Politehnika Škola za nove tehnologije

“Da imam zgradu, napravio bih Sorbonu!”

 

Konferencija Nove Tehnologije u obrazovanju je odlična prilika da da sretnete, razgovarate ili slušate odlične predavače. Na prošlogodišnjoj konferenciji, jedan od predavača bio je i Dušan Milovanović  direktor Škole za nove tehnologije, popularne Politehnike.

Tada smo pričali o svim problemima koje ima direktor škole a Dušan je ukratko pričao na koji način on rešava probleme.

Najveći problem, ujedno i jedan od retkih koji nije uspeo da reši jeste prostor škole, i tada je izgovorio rećenicu koju ću pamtiti do kraja života: “Da imam zgradu, napravio bih Sorbonu!”

“Da imam zgradu, napravio bih Sorbonu!”

I zaista verujem da je tako, jer je u protekloj godini, Dušan sa svojim kolegama i učenicima uradio toliko toga dobrog, nebrojano veliki broj nagrada na republičkim i evopskim takmičenjima su osvojili učenici i nastavnici, mnogo nove skupe opreme su obezbedili u školi, za respekt.

Ali največi problem je ostao, plus što su sada predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavili i racionalizaciju mreže škola na teriotoriji Beograda, u kojoj su predvideli da Školu za nove tehnologije i još dve srednje spoje u jedan Politehnički centar.

Naravno sa ovom idejom se ne slažu ni učenici, ni roditelji, a ponajmanje direktor i kolektiv škole. Ogroman broj nedoumica i problema su pred njima, a ja sam razgovarao sa Dušanom i pokušali smo da nađemo neke odgovore u ovom trenutku. Pogledajte prilog:

Vreme pred nama će pokazati na koji način će se desiti promene!

Pored ovih pitanja, postoji još stotinak na koje ni Dušan ne zna odgovore, a po svemu sudeći, iz njegovog, mog i iskustva svih prosvetnih radnika sa dugogodišnjim iskustvom, predviđanja su da će proći nekoliko godina dok se ne stabilizuje situacija i dok se ne reše nagomilani problemi.

Verovatno da peticija i želja roditelja, želje nastavnika i učenika neće doneti promene koje bi svi žarko želeli.

Iskreno, ne mogu da nagađam, vidim više loših nego dobrih stvari u celoj ovoj priči, pa ću i sam ostati nedorečen.

Pokušaću da ispratim sve. Podržavam napore Dušana i njegovih kolega, ni najmanje ne sumnjam u njegovu rečenicu “Da imam zgradu, napravio bih Sorbonu!”

Malo je ljudi poput Dušana, srpskoj prosveti su ovakvi direktori preko potrebni, bez sumnje!

Zahvaljujem se na razgovoru, kao i Oliveri Milojević i Lazaru Ranđeloviću iz Obrazovno kreativnog centra koji su mi pomogli kod snimanja i realizacije ovog priloga.

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *