Dobio sam pošiljku iz Kine a onda se desilo dvostruko iznenadjenje

Pretražujući eBay, moja supruga je naišla na neki predmet koji joj se dopao i zamolila me da kupim isti. Želela je da iznenadi našu čerku.

Naručio sam Floor Dust Clean Shoes Mop House Clean Shoe Cover Multi function Slippers

medjutim, izgleda da nisam razumeo foru kod naručivanja. Elem, u naslovu je množina i logično mi je bilo da ostane čekiranje za jedan par a ne za jedan komad.

Cena je 1.8 $, a na deklaraciji koju sam dobio od naših srpskih carinika je 8$.

Pogledajte moje iznenadjenje kada sam otvorio paket:

A evo i deklaracije i pakovanja, zajedno sa artiklom.

20150508_071623 20150508_071656

Molim vas prosvetlite me odgovorom na pitanje: zašta sam platio carinu 318 rsd?

I, da li i vi mislite da me Kinez zavrnuo za jednu “krpu”?

Ili, ukoliko Nataša Virijević – carinik, pročita ovaj tekst, da odgovori zašto je ocarinila ovu krpu i na osnovu čega?

Btw, ako je carina onoliko koliko piše na deklaraciji, zašto je naplaćeno skoro duplo? Za poštanske usluge? Pa naručio sam kod kineza sa besplatnom pošiljkom, kako piše na sajtu.

Daj, koje dranje, i na mostu i na eBay-u, i na carini i …#vazduh

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

8 Comments:

 1. I pitanje zašto je uopšte naplaćena carina kada se ne naplaćuje za iznose ispod 50eura!?

 2. Komentarisao sam na fejsu, ali hajde i ovde za one koji ne vide tamo.

  Na eBay-u je lepo navedeno da se cena odnosi na jedan komad, a ne na jedan par.
  “Package include:only one piece slipper (not a pair)”
  Znači, Kinez je ispao fer.

  Za vrednost robe ispod 50 eur, paket se ne carini. Naplaćuje se samo PDV na vrednost paketa.

  Kinezi često muljaju sa navođenjem cene robe. Navedu da je roba npr. 10 eur a ona je zapravo 25, da bi tebi kao kupcu pomogli da platiš manje dažbine. Zbog toga carina ne simpatiše robu iz Kine, i skoro uvek je proverava.

  Carinik gleda paket, cena 1.8 dolara, to mu dođe oko 190 dinara. Kinezi često uopšte ne ubacuju nikakvu deklaraciju u paket, samo umotaju proizvod u kesu i tako šalju. Carinik otvara paket da vidi šta je unutra, vidi krpu koja košta 190 din. Zbog lažiranja cena koje rade Kinezi, carinik proverava koliko zaista košta taj proizvod. Otvori neki sajt, vidi da je na njemu cena 8 dolara (zavisno od toga na kom sajtu proverava cenu, tu cenu će i staviti kao merodavnu i tu carina ima prostora da nabudži cenu paketa). Nekad je ta procena čak i ispod realne cene, nekad odgovarajuća a nekad previsoka. Čista procena carinika.

  PDV na tih 8 dolara ispada nekih 1.5 dolara, što ukupno znači da paket vredi 9.5 dolara. Na tu cenu dodaju se i troškovi zbog cimanja i otvaranja paketa ili već nekakva ležarina i ispadne cena uvećana za dodatnih 100-200 dinara.

  Pošto je Kinez ispao korektan, nema potrebe da mu šalješ reklamaciju. Odrala te je carina, a s njima jbg, to ti je što ti je.

  Povrat robe i reklamacija:

  U situaciji kad nisi zadovoljan robom, znači samim sadržajem paketa, imaš pravo da u roku od 14 dana vratiš robu prodavcu bez obaveze da navedeš razlog vraćanja. To može da bude: ne sviđa mi se boja, ne odgovara mi veličina, u međuvremenu sam kupio takav proizvod od drugog prodavca pa mi ovaj nije potreban… znači bilo šta možeš da navedeš kao razlog, ali nisi u obavezi da to učiniš.
  Poštarinu plaća kupac i roba mora da bude vraćena u neoštećenom stanju. Ako prodavac utvrdi da je roba oštećena i da on više ne može da je prodaje kao novu nego samo kao polovnu, tužiće te za oštećenje proizvoda i moraćeš da mu platiš odštetu.

  Dovoljno je poslati mejl prodavcu u kojem navedeš da mu vraćaš robu u zakonskom roku od 14 dana. To je validan dokument.
  Od dana kad prodavcu stigne roba koju mu vraćaš, on ima rok 14 dana da ti vrati pare.
  To se zove povrat robe.

  Sasvim druga stvar je reklamacija. Kad nešto reklamiraš, šalješ proizvod prodavcu, prodavac plaća poštarinu, i navodiš tačno u čemu je problem – ne radi zvučnik na telefonu, ulubljeno kućište, ogreban proizvod… Prodavac ti onda šalje novi proizvod kao zamenu za ovaj koji nije sasvim u redu. Ako prodavac tvrdi da je proizvod ok, i da ti izmišljaš nešto, proizvod ide na veštačenje u nadležnu instituciju za to.
  Oni procenjuju ko je u pravu – prodavac ili kupac. Kako oni kažu, to je amin. Ako kažu da je kupac u pravu, prodavac šalje kupcu novi proizvod. Ako je prodavac u pravu, onda ne mora da zameni proizvod kupcu i vraća mu ovaj stari a kupac plaća poštarinu.

 3. Redovno narucujem neke sitnice sa eBaya i AliExpressa i uglavnom sve stigne bez problema. Ali su i meni par puta ovako odvalili neku carinu. Totalno random. I sto je najgore, za istu robu, od istog prodavca, jednom mi nisu naplatili, drugi put jesu.

 4. Naručio sam 2-3 stvari sa AliExpress u roku mesec-dva i poštar mi je svaetovao da iskuliram da ne bih zapao za oko carini. Jedna od tih pošiljki bila je kesica sa 100 googlyeyes a druga neki privesci, lol. Sve zajedno nije bilo ni $3.

 5. Dobio sam sat telefon i posle par dana je prestao da radi koji je postupak reklamacije proizvoda kullenog na ebaju?

 6. Zoran
  Obratis se direktno prodavcu od koga si kupio. Uglavnom prihvataju reklamacije, samo je potrebno dogovoriti da li prvo da vratis proizvod, i cekas na novi, ili da cekas novi a zadrzis stari (i ova opcija je cesta kod proizvoda koji su jeftiniji).
  Ostvari kontakt mejlom, sve ces dogovoriti!
  Srecno!

 7. pretprošle i prošle naravno ove ću kupovati proizvode sa kineskih i drugih sajtova i što se tiće Carine tu definitivno NEMA nikakvog pravila oko carine to jest PDV-a na proizvod nije nego ipak kupac plaća ma kako god se to nazivalo. Cifra od $50 je možda važila pre 2017 jer sam od te godine u procesu kupovine robe iz inostranstva i mogu reči da su ubedljivo najjeftiniji od ovih naših tvz prodavaca koji deru za isti proizvod i do 12 puta dobro Ste pročitali 12 puta NEVERVATNO ALI ISTINITO. Ako Ne verujete vrlo je jednostavna procedura. Otvorite bukvalno SVE linkove od inostranih sajtova za prodaju i ove naše i proverite isti proizvod isti model pa čak i isti SKU (neštio kao ID od proizvoda) neverovatna razlioka u ceni i još ovi naši kad u prvoj rečenici spomenu Garanciju odmah pitam ko daje i na snovu čega kad kupuju kod kineza. E da Carina je uglavnom 30% od procenjene vrednosti robe i do sada nisam bio u situaciji da mi carine više uzme. Od 100% proizvoda koje sam uzeo jedan je bio blizu $50 a jedan samo $1.40.

 8. Vladimir Stankovic

  Davide,
  Slazem se sa tvojim komentarom. Bas ima svacega na trzistu, ali dok je neukih i potraznje, sve ce proci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *