “vaspitnu metodu” u situacijama kada dete recimo ugrozi svoju sigurnost ili zivot..

 18. Bravo za priču, sjajna je!
  I vaši komentari su ok.Slažem se da decu ne treba mlatiti za svaku glupost,ali ni sva deca nisu ista.Imam dva dečaka,uzrasta 9 i 6 godina. Starijem sam posvećivala svo vreme ovog sveta, mlađi se gajio sa ništa manje ljubavi i pažnje, ali je samom činjenicom da ima starijeg brata moje vreme bilo podeljeno na njih dvojicu.Trudim se da im usadim prave vrednosti-nisu agresivni,pomažu drugarima,nisu obesni,ne psuju…Sad vi pomislite..kakva divna deca,ali uvek ima ono ali!Stariji je toliko brzoplet i toliko u svom JA, da je u stanju pola dana da objašnjava zašto je nešto tako i zašto je baš on u pravu.Učiteljica rogove dobija od njega!Inače je u školi dobar,ali se ničemu ne posvećuje do kraja.Svira instrument-koji je sam želeo, ali onako, usput vežba;odličan je matematičar, ali dobije i 3 i 4, jer ne pročita zadatak do kraja;igra šah već 4 godine,ali samo na sekciji;voli da čita, odlično crta i piše, ali sve radi usput, kao mogu, ali baš me mrzi.I sve završava uz moju podršku(beskrajnu),priču, objašnjavanje, da ne kažem-na gurku. E kada pretera,ja stvarno nemam drugo rešenje, nego da ga nalupam,on se primiri i neko vreme je ok.Nisam za batine, ali ponekad sa njim ne mogu drugačije.Postoje stvari koje kad uništi brzopletost,nikada ne mogu da se poprave i to mu stalno govorim-sebi sam već dosadila pričama.Mlađi je sušta suprotnost-savestan, odgovoran, uporan.Dovoljno je da sednem, popričam sa njim, objasnim mu sve i ja znam da je taj problem prevaziđen-on to više neće ponoviti.Ne sećam se da li sam ga dva puta u životu lupila po guzi.Ali,stariji me iz cipela izuva ponekad.Njemu ako govorim-ne diraj to, opeći ćeš se, on neće odustati dok se sam ne uveri! JA sam samo par puta dobila batine od roditelja kao mala, a uspela sam mnogo više u životu od svih drugarica i drugara čiji su roditelji bili “veliki psiholozi” i sve “rešavali” na savremen način-pričom.Kad kažem-uspela-prvo mislim na stabilnu i normalnu porodicu,marljivost,trud,zalaganje… .Zato se slažem da je batina ponekad IZ RAJA IZAŠLA!Ali samo ponekad i za neku decu! 🙂

 19. Sretoh i ja takvu “modernu” mamu: Dok sam setao svoju maltezerku pritrcava nam dete od nekih sedam godina u pratnji napucane mame i pocinje da mazi kujicu. Doduse, mama me pitala da li je “opasna’ nasta sam joj odgovorio da je odrasla sa decom i obozava ih. Medjutim, sledeca njena izjava me zapanjila: “Pripazite malo na nju, moj sin voli da MALTRETIRA zivotinje”!? Ja, zapanjen, ipak stigoh da kazem: “Pripazite onda vi na njega gospodjo, jer moj pas je odrastao sa normalnom decom ali vrlo dobro zna da se brani od maltretiranja i upotrebi zube u samoodbrani”. Jos uvek mi je krivo sto nisam snimio gospodjinu razrogacenu facu i trenutak kad je sina povukla i odvukla za jaknu kao da je na povodcu 🙂
  Komentar je vrv suvusan ovde, pozdrav dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *