Harizma

Reč harizma (grč. χάρισμα – dar) označava retku osobinu ljudskih bića da poseduju jak šarm i privlačnu ličnost a nekad i jaku sposobnost ubeđivanja i neprisilnog usmerenja tokarazgovora u željenom smeru.

U hrišćanstvu, harizma predstavlja dar svetog Duha, odnosno blagodat.

Kako moćno zvući reč “harizma“? Zar ne?

Neko je ima , ali je mnogi nemaju, čak ne umeju ni da je izgovore, ne znaju joj značenje.  Oni koji nemaju, ne retko im je potrebna za još :

-malo sreće,

-za napredovanje i ispunjenje ambicija,

-za ostvarenje svojih interesa,

-za vezu sa simpatijom…

I da ne nabrajam dalje, jednostavno, bez harizme se ne može u mnogim sferama života ni zakoračiti na sledeći stepenik, a kamoli privoleti osobu s druge strane ulice da se okrene i javi Vam se iako Vas ne poznaje..Šta, ni ovo nije jasno?

Ok, idemo dalje.

Kad imate harizmu, lagano šetate ulicom i apsolutno svi se okreću za vama, a niste budala i bolid da na takav način privlaćite drugima pažnju, naprotiv…

Kad se nalazite u družtvu nepoznatih osoba, svojom harizmom privlačite nepoznate da vam priđu, da se upoznaju sa vama i da razgovaraju s posebnom pažnjom i poštovanjem.

Kada ćutite, svi čuju vaše misli, klimaju glavom i rade baš ono što ste zamislili. Da, da, dobro ste ovo pročitali!!!

Kada Vam se svidja neka osoba, pogledom joj to kažete, a kad progovorite, ono što izlazi iz Vas, to su predivne misli Petrarke

, to su predivne reći lagane poput “butterfly“, to je stil i gracioznost, to je muzika koja se stalno iznova sluša …

I nije bitno da li ste obučeni u crno ili u belo odelo. Vama sve lepo stoji. Vaše ogledalo su svi oko vas, verujte mi na reč.

Kada imate harizmu i stojite krijući se iza drveta pored puta, džaba vam je, svi sviraju i mašuci pozdravljaju .

Verujem da ste dosada ukapirali i da ne trebam tražiti primere na dalje.

I da, ja sam harizmatičan, a vi?

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

24 Comments:

 1. Pingback: Tweets that mention Harizma | D E D A B O R -- Topsy.com

 2. Nego kako :).

  Godinama sam radila sa koleginicom od 1.81 cm, koja je tek ko zna kad shvatila da ja nisam preko 1.70 m, kako je mislila, nego 1.62 :).
  Šalu na stranu, ja mislim da je harizma od svega po malo: i šarm, i liderstvo, možda najviše “ono nešto”.
  Meni su stručnjaci objasnili da moja harizma potiče od meseca u lavu. Vrlo značajna rabota, kako sam razumela, lol.

  A vi jeste harizmatični, iako Deda :smeh:.

 3. Ja nisam. Zavisi od raspolozenja, nekad slozim facu kao da bih ubio nekoga, a nekada ljudima delujem simpaticno. Znam da je tako mnogo lakse, znam da se sa tim moze postici mnogo toga, ali to ne mozes da naucis, ili imas ili nemas 🙂 Ili gresim?

 4. @ Sopran,
  meni recimo delujete simpatično i ovako online, već sam vam rekla :). Tj., ja imam osećaj da ste harizmatični – samo ne znate, ma koliko to zvučalo smešno :).

  Ne znam da li se harizmatičnost nauči, znate. Ja sam oduvek bila baš takva kako Deda opisuje, da se dopadnem ljudima i kad neću, da se u gužvi obrate baš meni, da me nude pićem pored lepših žena, da daju baš meni neke odgovorne zadatke i kad se ne guram, da me pamte i posle 20 i više godina neviđanja po ovom i onom… Zašto, Bog zna :).

 5. Ko bi odolio unutrasnjoj ljepoti koja zna da se iskaze,da ocara,da nam izazove blagu vrtoglavicu i ostavi trag svjetlosi za sobom !:)

 6. @Borislava
  Hvala na lepim recima 🙂 Mozda ste u pravu, ali mislim da se ne radja bas puno osoba sa velikom harizmom, ili ako se rodi nekako je izgube vremenom. Verujem da je to jako lepo, i takodje sam uveren da zene imaju vecu harizmu od muskaraca, u vecini slucajeva. 🙂 Ali, najlepse od svega sto ste rekli je ono “Zasto, Bog zna” 🙂
  P.S. I molim Vas nemojte mi persirati, uveren sam da sam dosta mladji od vas 🙂

 7. @Sopran,
  u pravu ste na neki način: mislim, kada gledam ljude tokom decenija, vidim da se ponekad nekako… slomi ta unutrašnja opruga koji su imali, i da ostane neka vrsta spoljašnje školjke, a “onog nečeg” više nema.
  A ne mogu da procenim da li su žene više harizmatične, nisu me nekako nikad zanimale s te strane, lol.

  I trudiću se da vam ne kažem VI, ubuduće, ako vam je 1987. godište rođenja – onda ste tri godine stariji od moje ćerke, samo mene malo buni što mi delujete jako trezveno, jasno mislite i imam utisak da ste više “sa svojom glavom na ramenima” nego pola moje generacije… al’ ću da se trudim :).

 8. @Afrodita,
  eto šta je harizma… da je meni Bog dao dar da mogu tako lepo da se izrazim kao vi :).

 9. harizma…hmmmm…ima veze sa samopouzdanjem i sigurnoscu u ono sto se radi, bez toga ne moze… ni slucajno. A danas, u eri mas-medija, dobra reklama moze harizmaticnim uciniti i trulo drvce, stoga je harizma precenjena osobina i moze se pobrkati sa jos mnogo cime…

 10. Postoji jedna pod-vrsta… Znači osoba ni NE LIČI na ovo što si opisao, ali kao dodje “gusto”, kad se svi “zamrznu” i ne znaju šta da rade… Pojavljuje se on(a)! Skaće u vatru (vodu), prvi(a) baca konopac, viče u pomoć, kaže: idemo gore/dole… On(a) kreće – a svi kao ovce slede. Ne znam da li je to harizma, ali nije loše imati neko takvo stvorenje u blizini (nikad ne znaš kad će da ti zatreba)

 11. Harizma je po meni baš to što opisuje Deda, (moram prvo njega navesti jer on je ipak pisao ovaj post i drago mi je bilo je već i vreme 🙂 ne ljuti se Deda ali nedostajali su mi), Borislava i Sopran.
  Harizmatična osoba je ne retko neko ko nije “lutkica” po izgedu, ali koja pleni, mami, privlači i za koju mnogo puta baš kažemo: ne znam nije neka lepotica-tan ali ma ko joj-mu može odoleti.

 12. @ Verkić,
  začudo, ja sam viđala i baš “lutkice” – imam jednu koleginicu koja je lepa da čovek onemi, ali je itekako i pametna, i jaka ličnost, i fina žena, i unutrašnja snaga i šarm prosto mogu da se opipaju na metar od nje, mada su takve osobe zaista jako retke. Takođe, ona je bila takva od mladosti, znam je zadugo – nije stečeno usput :).

  A uverena sam da je potrebno solidno samopouzdanje, ono što deca kažu – treba “herca”. Kad sve krene naopako, a sami ste, samo od vas zavisi doslovno “ko živ, a ko mrtav”, tek onda se realno vidi da li iza harizme ima nečeg pravog.
  O aktuelnim političarima nećemo, Deda mi je rekao da ne smem, da će mi uši obrati :D.

 13. @Borislava
  Ne znam sta da kazem na onako lep komentar, osim veliko hvala 🙂
  Trudim se da tako bude, a sad imam i neku smernicu 🙂
  Sto se harizme tice, ubedjen sam da je sa zenama drugacije nego sa muskarcima, sa neke objektivne tacke gledista (koliko je to moguce, naravno 🙂 ). Moj utisak je da su zene inace vedrije i lakse podnose udarce, a sa tim i imaju urodjenu dozu harizme. Naravno, sve zavisi od toga ko je sta prosao, i koliko je sebe “ostavio” negde, ali bih voleo da Deda odrzi neki kurs Harizmaticnosti po povoljnim cenama! 🙂

 14. @Sopran :))),
  vidite, to možda i jeste razlog što mi je teško da se ostavim ovog “vi” :). Ne zato jer ste (si :)) “starmali”, nego jer imam potpuno jasan utisak da JESI trezven čovek sa svojom glavom na ramenima :), tj. da je “s one strane” ličnost, a ne dete, ma koliko ja bila starija.
  Svoju generaciju ću da ogovaram drugi put, kad bude manje vršnjaka unaokolo, lol.

  A nemoj(te) molim te da mi se zahvaljuješ, jer mogu da odem i korak dalje u svojim analizama ljudi, a to nije dobro ni pametno činiti :).

  Šalu na stranu, vidi: ja sam navikla da oduvek i decu od 2 godine i ljude od 22 posmatram kao OSOBE, kao ličnosti, i da im se tako i obraćam. Još gore, nisam navikla da laskam ni osobama za koje smatram da su daleko iznad mene, i obično govorim neposredno ono što mislim, te slobodno moje napise (o) tebi uzmi zdravo za gotovo :).

  Inače, uverena sam da žene imaju drugačiji… “mehanizam” rešavanja problema, znaš. Većina žena ne ide na silu, niti se direktno služi moći i kada je realno ima, obično ide drugim putevima.

  Milion puta sam videla kako žene vrlo elegantno rešavaju poslovne situacije u kojima muški krenu “glavom kroz zid”, recimo, kao da “klize” u interpersonalnim sukobima…

  Isto tako, kada sam u jednom dužem periodu radila sa dva muškarca, videlo se lepo da jednako efikasno rešavamo probleme – ali sa potpuno različitim prilazom…. Ista generacija, jednako školovani i spretni, jednako vredni, jednako bili dobri studenti.
  Kako rekoh, tačno sam imala utisak da nam mozak drugačijim putevima dolazi do rešenja :).

  Eto, ako pogledaš kako (generalno) kuvaju muškarci, a kako žene: sarma će ispasti (više-manje, lol) sarma, i ako je ja kuvam i ako je kuva moj muž, ali put neće baš biti isti…:).

  A valjda će Deda naići da nam objasni kako se može naučiti biti harizmatičan, ja nemam ideju :).

  Pozdrav i prijatno veče, Lep Nick :).

 15. Teđko je za učiti, jednostavnije je imati je !

 16. Ja bih samo da plesem kao njih dvoje 😀
  sve ostalo imam 😉

  i dopada mi se ova podvrsta koju pominje Miodrag Ristic 😀

 17. @ Sarahstory,
  ne bih da vam miniram koncepciju, ali ta vrsta nije baš jako zahvalna za zajednički život :). Evo pitajte moje – takve ljude, sa drajverom “budi jak”, često treba dugo učiti da mogu da pokažu slabost, da smeju slobodno da plaču, da mogu i da budale i da se vesele i da se napiju i da se opuste i da ne budu za sve odgovorni… Da brk sme da im zaigra. Oni koji su jaki u bitkama, rođene vođe, koji su najbolji kada su priterani uza zid, obično teško uspeju da ne prenesu to na lični život.

  @Deda :).
  Ja teško prepoznajem harizmu na drugim ljudima, ne znam zašto. Vidim da ostavljaju utisak na druge ljude, a ja nemam taj osećaj, meni se “ne javlja”. Mislim, mogu da ih poštujem i cenim itekako, mogu da ih volim ili da su mi dragi, ali da me “odignu sa zemlje” – to mi se veoma retko dešavalo (muža da zanemarim u ovoj priči, lol). Mora da je kompleks više vrednosti :smeh:.

 18. @Borislava
  Ok, necu dalje ici sa zahvaljivanjem, da ne dobijem opsirniju analizu 🙂 Neka bude kako vi kazete 🙂
  Veoma mi se svidja vasa navika da decu od 2 godine, pa na dalje posmatrate kao osobe, ja imam problem da odredjene ljude od 30 godine ne posmatram kao osobe, jer mislim da to nisu. Nisam ja niko da sudim, to je jednostavno subjektivni utisak.
  Takodje bih se slozio da su zene mnogo suptilnije u resavanju problema, pa i u svakodnevnom zivotu, na cemu im zavidim 🙂 Ne umem nekad da ostanem pribran, pa to ti je, krenuo bih biciklom na Rusiju bez problema 🙂
  Sad, sto se nacina tice, svaka situacija zahteva razlicit nacin, a taj nacin moze biti i muski i zenski, bitno je samo da resi situaciju. Tako da mislim da smo tu jednaki 🙂
  I sad mi se prijela sarma! 🙂
  @Deda
  Nisi nam mnogo pomogao, znamo i mi da je lakse imati 🙂 A sta mislis da napises neku knjigu? 🙂 Svi cemo imati koristi!

 19. Eto, lavovi su harizmaticni, vage, jednostavno se radjaju sa tim, to se ne uci ne stice…rodis se ili jock.
  Ja to malo kroz astrologiju, Borislava mi dala slagVORAT, posto i ja imam mesec u lavu pa se *urcim 😀
  Deda, normalisticno da si harizmatican, koja devica nije 😛

 20. Ah, Zelena vrata, odmah sam videla da ste nešto TAKO harizmatično da sija u mraku :). “Ja tebi vojvodo, ti meni serdare”, lol.
  Kad se već hvalimo, meni su rekli i da je za mene velika sreća što imam eto tog meseca, jer mi daje još i toplinu, ljubav prema deci i što-šta drugo što moji drugi neki znaci inače ne bi ni u snu imali :). Toliko o tome…lol.

  A ja znam odlično i decenijama dva muška koji su dupli lavovi, sada sredovečni ljudi, koji doslovno odižu sa zemlje harizmom, bez obzira na to što fizički nisu prelepi ljudi, ali nije baš da imaju herca :). Mislim, više su nekako.. “od predstave”, nego “od suštine”, tako bar ja imam utisak.

  Jedna vaga radi sa mnom, mlada žena, ona je meni nekako skup suprotnosti: malena je, sitna, ljupka i jako mladolika, ali ima takvo lavovsko srce da se čovek zapanji :), i za posao, i za kuću i za sve, a druge neke vage ne znam dobro da mogu išta da kažem :).

 21. Zbunih se sada načisto. Je l’ ovo Dedin blog ili Borislavin?

 22. Mnogo lepa reč “harizma” i mislim da je nemoguće na silu biti harizmatičan, a da lavovi, tigrovi i ostale leteće životinje mogu da budu u kom god hoćeš znaku i vladaju sa čim god hoćeš, ako čovek nema to “nešto” ništa mu ne može pomoći. 😀

 23. Pingback: Budite originalni ali pre svega iskreni, prvo prema sebi a onda i prema celom svetu. Net ne prasta!!! | D E D A B O R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *