Radite kao CM

Raditi nalog na DM (CM) a ne ulaziti u dvosmernu komunikaciju je isto kao da koristis poljski vc…Samo sedis nad svojim minulim radom!

DM- društvene mreže. CM- community menager.

Radite kao CM?

Onda znate šta znaći dvosmerna komunikacija u izgradnji digitalnog identiteta i brendiranju naloga kojeg vodite.

Preporuka:

potrudite se svim silama ili veštinama koje posedujete da vam poslodavac ili klijent da slobodu u kreiranju sadrzaja kako bi pravili strategiju koja će imati osnovu, tok i cilj. Kontrolisana sloboda vodjenja naloga i imaćete pozitivne rezultate kroz, pre svega dvosmernu komunikaciju pa tek onda kroz PRomotivne  i info sadrzaje.

Često se u praksi dešava da vaši klijenti traže i odredjuju uslove pod kojima ćete raditi njihov nalog.

Kada sublimirate sve ono što traže ostaje vam samo da se obesite tu pred njima i opet vas neće shvatiti.

Toliko uslova nameće krajnje napore da bi bilo šta uradili. Posle nekog vremena vam dodje na svoju ruku da napravite gaf i “istrčite”  odredjenim sadržajem koji nije u skladu sa onim što klijent zahteva. I onda se zaprepastite kada vidite koliko vaš rad nema nikakvog smisla jer ste navikli sve oko sebe na besmisao i sadržaj koji nikoga ne  privlaći a najmanje ciljanu grupu.

Onda probate ponovo sličnim sadržajem i opet dobijete potvrdu u ono što sumnjate a što se sada već ispostavilo kao tačno.

I onda imate dilemu: kako dalje i kako se ponašati prema klijentu?

Elem, ako ste neiskreni, nastavljate da radite po direktivi klijenta, dajete izveštaje koji pokazuju blagi rast i rezultate koji obećavaju, a znate da je to ništa i da može mnogo bolje.

Ako ste iskreni, pozovete klijenta i pokušate da mu objasnite situaciju i date neke nove predloge. On shvati ili ne, prihvati ili ne, ali kako god, uvek je skeptičan i stalno je u grču da mu se ne desi kritična situacija i krizni momenti u kojima nema pojma kako da odreaguje i kako da se “isčupa”.

I da, koliko god ga vi uveravate da je to deo vašeg posla, on bi ipak da dominira, da vam se meša i da vam vezuje ruke.  A to su najgore varijante. Tu vise nema posla, verujte mi.

Vas klijent mora da zna da vi radite profesioalno i da sagledavate situaciju i dešavanja na drugačiji način od njega. Ne ulazite lično, emotivno i brzopleto. Vi ste taj koji usmerava, prati, “namešta” i VODI celu priču. Vi ste taj koji ima zadatak i na kraju ili početku: plaćeni ste da izadjete kao pobednik, da osvojite  sve poene, čak i u situacijama kada namerno pravite privid pred svima (#najveći_ gubitnik).

Postoji veliki broj različitih situacija i vi morate da ih znate, da predvidite svaki korak nekoliko unapred, kao vrhunski šahista.

Vaš klijent ili poslodavac MORA da ima poverneja u vas. Na kraju, nije vas izabrao u gomili odličnih community menagera tek tako. Ne plaća vas da bi ste sedeli na daskama poljskog toaleta i mirisali sopstvena umetnička dela.

Za njegove pare, morate biti pošteni prema samom sebi a zatim i prema svom poslodavcu za sve pare i mnogo vise. U protivnom, kratko će trajati vaš rad.

Samo iskrenim i profesionalnim radom, dobijaćete iznova poslove.

Budite kreativni. Budite maštoviti. Svoje ideje, strategije i namere jasno prezentujte klijentima. Svaki je različit i nemojte se ponavljati.

I da: bazirajte svoj rad na dvosmernoj komunikaciji, jer u suprotnom, vi ste lažov!

 

ps.obavezno pročitajte :

Community menagement, da, što da ne  

Šta Community menager treba da zna

Komunikacija je najbitnija na društvenim mrežama

Ljubav, muzika i sve nešto lepo…

Pratite @Dedabor na Twitteru!

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

2 Comments:

  1. Evo, hocu ja da radim kao CM. Ima li negde posla..

  2. Jedino zanimanje za kojim opada potraznja je CM. Razlog je jednostavan – danas svako ima naloge na drustvenim mrezama i svako za sebe misli da je najbolji CM.

    Firme danas imaju vise CM koji rade sasvim drugacije nego pre dve tri godine kada je ovaj tekst pisan.

    Elem, Mladene, moja preporuka je da otvorite svoj blog i da se blogom predstavite svima. Onda vi necete juriti posao, nego ce poslodavci vas da jure.
    Pokazite sta znate, nametnite se blogovima, statusima, tvitovima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *