Kad banka proda kredit “uterivačima”

Tragom teksta iz BlicOnline “Kad banka proda kredit uterivačima”

Kad klijent kasni s otplatom, banka proda dug, a građani tvrde da ih o tome niko ne obaveštava i da im novi “kreditori” podižu kamatu, iako to ne bi smeli

– Niko me nikad nije obavestio o prodaji duga. Imala sam 11.000 dinara duga po minusu na tekućem računu. Na računu koji mi je stigao od meni nepoznate firme pored tog duga imam još obavezu od oko tri hiljade za zateznu kamatu i oko pet hiljada za administrativne troškove. Ukupno oko 19.000 dinara. Skoro svakodnevno me zovu iz te firme i ubeđuju da platim, preteći mi da mi je dnevna kamata 15.000 dinara i da sam dužna 215.000 dinara. Moram priznati da i ja njima ne odgovaram biranim rečima. Otišla sam u banku i oni su mi rekli da sada njima nisam ništa dužna – objašnjava za “Blic” Beograđanka Mira.

Imam kredit u jednoj banci preko koje sam kupio automobil. Posle petnaestak rata, dobio sam novi obračun sa povećanom mesečnom ratom zbog povečanog EUROBOR-a, pa mi od pog trenutka krediv viši za 660 eura a mesečni anuitet za 11 eura. Što je mnogo , mnogo je.

U medjuvremenu sam preneo otplatu kredita preko platnog spiska, i od tada mi svakih petnaest dana se uplaćuje po polovina kredita. Istovremeno sa prvom takvom ratom, uplatio sam celu jednu ratu i stekao prednost za ceo iznos.

Elem: euro redovno skače u odnosu na dinar pa se pravi razlika i po mojim obračunima posle nekoliko meseci je trebalo da krenem sa “normalnom “otplatom i zato sam zatražio povečanje otplatnog dela u službi obračuna.

Medjutim, ne računaju svi kao ja. Moj deo u prednosti se ne računa kada sam ja u prednosti petnaest dana, a računa se kada sam u minusu narednih petnaest dana.

I kreću telefonski pozivi, svakog meseca. Menjaju se operateri, ali svaki od njih ima isti zahtev: da pod hitno uplatim razliku od desetak eura razlike koja se stvara u medjuvremenu kada je njihovih petnest dana sa mojim dugom.

Iz početka sam bio jako ljubazan i obećavao uplati prvom narednom prilikom, a onda sam shvatio da me smaraju i da sam ja redovan platiša i da ne trebaju mene da zovu. Onda sam postao neljubazan i kada bi me pozvali postavljao sam sledeća pitanja:

-Da li vi vidite da ja redovno plaćam?

-Da li vi shvatate da me ovim pozivom stresirate i omalovažavate?

-Da li imate ispred sebe komp gde možete videti da sam u pretplati svakih 15 dana a da ja vas ne zovem?

-Ko ste vi i zašto me zovete kada me ne zove agent, tj. menadžer banke kod koje sam uzeo dug?

I onda jednom prilikom, sagovornica mi kaže kako ona samo radi za agenciju koja za Banku preuzima obaveze i zato ona zove, a da ona u stvari ne vidi moje otplate, već samo ima ispred sebe spisak dužnika i brojeve telefona.

Uh, kako sam se tada razbesneo, neverovatno. Samo je dobro jer od tada više nisam neprijatan premo osobama koje me zovu, imam razumevanja za njih i mogu satima da im objašnjavam zašto su u krivu pozivajući mene i čak budem sarkastićno pederljiv sve dok ne ukapiraju da ih zezam i sprdačim se sa njima i dok mi ne spuste slušalicu.

I to ima svoje medjutim, jer mi se desilo da sam bio u važnom poslu kada su me pozvali i nije mi bilo do začikavanja sa njima, pa sam odlućio da podignem svoje rate za otlatu i budem ponovo u plusu kao i ranije kako me ne bi zvale i doasadjivale glupim pitanjima.

Mogu misliti kako je ljudima koji ne mogu na vreme da izmire svoje obaveze?! Mogu zamisliti kako prolaze i koliko njih smaraju pozivari. I ništa mi više nije strano , neobično ili da može da me iznenadi.

Umesto da moja banka smanji ratu jer je EUROBOR odavno pao , čak je manji nego u trenutku uzimanja kredita, umesto da me Banka pozove za Novu godinu i zaželi mi ZDRAVLJA, SREĆE I USPEHA kako bi i dalje mogla da me “skida”, oni prepuštaju redovnog platišu agenciji!!! BRAVO! FASCINANTNO!

Ovo ima samo u zemlji Srbiji i u najsiromašnijim zemljama gde ne postoji sistem niti bilo šta normalno!!!

Nekom drugom prilikom ću pisati o tome kako su kod nas u Srbiji najveće kamate u celom svetu!!! I još neke druge bankarske poslovne priče od kojih sve banke žive kao bubrezi u loju na grbači nas koji živimo do kredita , minuseva i ostalih presipanja…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

9 Comments:

 1. Pažljivo čitajte ugovore za kredit, ako tamo ne piše da Banka ima pravo da Vaše podatke preda trećem licu, onda nemaju pravo da Vaše dugove prodaju bez obzira šta Vam objašnjavaju, jer ne smeju Vaše podatke (ime, prezime, telefon, email, adresu) da daju trećim licima bez Vaše pisane saglasnosti, i možete da pokrenete tužbu shodno zakonu o zaštiti privatnosti.
  Ako ste potpisali u ugovorima klauzulu u kojima Banka sme to da radi, onda ste u problemu. Bitna stvar je da i za podizanje kamate će po novom zakonu biti potrebno da se saglasite kao klijent, zato se i banke bune protiv novog zakona o bankarskim kreditima.

 2. Ovo radi i SBB kada ste im dužni… ladno stigne opomena od neke treće firme da ste im dužni naravno više nego SBB-u… to samo u srbiji može (i ne, nisam pogrešio namerno je s malo)…

 3. Не рече која је банка?

 4. …najnepovoljnija od svih, sa najvecim kamatama i najgrim uslovima. Kad biram biram ekstra!!! 😛
  Zar je bito ime banke? Pa vecina isto to radi, a i Miskolino spominje tv agenciju.. Ako se javi jos ljudi, siguran sam da cemo dobiti porazavajuce rezultate ukoliko uvidimo da MNOGI koriste usluge LEGALNIH “uterivača”…

 5. Mislim da je to dužničko poverilački odnos i da nema nikavih prepreka ustupanju potraživanja u skladu sa čl. 436 zakona o obligacionim odnosima:

  (1) Poverilac može ugovorom zaključenim sa trećim preneti na ovoga svoje potraživanje, izuzev onog čiji je prenos zabranjen zakonom ili koje je vezano za ličnost poverioca, ili koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugoga.

  (2) Ugovor o ustupanju nema dejstvo prema dužniku, ako su on i poverilac ugovorili da ovaj neće moći preneti potraživanje na drugoga ili da ga neće moći preneti bez dužnikovog pristanka.”

  Odnosno potrebno je potpisati klauzulu da banka to ne sme da uradi da toga ne bi moglo doći. Nije potrebna saglasnost dužnika.

 6. Marko
  Saglasan sam sa ovim zakonima koje spominje kao i sa prvim komentarom na ovaj post gospodina Aleksandra Bijelica!
  Objasni ti meni kako bi se ti osećao u mom slućaju kada znaš da redovno izmiruješ svoje obaveze a neko te smarači telefonom kada zafali desetak evra do sledeće uplate kada se izmiruje dug i kada prelazi u prenos sredstava u korst dužnika, kao u mom slučaju?
  Pa onda se stavi u poziciju banke koja ima ogroman broj neplatiša i onih koji kasne, i uporedi ih sa klijentom kao što sam ja?
  Pa onda izguglaj na mom blogu ili na nekom pretrazivacu da vidiš statistiku koja kaže da je 2009 godine bilo 7% dužnika kojima su banke oduzele vozila ( lizing i neplaćanje) a u 2010. preko 50 % takvih….. Plačevi sa oduzetim vozilima su prepuni a to se nikome ne isplati…
  Ja sam ljut zbog ne proveravanja činjenica i maltretiranja agencija koje su dobile spiskove za isto…
  Kada bih kasnio i kada ne bih izmirivao svoje obaveze, mogao bih da savijem kičmu, ovako NEĆU.
  Neću nikome dozvoliti da me pravi majmunom…

 7. U svakom slučaju, ovde je u pitanju uznemiravanje, a u primeru koji ste naveli na početku je zelenašenje. Mislim da su obe stvari zabranjene našim zakonom. Trebalo bi da navedete ime banke, a verovatno su u pitanju ili Komercijalna ili Inteza.

 8. Slažem se da nekad preteruju sa opomenama, opominjanje za kašnjenje od 10ak evra više košta banku nego što donese koristi. Verovatno im je politika nulta tolerancija pa zovu sve.

  Neznam odakle taj podatak o tom procentu vraćenih vozila, kratko guglovanje daje odgovor da je u pitanju par procenata. 200 vozila koji se nalaze na nekom lageru izgleda mnogo ali to je zanemarljiv u broj u ukupnoj prodaji. Zaključno sa 2009. oduzeto je 1600 vozila od 60 000 lizing ugovora a prema izjava nije značajno povećano vraćanje u 2010.

  Generalno, zakon i sudovi moraju snažno da štite poverioce a ne dužnike. Dužnici moraju da plaćaju dugove i to redovno. Mislim i da se čovek treba što manje zaduživati i jedan od srećnijih dana mi je bio kada sam kod banke otplatio poslednju ratu kredita i zatvorio minuse po karticama.

 9. Kratko i jasno, sačuvaj Bože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *