Ocenjivanje – najlepsi posao nastavnika

U organizaciji Obrazovno kreativnog centra iz Bora, odrzan je okrugli sto sa temom “Ocenjivanje – najlepsi posao nastavnika”.

pogledajte fotografije na FB zidu OKC 

U prepunoj sali osnovne skole “3. oktobar”, prvi medju jednakima, ministar prosvete Srdjan Verbic, ucestovao je sa jos cetvoro borskih prosvetara u razgovoru sa moderatorom i osnivacem @OKCentar Zoranom Milojevicem, a prosvetni radnici iz borskih skola dali su veliki doprinos samoj temi kroz odlicna pitanja i konstatacije.

2014-09-30 16.34.10 2014-09-30 16.35.14

2014-09-30 16.36.32 20140929_134636

Posle dva sata, a cini mi se kao da je trajalo dva minuta, uspeli smo da dotaknemo najvaznija pitanja iz ove izuzetno vazne oblasti. Ocenjivanje za sobom povlaci sveukupan rad nastavnika i ucitelja, a ucenicima je isto u poslednoj deceniji mozda i najbitnije pitanje i kljucni razlog skolovanja.

Cinjenica je da u poslednjih par godina imamo mnogo vise vukovaca medju odlicnim ucenicima nego ranije, da nekoliko predmeta prednjace u skoskoj godina poput srpskog, matematike, fizike, jezika, a da pojedini predmeti poput likovnog, fizickog, muzickog ne dobijaju vaznost.

Svojevremeno sam pricao ucenicima koliko je bitan predmet fizicko vaspitanje i obrazlagao da su fizicki nedostaci koji se mogu korigovati jos u osnovoj skoli mnogo bitniji od uspeha ucenika. Od tada do danas, proimenjen je nacin upisa u srednje skole, i mnogo toga se svelo na to da ucenik ima sto bolje ocene. Zanemaruju se cinjenice da roditelji ucenika imaju opravdanje zbog toga sto dete ne radi fizicko, ne dolazi redovno na nastavu, ne radi pismene i slicno. Opet, juri se uspeh po svaku cenu, zanemaruje se sticanje znanja, kvalitetno ucenje.

Na okruglom stolu bilo je interesantnih predloga oko samog ocenjivanja: od toga da se uvede opisno ocenjivanje i u drugim razredima, do tabelarnog ocenjivanja sa postotcima, tj u procentima, na skali od – do.

Eksterno ocenjivanje ima svojih “bagova”, tj. greske na koje je ukazao jedan od ucesnika panela, a potvrdu dao i ministar Verbic.

Interesantne sugestije dali su i prosvetari iz publike koji su se sve vreme panela javljali za rec. Od toga da treba posvetiti paznju deci koja se ocenjuju po IOP-u, do ucenika koji su genijalni i imaju potrebe za jos znanja, do sugestije da pored kritika treba da imamo i samokritiku.

Sve ove izuzetno bitne stvari i sve ono sto se moglo cuti u dva sata odlicno koncipiranog i  vodjenog okruglog stola, samo su mali deo teme o kojoj se moze diskutovati danima.

Ministar Verbic je zbog toga jasno dao do znanja da bi bilo odlicno kada bi se nastavilo sa polemikom, sa iznosenjem predloga, kritika, resenja, pa sve to koncipiralo i dostavilo ministarstu i radnoj grupi koja se bavi samo ovom temom. Samo na ovaj nacin imamo sansu da uticemo na bitne odluke, clanove Zakona, izmene istog i poboljsanje ili resavanje problema sa kojima se susrecu prosvatari u svom radu.

Za nas Borane, ovo je bila odlicna prilika da direktno prenesemo ministru sve ono sto inace do sada nismo nikada mogli.

Obrazovno kreativni centar je uradio vrlo jednostavnu stvar: pozvao je ministra da ucestvuje u okruglom stolu.

Ministar je pokazao da vlada tematikom vise nego svi ministri pre njega, da mu je stalo do svojih kolega i da mu nije problem da sidje u “pogon”.

Juce je #prosveta “pobedila” zahvaljujuci svim ucesnicima okruglog stola u Boru.

 20140929_135737 20140929_135801 (1)

Zaista verujem da je ovo samo jedan u nizu odlicnih koraka Ministarstva prosvete i nauke, gospodina Verbica i njegovog tima, da je ovo odlicna proaktivna realizovana ideja Obrazovno kreativnog centra iz Bora, i da su borski ali i svi prosvetni radnici u Srbiji, dobili sigurnost i potvrdu da imaju odlicnog predstavnika u Vladi Srbije.

Napokon. Tesko se menjaju stvari u Srbiji. Potrebno je mnogo godina za napredak, nista ne moze preko noci, jer godinama idemo nizbrdo. Ovo je nada da mozemo i uzbrdo. Polako ali sigurno.

10389496_10152742393234287_7098563198923047669_n

na fotografiji: ministar prosvete Srdjan Verbic, clanovi njegovog kabineta i deo tima Obrazovno kreativnog centra iz Bora

Od mene velika podrska svima. A najvise nama prosvetarima. Potrebna nam je. Hvala ako i vi date podrsku, makar ona bila u vidu kritike sa jasnim predlog resenja.

Ljubav, muzika i sve nesto lepo… #prosveta

ps. posle okruglog stola imao sam priliku da pitam ministra, meni jako bitna pitanja, ali cu izdvojiti jedno od njih, tacnije njegov odgovor: “racionalizacija mreze (seoskih) skola nece biti, kao i resavanje viska zaposlenih u prosveti u ovom trenutku”, (citiram).

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *