Moja pobeda je trčanje. Budite i vi pobednik!

Godinama unazad kad god se pokrene tema oko trčanja moje reću su bile:

Ne pada mi na pamet da trčim. Natrčao sam se za ceo život. Ostatak života planiram da sedim i uživam.

I to je trajalo tačno 10 godina.

Pre par meseci pročitao sam tekst na Moosheminom blogu “Život počinje sada”, koji me je prenuo i zbog kog sam počeo da vrtim svoje misli. Tako razmišljajući, zaključio sam da bi trčanjem produžio svoj život, a da bi pride ponovo uživao u nekim stvarima i radnjama koje su mi ranije donosile mnogo radosti i lepih trenutaka.

A to ranije bilo je vezano za profesionalno bavljenje sportom i postizanje odredjenih rezultata koji su ostali iza mene da pričaju jednu uspešnu sportsku priču. Za mene poraz nije postojao, i sve se usmeravalo na pobedu. U svemu.

Sada, moja pobeda je u tome što sam počeo da razmišljam o nekom novom sporstkom životu.

Moja pobeda je što sam uspeo pre tri godine da ostavim cigarete posle 29 godina neprekidnog pušenja.

Moja pobeda je što sam pre par godina otvorio kategoriju na ovom blogu “Zdrav život” koja me je delom pokrenula za neke promene u mom dosadašnjem načinu življenja.

Moja pobeda je što sam i ovo razmišljanje pretvorio u akciju i što već dvadeset dana trčim.

Kakav je to bio stres za moj organizam, to ne mogu rečima da opišem. Prosto, u tih prvih 20 minuta nisam znao da li ću da umrem tu na stadionu, ili ću biti u mogućnosti da mobilnim pozovem ženu da dodje po mene. Od mojih misli do mog lupanja srca i otežanog disanja, do prejakih bolova u kolenima i skočnim zglobovima, sve je bilo traumatično od prvog do dvadesetog minuta.

A verujete mi da sam tih dvadeset minuta više proveo u kružnom hodanju uz povremeno trčanje nego što sam trčao. Čak je ritam trčanja bio toliko spor da me je bilo stid samog sebe.

Ali uspeo sam i sada mogu da nabrojim gomilu problema koje sam u medjuvremenu prebrodio uz priznanje da MOGU da trčim. Dobro ste pročitali: “MOGU”!!! Nisam verovao samom sebi da mogu da trčim. Koja je to pobeda, nemate pojma. Pobedio sam svoje misli a to je pobeda nad svim fizičkim preprekama koje su bile pred mojim telom.

Upornost.

Još nešto interesantno: nisam verovao samom sebi da MOGU, pa tek sada posle dvadeset dana pišem o trčanju. Tek sada kada su mi se javili neki prijatelji koji su me videli kako trčim putem prema Crnom Vrhu i nisu mogli da veruju kako tako daleko idem.

Svakodnevno trčim na malom stadionu ispred moje zgrade, par puta sam trčao na poslu u fiskulturnoj sali i vikendom s jezera ka Crnom Vrhu.

Planiram da nastavim ovim tempom, da ubacim vežbe za trbušnjake, da prebrdoim krizu sa disanjem ( i dalje ne mogu da dišem kako treba iako mogu da trčim, pa paravim jako male pauze kako bi usaglasio ritam), planiram da skinem koje kilo ( za ovaj mesec sam isplanirao 3 kg, ali ću biti zadovoljan i sa 2,5 kg manje a merim se svakog jutra par meseci unazad), planiram da se možda kasnije uljušim u neko takmičenje i vratim sebi stara zadovoljstva.

Svi moji planovi nemaju vremensko ograničenje. Svi planovi su realni i ostvarivi.

Nemam nikakvih troškova do sada a imam osećaj koji nema cenu. Osećam se toliko močno da je to neverovatno. Osećam se jako. Osećam da mogu i da želim.

Lepši mi je dan. Stresne situacije su manje stresne. Brze razmišljam i produktivniji sam.

Moj stomak je manji. Nisam želeo i nisam planirao da se bilo čega od hrane i pića odreknem.

Svi oko mene imaju razumevanja za moje potrebe koje su svedene na minimum od sat vremena u toku dana. Da odem, istrčim, koristim kupatilo i popijem čaj osle toga. Sat vremena koje život znače.

Verujem da je ovo tek jedan u nizu blog postova, i da ću u narednom periodu još mnogo toga sa vama podeliti.

Ljubav, muzika i sve nešto lepo… uz trčanje…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

8 Comments:

 1. Kad počne drugi krug #BitnoKaravan-a mi ćemo ići kolima a ti možeš da trčiš za nama 😛

 2. Hahahah .. i kad svratimo kod MajU, ti da naručiš, zelenu salatu a mi ćemo standardno :)))

 3. A bre Deda, pa što ne dođeš uveče u pola 9 uveče da zajedno trčimo na rudarev stadion. U društvu je slađe. 🙂

 4. Kakvo crno trčanje zajedno, ja bih samo torokala.
  E pa da znaš i ja sam jedna od onih koje je Mooshema inspirisala, i lupila mi virtuelni šamar. Trčim, polako, pratim neki početnički program, ali se osećam super. Idem na trčanje u 10 uveče, umorna i isceđena kao krpa posle dana koje je uglavnom teško opisati. Ali se posle osećam kao leptirić.
  Podrška!

 5. Walter, Zoki
  procitajte one redove gore gde jasno i nedvosmisleno pise da se ne odricem hrane. Ovako, napravio sam dovoljno mesta za mnogo vise nego ranije. Zato vodite racuna kada sam ja u pitanju, lol 😛

  Gaga
  Trcim na stadionu ispred moje zgrade. Nema guzve, tu su povremeno ragbisti i neki klinci i imam zelenu povrsinu na izvolte… Videcemo se…

  Mdave
  i ja sam prosao fazu sobnom bicikla, kojeg sam kasnije prodao Igoru Mitrovicu. A onda sam cele prosle godine radio na kardio tvisteru bez rezultata…
  Tek trcanje osecam kao veliku promenu u svemu.

  Piskaralo
  Samo polako i bez forsiranja. Dovoljno je sto smo izasli i pobedlili nase misli i foru da ne mozemo, da necemo da nemamo vremena i slicno…
  Srecno!!!

 6. Dragi Deko, ja sam toliko srećna da ovo pročitam, da nemaš pojma!

  Tu je i @Gaga, @Piskaralo, sve nas je više u tom stvarnom prostoru novih ciljeva.

  Najlepše u trčanju je što svakoga dana kada istrčiš metar više ili sekund brže, donosiš jednu malu ličnu pobedu, osećaj zadovoljstva i uspeha, koji ne zavisi ni od politike, ni od ekonomske situacije, ni od jednog glupog spoljašnjeg faktora i zato ti te nagrade i lične upsehe niko ne može oduzeti.

  Vidimo se svi na nekoj trci u budućnosti. Ja nikad ne trčim na vreme, ja trčim na izdržljivost zadate dužine, ne nogama nego srcem, i zbog onog fenomenalnog osećaja prolaska kroz CILJ, na kojem me čekaju muž i sin. To je toliko dobro, da je skoro nadrealno! Ne moraš da budeš brz, važno je samo da kreneš. A mi smo krenuli i to je to. 🙂

 7. gde si stavio taj tablet bre, pozutece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *