Neekonomsko poslovanje

…ili : Kako je propao Deda?

…ili : Pricica za ekonomiste…

Razgovarajuci sa jednim poznatim profesorom, dobio sam fenomenalnu informaciju vezanu za poslovanje u Srbiji. Ona izgleda nekako ovako:

“Danas u Srbiji treba raditi na tri fronta: redovan drzavni posao, legalan privatni posao i posao na crno – sverc!”

Nisam ga shvatio , ali sam posle nekog vremena  video vest da je na Grckoj granici zaplenjen kamion sa cipelama vlasnistvo tog i tog i odmah ukapirao o cemu se radi…

Posle nedelju dana od kad sam se zaposlio u drzavnoj firmi, dosavsi kuci, rekao sam zeni: “Nek je meni zdravlja , ali ja moram sa mojih deset prstiju da zaradim nama lebac, zeno moja! ”

Na njeno pitanje o cemu se radi, odgovorio sam svesno i trezveno:” Od ove plate necemo moci da zivimo, moram da nadjem dodatni posao i da donesem kuci jos love kako bi ziveli normalnije i da imamo za neke osnovne stvari.”

I tada krenuh da pronalazim sebe u razlicitim poslovima , naravno dodatnim… Najcesce i na kraju i samo u trgovini.

Dugo mi je trebalo da prebolim moje skolovanje i status, da se spustim na nivo prezivljavanja.

Nikad prevarama ili bilo kakvim losim ili neetickim poslovanjem nisam doneo ni jedan jedini dinar u kucu. Vreme je prolazilo, posao je bivo veci i u jednom trenutku Drzava propisuje odredjene mere poput fiskalnih kasa i pdv-a a ja uporedo dobijam i unapredjenje na drzavnom poslu.

Sve propisane mere sprovodim u skladu sa propisima, radnici u stalnom radnom odnosu a ja se posvecujem drzavnom poslu ne 100 nego 1000 %… I tu pocinjem da pucam po svim savovima.

Svi oko mene u nelojanoj konkurenciji sa nizim cenama i bez ikakvih obaveza, a ja zaokupljen drzavnim poslom i bez dvogodisnjeg fizickog prisustva u privatnoj legalnoj radnji bez ikakvog sverca?????? !!!!!! >>>>>

>>>> K A T A S T R O F A <<<<<<

Pa i Rock&Roll bi puko a ne Deda !

Uso majmun u tenak, sta reci? Da kazem da nisam majmun? Da kazem da mi treba ekonomski fakultet da bi izracunao koliko sam u gubitku ovakvim radom? Da kazem da sada i dalje ne shvatam sta mi je profesor ispricao i savetovao tih davnih godina kad je jos bilo blagodeti u zemlji Srbiji…

Ma nemam reci…Cutim…

Jedino utesno u celoj prici je to sto znam da radim i nije mi tesko a otezavajuce je to sto godine idu neumitno kao i vreme.

Zaboravih dugove koje sam napravio losim radom i ne slusanjem saveta iskusnog profesora!

Nek ide zivot !

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

3 Comments:

  1. najisplativiji je posao na crno. al’ držmo’ se mi legale.

  2. Deda dobri, video si i sam kakva me muči bagra!
    I nema tu šta da se ćuti, mada ja nisam baš bila rečita, ali u 2 reči stane sve 😉

    http://www.draganadjermanovic.com/2009/06/26/fuck-you/
    p.s. oprosti ako spamujem linkom, ali na ovom su blogu prijatelji…

  3. Jadni mi, a svi oni, što kaže Dragana “FUCK YOU!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *