U zdravom telu zdrav duh

Fizičko vaspitanje – svaki dan bar jedan čas

fizicko

Prvo se neko dosetio da časove fizičkog vaspitanja u trećem i četvrtom razredu uzme profesorima, što nije bilo najstrašnije, jer mnoge kolege učitelji korektno rade te časove, ne menjaju ga svi časom srpskog, matematike, odeljenskog starešinstva.

Nama trebaju zdrava deca. Jer zdav duh i zdravo telo mogu da se uhvate u koštac sa svakim izazovom.

A onda se neko drugi dosetio da ukine treći čas fizičkog i preimenuje ga u sportske aktivnosti.

Sada prelažu da i on bude zamenjen informatikom, koja je, po mom mišljenju, preko potrebna kao obavezan, a ne izborni predmet. Ali to je neka druga i široka tema. Kažu, biće uvedena tri časa od po pola sata u danima kada po rasporedu učenici nemaju ona dva redovna.

Problem je u tome što u mnogih školama u Srbiji nastavnici fizičkog nemaju celu normu, rade u više škola, pa se dešava da i ta dva redovna časa budu blok nastava, što znači da su učenici fizički aktivni jednom nedeljno.

I da ne dužim više, ne slažem se sa ovim novim predlogom. I godinama unazad naglašavam kako je fizičko vaspitanje potrebno imati svakoga dana, bar jedan redovan čas.

Ako bi bilo ko od mojih kolega, profesora fizičkog,  izneo podatke merenja i rezultate, bilo bi jasno da danas više od 90% učenika ima najmanje jedan deformitet. Na žalost, mnoga deca imaju dva i više, što definitivno utiče na njihov fizički razvoj i kasnije, na profesionalnu orijentaciju, kao i na svakodnevni život.

Nedostatak fizičke aktivnosti, često i dugo sedenje za računarom, nezainteresovanost za sport i rekreaciju, svakodnevno korišćenje moderne tehnologije i prevoznih sredstava, današnju decu učinilo je tromom, bez kondicije i nevoljnom da učine bilo kakav fiziki napor.

A dugogodišnje bildovanje nastavnih predmeta i uvođenje novih u dnevni i nedeljni raspored, ne ostavlja prostora upravo onom što im je najpotrebnije.

Ako bi se, recimo, sadržaji građanskog vaspitanja i verske nastave integrisali u sadržaje drugih predmeta, bilo bi mesta za redovan čas informatike, a sa tim i fizičkog. Jedno pravi mesta drugom.

Postoji mnogo kombinacija i mogućnosti, ali ne mogu da shvatim da je u svakoj dosadašnjoj varijanti nastava fizičkog jedina trpela teret novina u obrazovnom sistemu.

Ne mogu ni da verujem da su svi gluvi i slepi za vapaje lekara i profesora fizičkog vaspitanja, koji su svedoci katastrofalnog stanja.

Nama trebaju zdrava deca. Jer zdav duh i zdravo telo mogu da se uhvate u koštac sa svakim izazovom.

Dragi roditelji, mislite o tome kada vam se dete vrati iz škole posle osam časova svega i svačega, savijeno pod teretom torbe od 7 – 8 kg, pa odmah posle ručka sedne za računar ili se zavali u krevet umorno i depresivno.

Drage kolege, znam da cenite svoj predmet i borite se kao vukovi za normu i posao, ali mislite o ovome i dajte predloge kako da  uskladimo i jedno i drugo. Kako da idemo napred, a ne nazad.

Poštovani ministre prosvete i svi vi koji odlučujete, naše društvo se oslanja na našu decu, njima ovaj svet treba da ostane i ne želimo da budu bolesni. Zato vas molim da ne donosite ishitrene odluke na štetu fizičkog vaspitanja i obrazovanja.

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

One Comment:

  1. 1. Casovi fizickog NIKADA u III i IV nisu bili dodeljeni nastavnicima fizickog, nego je to bio luft balon za situaciju kada imamo tehnoloske viskove. To ZLOUPOTREBILI nacelnici iz skolskih uprava pa je onda proizaslo da ucitelji u III i IV razredu imaju normu ispod 15 casova redovne nastave. ( mogli su u III i IV i likovno da predaju nastavnici kao i muzicko, jer se nekada ta tri predmeta se nisu ocenjivala brojcano nego su date slovne ocene od A do C, tzv. VITAMINSKI PREDMETI)
    2. “Ako bi se, recimo, sadržaji građanskog vaspitanja i verske nastave integrisali u sadržaje drugih predmeta, bilo bi mesta za redovan čas informatike, a sa tim i fizičkog. Jedno pravi mesta drugom.” Ovo je delimicno tacno jer i sa tim jednim casom RADIMO PROTIVZAKONITO, Clan 59 Zakona o osnovnom obarzovanju i vaspitanju nalaze da ucenik NESME IMATI VISE OD 28 CASOVA NEDELJNO SKOLSIH OBAVEZA. Izgleda da ministar i ovi pored njega ne citaju ZAKONE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *