Nemanja Đorđević – Centar za promociju nauke #NoveTehnologije, intervju

I ključno pitanje:

Da li Bor može da bude jedan od centara za promociju nauke?

Na konferenciji #NoveTehnologije u obrazovanju, Centar za promociju nauke imao je svoj štand na kome su svi zainteresovani posetioci mogli da vide sve ono što rade. A to su stvari veoma značajne za obrazovanje u Srbiji i, uopšte, za učenike i prosvetne radnike.

Na žalost, mi u školama jako mnogo vremena posvećujemo učenicima koji imaju loše ocene, ili su problematičnog ponašanja, najčešće i jedno drugo. Trudimo se iz petnih žila da iz njih izvučemo maksimum i pomognemo, da, kad ih već ne interesuju škola i obrazovanje, postanu pravi ljudi koji će na bilo koji način sutra biti od koristi sebi, svojim porodicama i društvu.

Sa druge strane, u moru problema, izgube se odlični učenici. Oni su mirni, primerni, odgovaraju za petice i jedina polemika se eventualno vodi na kraju godine ako više njih ima uslova za učenika generacije. Nekako prebrzo pređemo preko svih njihovih takmičenja i diploma, napora koje su uložili u svoje uspehe i iznova se vratimo na učenike kojima bi mogli, eto, po ko zna koji put, da pomognemo „samo jednom ocenom“ kako bi imali bolji prosek i upisali željenu školu.

Upravo zbog učenika koji nam donose najviše radosti i zbog kojih smo mi, profesori, ponosni, meni je Centar za promociju nauka izuzetno važan i primaran.

I zato sam zamolio Nemanju Đorđevića @Akuzmatik da nam objasni šta to oni rade i da li bi i moj grad mogao da bude deo te sjajne priče.

Nemanja je u jednom trenutku spomenuo i naučni kamion. Više o njemu pogledajte na ovom linku!

Ukoliko ste pogledali prilog televizije Bor, u kojem smo Zoran Milojević @mzoran i ja pričali o konferenciji #NoveTehnologije u obrazovanju, mogli ste da čujete i primer koji je dao jedan engleski predavač – u poslednjih 150 godina sve je modernizovano, jedino je školstvo ostalo isto, stolice, klupe, tabla i kreda! Vreme je za nove tehnologije i u obrazovanju. Što pre prihvatimo tu činjenicu, biće nam lakše, lepše i bićemo interesantniji svojim učenicima!

Evo i tog priloga

Da, Bor može da bude jedan od centara za promociju nauke, ali i više od toga. Imamo dobre učenike, imamo sjajne nastavnike i ostale bitne resurse.

Po povratku sa konferencije, iskoristio sam prvu priliku da sa predsednikom Opštine Bor, Živoradom Petrovićem popričam o ovaj temi i on je, na moje veliko zadovoljstvo, spreman da podrži ideju. I ne  samo ovu, već i sve slične projekte koji bi učenicima u Boru omogućili da se, pored redovne nastave, dodatno obrazuju i usavršavaju .

A sigurno je da imamo odlične uslove i ja ću dati svoj maksimum kako bi se ovo realizovalo. Ko god želi i može da pomogne, dobrodošao je.

Da li je konferencija #NoveTehnologije u obrazovanju prava prilika za razgovor o ovim temama?

Definitivno, da. Jer na njoj je, pored odličnih predavanja koja su se mogla čuti, bilo i predstavnika različitih organizacija, kompanija, udruženja i pojedinaca koji prosvetnim radnicima u Srbiji daju primere i alate kojima mogu unaprediti svoj rad.

U narednim blog postovima pisaću o lepim primerima sa konferencije, a imam još nekoliko odličnih intervjua, ali vam neću otkrivati detalje. Pratite #NoveTehnologije u obrazovanju ili moj nalog na Tw @Dedabor.

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *