Predsednik Opstine

Kako su izbori prosli, dozvoljavam sebi slobodu da obelodanim svoj izborni program.

Tek sad, jer je postojala bojazan da  ce ga neko ukrasti, a onda nece biti jedinstven.

Kako mene ne interusuje  mesto odbornika, odmah cu preci na program za mesto Predsednika Opstine.

Elem:

kad postanem predsednik Opstine, to radno mesto nece biti placeno nego ce se raditi dobrovoljno i sa zadovoljstvom. Broj radnika u Opstini ce biti 1 ( slovima: jedan) I to sistematizacijom radnih mesta: sekretar Opstine, kao jedino radno mesto koje ce se placati.

Radni zadaci sekretara Opstine bice sledeci: da se javlja na telefone, prima I salje elektronsku postu-jer ce cela Opstina biti zasnovana na elektronskom poslovanju, da zakazuje prijeme kod Predsednika, da upucuje I usmerava sve zainteresovane gradjane tamo gde oni imaju potrebe da zavrsavaju svoje interese… Da koordinira sa jos nekoliko sluzbenika koji poput Predsednika nece imati stalno sediste u Opstini, vec na svojim radnim mestima, a to su: gradski arhitekta, pravnik, ekonomista, I jos po neko ali ne vise od 9 ( I slovima: devet)…

Mesto menadzera ne postoji, da se razumemo…

Svi ovi ljudi bi radili u preduzecima ili par Javnih ustanova ( ali ce se I oni privatizovati) gde mogu da daju svoj doprinos.

Na ovaj nacin, opstinski budzet bi bio minimalno opterecen, a sav novac koji bi se slivao u kasu, isao bi na sledece: za skole ( uredjenje prostora, osavremenjavanje skolskih ucila ) , za obdanista ( isto- uredjenje prostora I nabavka svih potrebnih ucila I igracaka), za ustanove kulture , muzej I biblioteku,  za uredjenje zelenih povrsina, gradskih trgova, ulica, parkova, osvetljenje ulica…

Mozda najveci deo bi se potrosio za sredjivanje vodovodnih, elektro, komunikacijiskih veza u samom gradu I u selima…

Deo novca iz gradskog budzeta bi bio namenjen nadarenim ucenicima, za stipendije, za podsticaj mladima I aktivnostima koje bi mladi projektima predvidjali.

Kulturna I sportska desavanja bi uvek imali prednost. Veliki deo prostora u gradu bi bio adaptiran za sportska desavanja.

Doneo bi dekret ili zakon  o lepom ponasanju, gde bi se gradjani visokim novcanim kaznjavanjem sankionisali za ucinjen prekrsaj, do trenutka kad bi svako od nas poceo da vodi racuna o elementarnom ponasanju na javnim mestima, a grad postao jedan od cistijih I prijatnih za zivljenje. Taj novac bi upotrebio za krecenje fasada i placanje onih koji bi vodili racuna o higijeni.

Smanjio bi gradske takse na minimum , a mozda bi ih I ukinuo, te bi potencionalnim ulagacima u malu privredu omogucio da svoj novac, znanje I htenje plasiraju bas u moj grad.

Ekologija bi bila primarna a oni koji bi narusavali istu, morali bi debelo da placaju nadoknadu. Taj novac bi  koristio da platim mladima I skolarcima ekskurzije, strucna usavrsavanja, letovanja, zimovanja , kao I nabavku udzbenika I nastavnih sredstava.

Politiku ne bih zabranio, ali sam siguran da gradjani ne bi ni obracali paznju na politicke partije I raznorazne politikante, ali bih zato povecao, tj. uveo takse za njih, pa bi placali ako hoce da se bave ovim poslom. Kako bi to bio mali iznos novca koji bi se slivao u gradsku  kasu, nadam se da bi uspeo da sa njim platim racune koje bi sekretar Opstine napravio.

Gradjani bi imali mogucnost da u roku od odmah regulisu sve svoje potrebe vezane za birokratske poslove, tacnije za dokumentaciju.

Mesto predsednika Opstine kao jos par funkcija koje bi postojale u gradu, bile bi jako odgovorne, a  za bilo kakav prestup, zakonom bi predvideo da se ide u zatvor na najvecu mogucu kaznu, pa sam siguran  da nebi postojale ni spekulacije a kamoli istine u raznoraznim pricama.

Ovakvim delovanjem, niko se ne bi ni gurao vise u politiku , a svi mi bi ziveli mnogo lepse nego do sada.

Ostaje samo da …

 

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

28 Comments:

 1. To Deda,ljubim te u fotelju,a mos da budes predsednik u vise opstina? Da te oma predlozim i za kod mene.

 2. Deda,covjece,pa ovo zvuci fenomenalno.Imas moralnu podrsku od mene.
  A jel’kad ce to da se objelodani?
  Ma da znas da sam ponosna na tebe. Samo tako! 😀 😀 😀

 3. Iz odma da si postao Predsednik Opštine, da ti ja ne dolazim tamo!!!
  Čuješ li me? 😆

 4. Zmajcek
  fala ti, mnog mi je i jedna fotelja…Ljubim i ja tebe u bastu.. 😛

  Afrodita
  To ce da se obelodani NIKAD…
  I ja sam ponosan na sebe, samo tako.. 😀 😀
  Zvuci fenomenalno , ali tk sad vidim da je cista laz, bas kao i svi drugi programi 😆 😆 8)

 5. Suske
  Iz odma da ti kazem da od ovoga nema nista, isuvise je utopisticki, a znam opstine poput nase koje imaju ovakav sistem i mnogo bolje funkcionisu od nase… Cak su topionicu pretvorili u muzej koji je jako dobro posecen i ostvaruju ogroman prihod od toga, verovala ili ne…

  Cujem te odlicno, a ako hocec – dodji odmah, zaklacu nesto na brzinu 😀 😀 ➡

 6. Ako si mislio na pilićovi, da se nisi usudio … 👿
  a pragnje – MOŽE! 😆

 7. Prosuo mi se ajvar preko tastature, sta bre da radim sad?!

 8. Suske
  Kakvi pilici, kakvo pragnje, moze samo ness ili kamilica, a ima i nana 😀 😀

  Vihor
  Donesi tastaturu kod mene, da je natenane ocistim, odavno mi se jede ajvar. Tastaturu ce da bacimo posle…
  Nemoj da se uzbudjujes zbog toga, nije to nista ! ➡ ❗

 9. More … ne izvlači se sad, lepo si rekao “zaklacu nešto na brzinu” 👿

  Za Vihora imam recept za taj ajvar 😛

 10. Predsednik Opstine
  Monday, May 19th, 2008 @ 12:35 pm

  …predsednik Opstine, to radno mesto nece biti placeno nego ce se raditi dobrovoljno i sa zadovoljstvom. Mesto predsednika Opstine kao jos par funkcija koje bi postojale u gradu, bile bi jako odgovorne, a za bilo kakav prestup, zakonom bi predvideo da se ide u zatvor na najvecu mogucu kaznu…
  DEDA je rekao/la:
  May 19th, 2008 at 4:24 pm

  To ce da se obelodani NIKAD…
  I ja sam ponosan na sebe, samo tako.. 😀 😀
  Zvuci fenomenalno , ali tk sad vidim da je cista laz, bas kao i svi drugi programi 😆 😆 8)

  Tek kad sastavih nađoh smisao. Pre toga gledah i čitah, i zavirivah pod stočić “šta mi bi sa logikom i ovo malo zdravog razuma.” Al’ kad složih jedno pored drugog, o’ma shvatih. 💡

 11. Suske
  Ajd kad postanem predsednik, cu da dam po jedan ajvar 😆

  Atajlo
  Sto trazis logiku kod Dede kad je nema? Opusti se i uzivaj u apstrakciji.. 😀
  Ljubav, muzika i sve nesto lepo… ( bez opterecenja ) 😀 😀
  Imam sijalice..

 12. Koji si bio na listi? 😀

 13. Panky
  Nosio sam listu sam samcijat 😀 😀 ❗

 14. Neces ti nikad da postanes predCednik opstine sa ovakim programom.

 15. Ako mislite da se radi o nekom sloju koji je granični sa spoljne strane, prema svemiru, varate se! Ovaj najvažniji sloj atmosfere je granični, ali sa donje strane! Radi se o granici između neba i zemlje, pardon, između vazduha i tla. Njegova važnost je zasnovana na činjenici da glavni uticaji na vreme i klimu pre svega stižu sa Sunca, a posredno sa površine Zemlje. Samim tim, uticaj tla se proteže do neke visine koja nije stalna, a mnogo zavisi od interakcije Zemlja-vazduh. Njegova debljina je jako promenljiva, i pre svega zavisi od doba dana, a zatim i od vrste, tipa i oblika tla, da bi došli do uzajamnog uticaja meteoroloških parametara. Lep uvod u način funkcionisanja atmosfere.
  Granični sloj atmosfere (ili planetarni granični sloj) se bavi isključivo uticajima kratkog dometa i u prostoru i u vremenu. Atmosfera iznad graničnog sloja je oslobođena dnevnih uticaja tla, pa se zato i naziva slobodna atmosfera. Ovako podeljeno razmatranje atmosfere dovelo je i do izdvajanja posebnih grana meteorologije. Za granični sloj je zadužena mikrometeorologija, a za slobodnu atmosferu aerologija.
  Regularne dnevne promene graničnog sloja atmosfere su prilično dinamične. Noću, u odsustvu sunčevog zračenja, vazduh se hladi izračivanjem, tako da je temperatura pri samom tlu najniža, a sa povećanjem visine raste sve dok ovo hlađenje ima uticaja. Ova pojava se naziva temperaturna inverzija, inverzno (ili obrnuto) od uobičajenog stanja atmosfere gde temperatura opada sa povećanjem visine. Granični sloj atmosfere je u ovom slučaju oblast temperaturne inverzije. Inverzija je jača kada je temperatura viša, kada ima manje oblaka, manje vetra, ali i kada je vazduh suvlji. To što nam se čini da je inverzija jača zimi nego leti je verovatno što nam je ionako hladno ovde, na dnu atmosfere, a samo koju stotinu metara iznad nas je 10-15 stepeni toplije, što ne čini nikakvu utehu. Radiosondažna merenja su na strani opisanog razmatranja!
  Svitanje donosi promene, jer se uključuje moćna toplotna mašina – Sunce. Bukvalno tog trenutka počinje postepeno zagrevanje tla, pa se inverzioni sloj polako ‘topi’ od tla naviše, kao sladoled u dečijoj ruci. Vazduh pri tlu je zagrejaniji i temperatura opada sa povećanjem visine, sve do sloja koji još nije pod uticajem ovog zagrevanja. Tako nastaje pridignuta temperaturna inverzija. Vrh inverzionog sloja pokušava da pobegne uvis, ali uticaj dnevnog zagrevanja ga sustiže i negde u prepodnevnim časovima ga potpuno ‘pregazi’, ostavljajući atmosferu bez ove inverzije. Ali, granični sloj nije nestao, već ga čini (po definiciji) sloj koji je pod uticajem dnevnog zagrevanja tla.
  Prilikom dnevnog zagrevanja tla, delići vazduha se pod silom potiska kreću naviše, i u tom penjanju hlade adijabatski, odnosno bez bitne razmene energije sa okolnim vazduhom. Zagrejane ‘porcije’ vazduha žure da se penju i jednostavno nemaju vremena da razmene energiju sa onim delom vazduha koji nije zagrejan, pa ‘kulira’. U tom penjanju, taj deo vazduha se ohladi toliko da postaje zasićen vodenom parom, pa počinje kondenzacija. Leti to možemo da vidimo kao stvaranje malih belih čupavih oblaka, kumulusa. Ta visina se naziva nivo kondenzacije. Iznad nivoa kondenzacije mikrometeorologija prepušta svoju glavnu ulogu dinamičkoj meteorologiji i aerologiji.
  Popodnevni časovi donose slabljenje Sunčevog zračenja, pa tlo ponovo postaje hladnije od vazduha neposredno iznad tla. Temperaturna inverzija se nanovo stvara od tla naviše još nešto pre zalaska Sunca, dok iznad inverzionog sloja, procesi pod uticajem dnevnog zagrevanja koji označavajući debljinu graničnog sloja, polako slabe i gase se u večernjim časovima.
  Naravno, ovo je jedna tipična dnevna evolucija graničnog sloja. Ovu temu i njene varijacije meteorolozi razmatraju uvođenjem raznih parametara koji uticaj zračenja Sunca i tla, ali i mešanja vazduha vetrom i konvekcijom svode na nekoliko ‘kobasica’ raznih jednačina. Zadovoljstvo varenja tih kobasica ostavićemo onima koji će naleteti na mikrometeorologiju, pa ako ih zaboli stomak od muke, znaće da sadržaj tih ‘kobasica’ treba unaprediti. Samo da ne koriste veštačke dodatke i začine u vidu povećanja broja parametara! Neka pređu na zdravu hranu poštovanja prirodnih zakona i logike jer, verovali ili ne, toga još uvek ima.

 16. Dedaaaaaaaaaa, a pa ne može tako!!!
  Samo ajvar?!!

  Mene si naš’o 👿

 17. Vihore …. moj naklon … :mrgreen:

  Dobro je, bar si tastaturu sredio 😆

 18. Walter
  Misljenja su podeljena. Neki misle da je dobar, neki da nema logike a neki da je los. Ima i onih koje bas briga, samo misle na ajvar i vasionu. Yato sam i sacekao da prodju iybori pa da obelodanim program 😈 🙄 😀

 19. Vihor
  Mislim da nije tacno !
  I moj naklon…

  Suske
  Dobro, cu se isprsim sa pola lebac 😀

 20. To bre deda
  ajvar
  ne valja
  bez ‘leba! :mrgreen:

 21. Tacno je, tacno, a sto se tice tastature, razradjena je, jos postoji malo problema sa “w” ali resicemo i to.

 22. Skidam kapu… 😉

 23. Ja mislim da je program odlican ali sam siguran da sa njim nikad neces postati predCednik.

  Vihore, mislim stvaaaarnooo….. 😕

 24. Suske
  Nema leba bez pogace…

  Vihore
  Samo ti znas da je tacno?

  Panky
  Daj glas 😀

  Walter
  Svaka ti je ko Cicolinina 😛

 25. Deda da ti ovaj program važi, ja bih tebe odmah turila na republički nivo, kakva opština… 😆 😉

 26. Makarone
  Za republicki nivo imam slican program, samo jos da me turite … 😛 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *