Škole u Srbiji i politika

Pet škola u Srbiji ima status škola od nacionalnog značaja.

Status škole od nacionalnog značaja u Srbiji ima samo pet škola, zbog rezultata koje na medjunarodnom planu ostvaruju njihovi đaci. To su: Matematička i Filološka gimnazija iz Beograda, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i Škola za muzičke talente u Ćupriji.

U predizbornoj kampanji 2014. godine, sve do jedne političke partije u svojim programima imaju planove da se okrenu prosveti, tačnije obrazovanju izmedju ostalih prioriteta.

Za ove pet škole se čuje kada im se vrate učenici sa nekog medjunarodnog takmičenja. Pored ovih, u Srbiji ima jos mnogo stotina škola koje imaju uspeha i đake vredne pažnje, kao i nastavno osoblje koje je zlata vredno.

Medjutim, u poslednjih 20 godina, skole su aktuelne kada roditelji treba da se zgroze zbog gomile nameta na kučni budzet, kada se nesto desi lose ili kada se prepucavaju koji ce direktor da bude i ispred koje stranke.

Da je normalog sistema, obrazovanje bi bilo u vrhu prioriteta i imalo bi znacaj nacionalnog karaktera.

Ovako, o obrazovanju, prosveti, školama, sete se politicari mesec dana pred izbore, pricaju o tome i obecavaju brda i doline.

Prvog dana posle izbora, ta bujica slatkih obecanja se zaustavlja i gubi iz sečanja svih.

Voleo bih da ne bude tako.

Imamo predivnu decu koja zasluzuju ogromnu paznju, posvecivanje i usmeravanje.  Sa njima, pored ovih pet škola od nacionalog značaja, imali bi jos 500 u istom rangu.

Samo još prvo da u 500 škola u Srbiji obezbedimo telefonske linije, struju, vodu, toalete, sapun, elemntarne stvari o kojima u 21.veku mnoge zemlje ne razmisljaju.

Naša deca zaslušuju to.

Ljubav, muzika i sve nešto lepo…u predizbornoj kampanji.

 

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

One Comment:

  1. Ma to koriste samo u predizborne potrebe, posle se zaboravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *