Budite bloger, pišite blog i otvoriće vam se sva vrata ovog sveta

Blogeri su izuzetno važni web igrači

Uspešan tim mora u svom sastavu da ima blogera na odredjenoj poziciji, inače gubi mnogo bodova na web polju.

Današnje stategijsko upravljanje web projektima, brendiranje i promocija su nezamislivi bez blogerskog sadržaja. Na nekoj slici ili šemi, blog bi bio centar oko kojeg su raspoređeni svi ostali apsekti koji tim čine uspešnim.

A šta je uspeh na netu?

Zavisi od ugla gledanja i potreba pojedinca. Nekima je dovoljno da se promovišu, drugi žele da povećaju prodaju svojih usluga, proizvoda. Kako god, svaki korak naviše je uspeh.

Kreiranje sadržaja i blogovanje istog, a zatim šerovanje na društvene mreže, neophodni su za postizanje cilja.  Sve je pitanje strategije, tehnike i kreativnosti pojedinaca.

Zato danas postoje uspešni i manje uspešni. Neuspešni su samo oni kojima net još uvek služi za iganje igrica.

Uspešni i komercijalni su odavno naučili kojim smerom treba ići. Za njih je blog nezaobilazna stavka. Poznajem ljude koji bloguju na nekoliko svojih blogova. Izuzetno su uspešni.  

Pre nekoliko godina postavljalo se pitanje da li je u Srbiji moguće živeti od blogovanja. Većina se složila da je to nemoguća misija. Danas su se stvari mnogo promenile. Sasvim je sigurno da to može biti profesija.

Kako izgleda jedan radni dan profesionalnog blogera? Radno vreme ne postoji. Radno mesto ne postoji. Radi se od kuće, iz kafića, sa stadiona, iz bioskopa, sa ulice, iz parka… Bloguje se sa mesta događaja. Alati su fotoaparat, kamera, lap-top, mobilni telefon, diktafon, prenosni modem sa #mnogo_neta.

Možda će neko reći da je Twitter alatka koja omogućava upravo ovo mobilno mikro blogovanje, šerovanje važnih informacija i slično. Tačno je da se, u 140 karaktera, može ostaviti trag, sa slikom ili bez nje, ali blogovanje omogućava kvalitetnije izražavanje i pruža priliku da se ostave ključne reči koje će pretraživači da indeksiraju.

Ovo zadnje je možda i najvažnije kod blogovanja. Od samog nastanka bloga, pretraživači su blagonakloni prema sadržajima na istim. Zbog toga svaka ozbiljna kompanija u svom strategijskom planiranju polazi upravo od bloga. Blogerima su date slobodne ruke da samostalno kreiraju sadržaj za kompaniju, ili konkretan proizvod, uslugu… Spremljene informacije preko pretraživača stižu do zainteresovanih klijenata koji tako imaju mogućnost da pročitaju različita mišljenja, da vide sliku ili video prilog i da odluče šta će dalje. Neretko se dešava da bloger napiše kritiku koja ne ide u prilog kompaniji i koja nije pozitivna, što dovede do neuspeha ili smanjene prodaje, ali i obrnuto. Primera je mnogo.

Blogeri pisanjem stvaraju svoju reputaciju i grade je godinama. Prema načinu pisanja i čitanosti bloga, kompanije biraju blogere koji će ih predstavljati. Tekstovi se plaćaju.

Pre nekoliko godina bilo je jako teško objasniti klijentima značaj blogovanja i predstavljanje na takav način. Danas je situacija drugačija.

Svaki tekst na blogu je pametan ulog, vredi svake pare i dugoročnog je karaktera. Uvek ima novih interesenata i novih ljudi koji ulaze na blog, a kompletan sadržaj je uvek dostupan.

Tvit iščezne posle par sati, status posle jednog ili više dana, novine sutradan ujutru, tv emisije i reklame onoliko koliko su zakupljene, bilbordi dok su postavljeni. A blog postovi su večni.

Sve je više reklama na blogovima upravo u tekstovima, ne na banerima koji stoje samo za vreme koje je plaćeno.

Cene idu od pet do nekoliko desetina hiljada dinara. Takvi teksotvi, razumljivo, ne kritikuju, ali je blogerima data sloboda da se izraze na sebi svojstven način.

Interesantna činjenica je da se prednost često daje starijim (po godinama) blogerima, verovatno zbog ideje da su odgovorniji, životno iskusniji, da im je stil izražavanja primereniji.

Blog je mnogim blogerima omogućio da dobiju posao, promene dotadašnji ili jednostavno napreduju u istom. Veliki broj je proširio delatnost, pa danas imaju agencije i rade kompletno brendiranje klijenata na webu. Mnogi su postali izuzetno popularni upravo zahvaljujući svojim blogovima. Zaradili su blogovanjem. Danas je normalno da se kreiranje naručenog sadržaja naplati. Naplaćuje se i prostor na različite načine.

Blogeri na zapadu odavno žive od ovog, za mene, divnog posla. Kod nas, tek poneki koji su ozbiljno shvatili mogućnosti zarade od blogovanja.

Mislite li da se danas reklame pojavljuju samo na izuzetno posećenim web mestima, varate se. Nije tako. Naručioci su izuzetni znalci, ili su platili one koji znaju, pa se reklame stavljaju i na blogove koji imaju ispod 100 jedinstvenih poseta, ali je ciljna grupa iz iste interesne sfere. Naravno da web mesta sa ogromnom posetom omogućavaju da više zainteresovanih klikne na reklamu, međutim postoje i usko stručni blogovi koji imaju prolaz ka potencijalnim klijentima kojima jedna kupovina rešava MNOGO.

Zato su blogovi veoma važni, kako onima koji oglašavaju, tako i blogerima autorima.

Zato su blogovi glavna karika u predstavljanju i kreiranju brenda u online svetu.

I zato ću u narednom periodu da prenesem još neka iskustva i znanja iz ove oblasti. Predugačak je ovaj post, vidimo se ( staviću link ka sledećem)…

Ljubav, muzika i sve nešto lepo…

 

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

3 Comments:

  1. Ako bloger poznaje temu o kojoj piše i ako ima karakterističan (zanimljiv) stil pisanja, mislim da uz dosta truda može da postigne ono što želi. Baš sam u poslednje vreme viđao oglase za posao gde se traže blogeri, što je dokaz da je blogovanje bitno za bilo koji ozbiljan posao. Odličan tekst!

  2. Gledajte to ovako, blog je najjednostavniji način da dodate sadržaj na sajt a bez sadržaja Google nikome neće preporučiti vaš sajt.

  3. ima milion dobrih razloga zasto treba pisati blog
    na nama je da odlucimo hocemo ili ne blogovati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *