FIND OUT ABOUT LIFE

U okviru Susedskog programa Rumunija-Srbija, projekta ‘’FIND OUT ABOUT LIFE’’, koji u Boru realizuje NVO ‘’Kokoro’’ Bor u partnerstvu sa: Školom „Liceul Teoretic Mircea Eliade“ iz Rešice, Osnovnom školom”Vuk Karadžić”, Opštinom Bor i u saradnji sa Ekonomsko-Trgovinskom školom i Zdravstvenim centrom, u Boru je 11. i 12. aprila održan trening lidera prevencije zloupotrebe droga.
Na treningu je učestvovalo 20 multidisciplinarno i međusektorski zastupljenih predstavnika: lokalne vlasti, zdravstva, obrazovanja, policije, socijalne zaštite, mladih , NVO i medija.
Razmatrajući komleksnost problema i Nacionalnu Strategiju za borbu protiv droga, predloženo je formiranje Opštinskog Koordinacionog Odbora za prevenciju droga i izrada Lokalnog Akcionog plana, zasnovan na Nacionalnoj Strategiji za borbu protiv droga. Predloženi su članovi Odbora i sektorskih pododbora sa konkretnim ulogama i zadacima za sveobuhvatni i dugoročni pristup problemu iz aspekta primarne prevencije, lečenja, rehabilitacije/reintegracije lečenih zavisnika i smanjenja štete i obuhvataju sledeće aktivnosti:

Edukacija:nastavnika, učenika, roditelja od strane obučenih timova;
Stimulisanje ”alternativnih”, pozitivnih modela ponašanja mladih ( sportske, kreativne, umetničke aktivnosti mladih u školi i zajednici…).
Realizacija donetih mera organa uprave na smanjenju narkomanske ponude i dosledne primene pozitivnih normi (zabrana točenja alkohola maloletnicima, prodaja cigareta, tableta, vreme rada kafića…i drugih pozitivnih normi iz oblasti radno pravnog zakonodavstva).
Formiranje savetovališta za mlade sa obučenim miltidisciplinarnim timom uključujući i SOS telefon,
Program smanjenja štete;
Program rehabilitacije i reintegracije kroz Klubove lečenih zaisnika i
Medijske kampanje za zdrav stil života za šta je predložen pododbor za informisanje građana i transparentnost (TV emisije, spot, plakati, brošure, serijali tematskih radio i TV emisija… ), serijal emisija

Zaključci će se dostaviti Skupštini opštine za konstituisanje Koordinacionog Odbora na prvoj sednici.

********************

Ovo je nesto sto svakoga od nas ne moze ostaviti ravnodusnim. Jednostavno, mogu i hocu !!!

Ne mogu da sprecim ali mogu da se ukljucim i da svojim znanjem i htenjem pomognem!

Ukljucite se i vi !!!

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

10 Comments:

 1. Hoću da pomognem. Kako mogu?
  Kako se ogleda smanjenje narkomanske ponude?

 2. Ivana
  Drago mi je sto razmisljas na takav nacin, a posebno mi je drago jer znam da mozes i licnim i profesionalnim znanjem da se ukljucis u celu pricu !
  Nadam se da ce Opstina i odbornici doneti jos koliko ove nedelje odgovarajuce odluke a onda ce cela prica ici na jedan mnogo visi nivo.
  Uradice se lokalni akcioni plan i svi oni koji budu zeleli da se ukljuce dobrodosli su, a aktivnosti ce biti na pretek.
  Svako od nas moze dati deo svog vremena i znanja i doprineti kroz konkretne akcije da se mladi upute na alternativne i neke druge aktivnosti, kao jedan od glavnih nacina za smanjenje raznih ponuda a ne samo narkotika !

 3. Okej, onda čekam taj plan, pa da vidimo kako mogu da se uključim i pomognem!

 4. OK, ovo će delovati surovo, ali mislim da je realnost koju moramo prihvatiti…

  Od predavanja i edukacije mladih nema apsolutno nikakve vajde… Sećam se da su nama u školi stalno dolazili neki doktori i držali nam lekcije o tome kako je droga loša, kako je lako navući se, da je opasno samo probati, a kamoli koristiti itd… Pa opet, do sada je iz moje generacije OD-ovalo (overdoziralo) njih 30ak… E, tih 30 pomnoži sa 4, eto koliko ima korisnika narkotika. O alkoholizmu da ne govorim. A to sve samo moja generacija…

  Ako država zaista želi da reši problem narkomanije, sve što treba da uradi je da pohapsi dilere. Ali kako je narkomanija ogroman biznis, u kome se obrću neslućene količine novca, i u koji su uključeni mnogi “bitni” ljudi, od toga nema ništa…

  A pošto država nije zainteresovana da problem suzbije u samom korenu, onda ne preostaje ništa drugo nego preplašiti decu. Pustiš im dokumentarac, ne mora da bude preterano dugačak, 10ak minuta, na kome je snimak narkomana u krizi. E, kada klinac vidi mladog čoveka kako vrišti, kida odeću sa sebe, povraća, vrši nuždu u sopstvene gaće i udara glavom o zid od celog tog ludila, tek tada će shvatiti koliko je to opasno i do čega može da dovede.

 5. Slažem se sa Džejn.
  I nama zilion puta dolazili da drže predavanja o tome, ali realno, ko to sluša?! I ostajalo se na tim predavanjima (časovima) samo zato što je to značilo da nemamo istoriju koja se odgovara, kontrolni iz mate, ili bilo šta slično.

  Ovako, svi se sete kad je već kasno. Kad je neko u njihovoj okolini – drug, brat ili prijatelj istrošio i poslednju dozu života, džaba što je neko “blebetao” nekoliko časova o tome.
  Mnogo toga polazi i od kuće i okoline.

  “E, kada klinac vidi mladog čoveka kako vrišti, kida odeću sa sebe, povraća, vrši nuždu u sopstvene gaće i udara glavom o zid od celog tog ludila, tek tada će shvatiti koliko je to opasno i do čega može da dovede.”

  I sa ovim se slažem. To je jedini način.

  I da – ovaj video klip je nešto NAJDEBILNIJE i NAJGORE što sam u životu videla. Nije ni čudo što je jedan od komentara na YouTube-u: “ocu da igram ovu igricu super je…. 😀 ”

  No comment. 🙁

 6. Slazem se sa Dzejn. radim sa mladim ljudima, radila sam jer sam iz socijalne branse.
  Samo nesto sto ce ih jako uplasiti. Drugo moamo d aim organizujemo slobodno vreme posle skole. Previse slobodnog vremena ne donese bas uvek dobre stvari. Rad i red, to je pravilo. Verujej te mi nema nista od price. Mi pricamo i drzimo seminare i edukujemo klince, ljude na rad sa njima i ne dajevelike rezultate. A mi vazimo kao za bogatu zemlju i dosta sredstava se izdvaja za mlade.
  Ovo sto ste vi preduzeli je ODLICNO. Ja sam na forumi mog rodnog grada pisala o tom preoblemu i pokusala da primerima iz austrije pomognem u resavanju tog problema, jer moj grad vodi po broju narkomana… 🙁

  Transparentnost i edukacija RODITELJA, jako bitna stvar. ( mi smo skloni da kazemo, “ma moje dete, ne bi nikad….”, e bas takva deca to i urade….)
  Deda tema je odlicna i trebali bi smo vise da pisemo o njoj….

  **
  nije me dugo bilo, trebace mi vremena da sve propusteno iscitam…
  Moja prijateljica Sanja je primetila da me nema..
  Za Sanju cmokic!

  POZZ

 7. Napravila sam xx gresaka u pisanju, sorry….pismena sam 😆

 8. Djejn, Pricalica
  Znam da deluje surovo, ali isto tako deluje kao realnost od koje ne mozemo pobeci.
  Ipak i takav trud se ponekad isplati.
  Slazem se sa vama da od predavanja nema velike koristi, a ukljucivanjem u komentarisanje Sarah dobijamo jednu novu dimenziju cele price.
  Osnovna stvar je upucivanje mladih na pravi put, a jos kad ima neko ko moze da ih savetuje ili organizuje u slobodnom vremenu, onda je to korak napred.
  Elem: alternativa i nudjenje neceg drugacijeg je ono sto mladima fali…Pocev od sadrzaja koji mladi preferiraju do standardnih dogadjanja, poput sportskih desavanja,m kulturnih , izvidjackih, raznih sekcija i klubova za razne stvari i permanentno organizovanje istih desavanja, umnogome moze odvratiti mlade od droge i ostalih poroka.
  Zato je dobro sto Opstina ima sluha i sto se u celu pricu ukljucuju strucnjaci iz razlicitih oblasti kako bi svi zajedno uspeli makar malo da pomognemo.
  Droga i opijati su definitivno najunosniji biznis i sigurno je da se ne moze delovati na smanjenje kroz ono sto je posao milicije i pravosudnih organa ali zato moze da se mladi edukuju, mogu da se upucuju na sve gore navedeno, imaju kome da se obrate za pomoc i informisanje.
  I tu mladi nisu u nikakvom problemu . Najveci problem je u roditeljima i drustvu/
  Sarah je to dobro navela, vidi se da ima odredjenog iskustva.
  Naravno, najkasnije se ukljucuju roditelji a onda je vec skoro kasno za ozbiljnije delovanje.
  Sad sam dobio takve frapantne podatke da mi se jos povraca od njih. Neverovatni su dotle da nisam ni sanjao u kakvom okruzenju zivim. A to na zalost nije samo ovde kod mene, vec je svuda oko svih nas.
  Sa pocetnim uzimanjem opijata, krece se i u druge poroke i krivicna dela. AKo bi makar malo uspeli da u startu odvratimo mlade, uspeli smo a da nismo ni svesni onoga sto cinimo.

  Sigurno je da cu navesti mnoge dobre stvari u toku ovog posta zbog kojih mislim da mogu da uticem na svest ljudi da preduzmemo nesto.
  Uostalom, svi vi koji ste se ukljucili u komentarisanje , najmanje ste ravnodusni, osim sto ste realni i siguran sam da i pored onoga sto znate, mozete mnogo vise.
  Ako krenem od mene, pa preko bloga, pa ukljucivanjem svih vas, a svako u svom okruzenju, rezultati ce doci, danas, sutra, kad tad….ali ce doci i bice pozitivni.
  Ovde je pitanje svakog pojedinca jer smo kao drustvo odavno sjebani…izvinjavam se , ali je ovo pravi izraz…

 9. Deda napisacu ti ako zelis neke nase “podvige”, kao internet kafe, cafe clubovi za klince sa 14 i vise godina, i tako dalje…pa ti to mozes da u jednom postu postavis kao smernice.
  Samo predlozi kako bi moglo, pa ako uspemo i jedno dete da odvratimo ili ga bacimo u ramisljanje vec smo uspeli…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *