Sneg pada samo na belo ofarbani metal, nikako na zeleni

Pogledajte dobro ovu sliku:

Ovo je most u Krivelju, desetak metara od škole u kojoj radim.

Svaki dan prolazim preko njega a danas sam stao i nisam mogao da se čudom načudim jer sneg koji je napadao, zadržao se samo na delovima koji su bele boje, a ovi delovi zeleno ofarbani su bez snega.

Pitao sam sve, a jedino logično objašnjenje je da je zeleni deo ofarban masnom farbon na bazi uljanog razredjivača, pa da zbog toga sneg ne može da se zadrži na njemu.

Jednostavno klizi sa zelene površine.

Nekim mojim kolegama sa posla pala je na pamet ideja da sam ručno obrušio sneg sa zelene površine samo da bi se šalio.

Medjutim, jasno se vidi da je na belim delovima sneg napravio uzvišenja i lepe pravilne oblike koji se ponavljaju…

Mislim, pada i meni svašta na pamet, ali mi nikako ne pada ideja da se glupiram na ovaj način i gubim vreme zarad šale i komike…

Možda vama padne nešto smisleno na pamet? Ajd, izbacite to iz sebe,lol 😛 😀

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

16 Comments:

 1. Hahahahaha … ovi prosvetari baš nemaju šta da rade ….

 2. Naravno, kad smo sve realizovali i pored propustenih….
  Zamisli skolu u kojoj direktor broji pahuljice? I posle trazi platu…si vido to, a? 😛

 3. Pingback: Tweets that mention Sneg pada samo na belo ofarbani metal, nikako na zeleni | D E D A B O R -- Topsy.com

 4. Možda bi trebalo pitanje da postaviš na forumu Mythbusters-a. Ako im se svidi pitanje možda naprave i celu epizodu o ovom fenomenu 🙂

 5. Crna Lajna
  To isto je kazao i jedan kolega. Medjutim, kako se ovde radi o metalu a metal prenosi toplotu ravnomerno, kako je moguce da se sneg nije istopio na belom delu, ili makar na belim povrsinama koje su okruzene zelenim??? 😛

 6. Aleksandar
  Budi ljubazan pa ti to uradi umesto mene, pls…
  😛

 7. Svašta vi Borani radite 🙂 i svuda štedite.
  Ovi beli delovi nisu farbani bojom nego samo podlogom za farbu, a svaka je podloga bele boje. Zeleno je prava farba i zato sa nje spada sneg (masna je)
  Fino ja ovo objasnila samo da mi se ne umeša u komentar neki hemičar 🙂 🙂 🙂

 8. Super fotka 🙂

  Tamna boja znatno vise skuplja toplotu sunca. Neki od solarnih bojlera koji funkcionisu po ovom principu greju vodu cak i tokom zime, a dovoljna je razlika u jednom stepenu da se sneg otopi, a na drugom mestu zadrzi 😉

  Pozdrav,

 9. maja gemaljevic

  U pitanju je vlaska magija! 🙂

 10. Pa Deda evo da ti kazem ukratko o cemu se radi, ukratko:
  Boja se može predstaviti kao suma tri boje. To znači da boje formiraju trodimenzionalni vektorski prostor. Sledeći grafici pokazuju izgled tri osnovne boje potrebne za predstavljanje svih talasnih dužina vidljivog spektra.Negativne vrednosti pokazuju da se neke boje ne mogu tačno proizvesti jednostavnim dodavanjem osnovnih boja. Za laku sintezu boja potrebno je da sve vrednosti sa grafika budu pozitivne. Zato je međunarodna komisija za osvetljenje (CIE – Commission Internationale de L’Eclairage) 1931. godine definisala tri standardne osnovne boje (X,Y,Z). Osnovna boja Y je namerno izabrana da bude identična kao funkcija svetlosne efikasnosti ljudskog oka. Sledeći grafici pokazuju vrednosti X,Y, i Z potrebnih da se tačno reprodukuje bilo koja boja iz vidljivog spektra.Sve vidljive boje su u «potkovici» oblikovanom konusu u X-Y-Z prostoru. Ako posmatramo ravan X+Y+Z=1 i njenu projekciju na X-Y ravan, dobijamo CIE dijagram boja (CIE chromaticity diagram).

  Ivice predstavljaju čiste boje tj. sinusoidne talase sa odgovarajućom frekvencijom. Bela boja se nalazi na mestu tačke , a emitovana bela svetlost je ista kao da je emituje crno telo na temperaturi od 6447 K.

  Prilikom dodavanja, bilo koje dve boje (odnosno tačke na CIE dijagramu boja) rezultujuća boja, odnosno tačka se nalazi na liniji između tih tačaka.

  Za nalaženje i predstavljanje komplementarnih boja koristi se Lab (L*a*b) model, gde je L osvetljenje (Luminance), „a“ rastojanje između zelene i crvene, a „b“ rastojanje između plave i žute boje.

 11. Ja sam znao da će Vihor to ovako iz kratko i jasno da objasni pa sam čekao njega. 🙂

 12. 13 komentara – a nijedna teorija zavere – kvarite nam prosek!

  Dakle: opšte je poznato da je Ukrajinska zastava plavo-žuta. Kao što svi znaju, kada se te dve boje pomešaju dobija se – zelena! A u Ukrajini je – Černobil! Jel vam sad jasno? Ha!

 13. Ja imam teoriju da je neko poslao specijalce da ciste zelene povrsine kako bi zbunili narod, a u isto vreme i dali specijalni signal bicima sa druge planete da posete ovaj most? 🙂 Ili je odbor za sneg zabranio istom da pada po zelenim povrsinama? Treba se zapitati…

 14. Uzmeš lepo ovu zelenu farbu i prefarbaš auto, da ne moraš da čistiš sneg. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *