Breaking Bad – magnovenja u noćima provedenim uz TV

Gost bloger je  Neven Rakić

TV program nije više što je bio. Ni doživljaj više nije isti. Toliko je programa da se teško zaustaviti na jednom. Znate onaj osjećaj kada onako umorni sa posla i čitavog dana dočepate daljinskog upravljača pa kao autonomni vladar sopstvenog kauča ili fotelje zadržavate pogled na na jednom kanalu da bi 20 sekundi kasnije već skočili na nešto drugo i tako unedogled sve dok anestezirani ne utonemo u san.

Teško je naći sadržaj na kome se isplati ostati nešto više od 20 sekundi. To je verovatno i zbog toga što se TV stanice takmiče koja će otkupiti prava na gluplji sadržaj. Nebitno da li je reč o sapunskim operama, rijaliti (koji su usput sve samo ne rijaliti) emisijama, nazovi političkim debatama, prastarim holivudskim hitovima (koji se uzgred mogu uporediti sa već navedenim sapunicama), muzičkim emisijama (koje su sada prave parade, samo ne znam da li su to parade ponosa ili neke druge), ne može se naći sadržaj koji bi bio zadovoljavajući u toj meri da produži tih čarobnih 20 sekundi.

Srećom, tu je internet. E, sada ako znate gde treba tražiti i šta volite, a šta ne, tu možemo napraviti sopstveni izbor te sami sebi kreirati program za veče. Evo nekoliko prijedloga uz kraće recenzije pa možda vam nešto od navedenog popuni prostor prije spavanja. U pitanju su TV serije koje su se emitovale i našim, balkanskim TV kanalima samo u „divljim“ terminima koji su njima povoljniji za otup, a gledaocima koji bi seriju rado pratili u nekom određenom terminu, opet nepristupačni. Zamislite kako je čekati novu epizodu koja se pušta jednom sedmično, radnim danom 2 sata posle pola noći. Ukoliko ste noćni čuvar, ili portir, to može da bude zgodno, a u suprotnom gotovo je neizvedivo. Da skratimo priču koja postaje predugačka i već pomalo patetična evo liste:

1. Breaking Bad – Surovo dobra serija koja će vam naprosto pomračiti um. Tako dobra priča i uvjerljiva gluma retko se može pronaći. Glavnu i veoma zahtevnu ulogu igra Bryan Cranston koga svi pamte iz serije „Malkom u sredini“. Radnja prati dešavanja vezana za razvoj upravo glavnog junaka koji od prelomnog momenta u svom životu, a koji je dijagnoza karcinoma i prognoza o samo nekoliko meseci života, odlučuje da okrene svoj život naopačke. Od jednog običnog profesora hemije kojeg je društvo i sredina poptuno pokorilo uvukavši ga u monotonu, ispraznu rutinu svakodnevnog života, ovaj lik evoluira u potpuno novu ličnost kriminalca, proizvođača narkotina nove ere – metafetamina. Kako se dalje situacija odvija možete već zamisliti. Neprestana borba između njegovog ega i alter ega, raskol u njegovoj ličnosti koji zahvata sve likove u seriji nešto je što će vas baciti na kolena i naterati vas da se zapitate šta je to čovek, kao i šta je dobro i šta je zlo?

2. Lost –  Izgubljeni – Ovo je prva serija koja nije rađena poput kratkih priča nego dok je gledate stičete uticaj da čitate roman. Preživeli u avionskoj nesreći zatiču se na mističnom ostrvu koje ih iz epizode u epizodu primorava na lična iskušenja otrivajući sve tajne njihovih ličnosti. Likovi su toliko detaljno obrađeni kao u kapitalnim umetničkim romanima, te njihovu evoluciju i istoriju spoznajemo kroz sedam sezona. Kako kaže književnik Miljenko Jergović u svom tekstu „Čarolija televizijskog pripovijedanja“: „I još je nešto tu slično velikome epskom romanu: gledatelj kojega su Izgubljeni sasvim obuzeli, postali jedna od privatnih mitologema, upisali mu se u biografiju, u jezik i u frazeologiju, zapravo uopće nije siguran kome bi ovu seriju preporučio.”

3. Games of Thrones – Igra prestola – serija je koju možete pratiti na HBO kanalu ukoliko ste preptpaćeni na taj paket kod svog kablovskog provajdera. Rađena je po romanu G.R.R. Martina velikog majstora žanra epske fantastike. Sigurno je da će zadovoljiti sve kriterije fanova recimo romana i filma kao što je „Gospodar prstenova“. Spletke, borbe između kraljevstva, mitološka bića, zmajevi sve je ono što čega svakog ko se upusti u ovu pustolovinu.

4. Fringe – Evo neka posljednja na ovoj listi bude serija koje je više tu zbog nostalgije za legendarnim serijalom „Dosije X“. Koncept je sličan i producetni se sigurno oslanjaju na taj adut. Pratimo ponovo nadrealne slučajeve na koje osuđena glavna junakinja agentica FBI, sa kojom radi ekscentrični naučnik koji je na granici ludila i paranoje.

Na kraju samo jedno upozorenje. Čuvajte se besanih noći ukoliko se upustite u maratonsko gledanje bilo koje od gore navedenih serija. Sve su poput opijata koji će vam se uvući u pore i snove, od njih vas deli nekoliko klikova na vašem računaru.

Lista se delimično slaže i sa mišljem korisnika interent stranice Serijski ubojica i koja nam je poslužila u istraživanju. Na istoj možete naći i preporuke za druge serije ukoliko ove nisu po vašem ukusu.

 

 

 

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *