Zašto nemam iPhone

Zato što ga nema u prodavnicama?

Vrlo verovatno.

Meni je ovaj odgovor najpribližniji. Mislio sam da nikada neću imati dovoljno para da kupim neki telefon ili gadzet. Kada sam u Telenoru kupio HTC Flyer koji je i sada ubedljivo najskuplji tablet na našem prostoru, onda je sasvim sigurno da bi mogao da kupim i iPhone.

To što ga nema u prodavnicama u legalnoj prodaji, ne znači da je razlog zbog čega ga nemam. I drugi su se snašli i kupili isti (pročitajte blog posto kod Isotka Pavlovića “Kako sam kupio drogu usred noći na autoputu okružen prostitukama i makroima”.

iphone

Zato što je skup?

U predhodnom odgovoru sam dao alternativu. Da ima iPhone u našim prodavnicama, sigurno je da bi našli mogućnost da ga kupimo na neko odloženo plaćanje, na rate, na ne znam šta, ali kupili bi ga. Uostalom, kupili smo mnogo skuplje telefone u istim prodavnicama. Da li su svi do jednog precenjeni – mislim da da i da su cene neverovatne.

To što je skup ne sputava me da ga kupim.

Zato što ima boljih telefona od iPhone?

Vlasnici ovog telefona kažu da ne postoji bolji telefon od njega. Svi mi koji nikada nismo koristili proizvode Aple-a, nemamo tu percepciju i kada uporedjujemo druge telefone jasno vidimo da postoje telefoni sa mnogo boljim perfomansama, mnogo skuplji (nije nikakvo merilo) i mnogo lepši, funkcionalniji.

Kupio bih iPhone kada bih se odlučio za njega. Onda me drugi telefoni ne bi interesovali i ne bih koristio Nokiu, Samsung, Htc, Zte, Erikson ili bilo koji drugi.

htc

– fotografija by @walter030

Zato što iPhone nema podršku u Srbiji i ne mogu da kupujem app-ove za isti?

Ni ostalih pola miliona ili vec koliko ima korisnika ovog telefona u Srbiji nema tu mogućnost pa se svako snalazi kako ume i zna. Neki putuju, nekima prijatelji završavaju tu radnju a neki jednostavno imaju iPhone i koriste ga kao predmet na stolu ispred sebe kao statusni simbol.

Ja nemam tu potrebu, zato i nemam iPhone.

Zato što je Srbija banana država bez PayPall-a i raznih drugih bitnih ili manje bitnih stvari?

I u ovakvoj banana državi posluju tri operatera koji nemaju u prodaji iPhone. I šta će im isti? Imaju sasvim dovoljno proizvoda u svom asortimanu da posluju kao najprofitabilnija preduzeća u regionu. Nijedna porodica nije bez desetak telefona, bez najmnaje 4, 5 postpejd računa na kraju meseca. Neke analize su utvrdile da ljudi na ovim prostorima prvo izmiruju obaveze prema operaterima i time daju sebi šansu da neprekidno komuniciraju na različite načine mobilnim gadzetima.

To što je Srbija banana država ne sprečava me da imam iPhone. Ne sprečavaju me ni urološke činjenice o kojima možete da pročitate kod Ivana Minića @burek-a u tekstu “Zašto iPhone nećete uskoro gledati u Srbiji i šta treba da se desi da se to promeni”

I da ne dužim previše: zašto nemam iPhone?

Zato što koristim telefone drugih proizvodjaća. I to će tako biti dok se nešto bitno ne desi u mom okruženju. Možda bih razmišljao o Iphone telefonu kada bi Telenor imao isti u ponudi. Verovatno bih ga koristio kada bi mi ga neko poklonio. Verovatno bi u početku isti držao stalno u rukama da svi vide jabučicu, ili na stolu na javnom mestu (dok me ne prodje volja i dok sam u glavi ne shvatim koji šaban sam u takvim situacijama).

U svakom slučaju, nemam Iphone a voleo bih da ga imam. Svaki razlog koji napišem ima svoju drugu stranu i ne mogu biti neiskren ako bi kategorički tvrdio da ga nikada neću imati.

ps. ovaj tekst nije plaćen niti na bilo koji naćin sponzorisan. Za njega nisam dobio iPhone, niko nije tražio da ga napišem, a od reklamiranja brendova, samo Telenor sam spomenuo par puta…Ni oni me ne plaćaju za reklamu. Jednostavno, razmišljam na glas i skidam paučinu sa bloga u novoj 2013.godini. Voli vas Deka!!! #ljubav, muzika i sve nešto lepo…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

3 Comments:

  1. Deda, vidi moje razmisljanje zasto ga nema kod nas u legalnoj prodaji http://www.bizbitek.com/2012/01/da-li-iphone-dolazi-u-srbiju.html

  2. Jer Deda nije šaban!

  3. Žena – I phone
    Ćerka – I pod
    Ja = I paid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *