Lud i zbunjen – neuništiva koalicija

Gost kod Dede je BORSKY

Naš narod je vazda bio sposoban i spreman da se uhvati u koštac sa svim mogućim izazovima- bez straha rezerve i kalkulisanja. Ratovati, opijati se, varati lagati i svašta nešto nepošteno raditi nije predstavljlo ni po’ muke snalažljivom i dovitljivom Srbinu. Ni dan danas nije jasno koliko je zalud utrošenog vremena proćerdano u pokušajima  da svom dupetu nadje mesta  zauzme busiju i definiše, nekakav nacionalni stav, sa kojom bi se složno izašlo pred ostali  (ne)normalan svet.
Priguravanje, pridruživanje,  prišivanje, kohabitiranje, uvlačenje i slizavanje sa svakim pre nego sa svojim su nam kroz taj teški preiod lutanja postale uža specijalnost i teško da nas u tome neko može nadmašiti.
Mi smo jedini narod u Vasioni  kojem nije potreban (ne)prijatelj jer i kad ga nema, (a njemu smo sve manje interesantni jer ima čovek pametnija posla) mi ga izmislimo i „prepoznamo„  u nekom iz neposredne blizine. To bude komšija, tetkin švaler, komšiničin momak, onaj što stalno sedi na klupi prekoputa naše zgrade pa čak podpresednik opštine, sasvim nam je svejedno Pošto smo ga locirali „nazidamo mu” sve i svašta, vratimo se u tom „odgovornom poslu” na Kosovski boj pa sve do parlamenta, višestrančkog sistema, premijerovog doručka i komšijskog psa i lepo sročimo takvu priču da bi se i tom, gore pomenutom kučnom ljubimcu, smučilo.
Naravno posle toga smo ponosni i srećni što smo upeli da raskrinkamo neprijetelja sa nečasnim namerama, lopova sa prstima u tegli slatkog ili političkog profitera. Ponosito se šepurimo i očekujemo lovorov venac i gomilu priznanja ponavljamo k’o papagaji rezultate našeg mukotrpnog rada i čekamo. . . čekamo, ali niko sa sigurnošću ne može reći -šta.
MI Srbi se u sve razumemo, za sve nas je majka rodila i naravno glupi su manjina, a oni koji su se za nešto školovali, pokazali spremnost ili hrabrost da nešto pokrenu nisu dovoljno dobri i odakle im pravo da nešto tamo izmišljaju iniciraju i sve nas brukaju. Mi po kratkom postupku donesemo odluku da oni ne treba da štrče iz uobičajenog sivila i sveopšte usvojene gluposti, lenjosti i neodgovornosti pa ih brže bolje gurnemo na dno kako im nikad više ne bi palo na pamet da … budu bolji od  – nas. Sramota je.
U poslednjih desetinu godina smo se modernizovali – pratili trendove i digli “nacionalni brend” na viši nivo usavršivši  tehniku sastavljanju koalicija, prepucavanju i strateškog podjebavanja sa  male distance. Najveći napredak i porast zastupljenosti beležimo u disciplini …. „ko će koga?”
Kolacije se sklapaju od porodica, dečijih vrtića, šah i zadružnih klubova i mesnih kancelarija do kafana, restorana, sporskih klubova, političkih i parlamentarnih unija  . Ima raznih, onih za svaki dan, pa zatim onih folirantskih, nemogućih i svemogućih ali jedna se ističe i teško da će je iko nadmašiti. To je koalicija „ludog i zbunjenog” koja vlada  našim prostorima evo već dugi niz godina ne pokazujući ni najmanje znake posustajanja.
U zdravlje,

Vaš Borsky

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

4 Comments:

 1. Srbija – neiscrpno bure parodije!

 2. Lud , zbunjen, a cini mi se da je zaboravljen budala…
  I to je brend ! ❗

 3. Deda hvala na prostoru koje si mi ustupio dao sam sve od sebe mada kao i obično na moje tekstove nema previše komentara. 🙂

 4. Borsky
  Za prostor nemoj da se zahvaljujes, uvek si dobrodosao, a sto se tice komentara stvarno ne znam sta da ti kazem.
  Volim kad mi drugi napisu komentar, ali nisam opterecen time.
  Cak je tekst bez komentara obicno isuvise jak da bi se komentarisao.
  Ili pak ti ne ostavljas komentare kod drugih pa ti drugi ne uzvracaju?
  Ne znam o cemu se radi, meni se tekst svidja, inece ga ne bi ni objavio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *