Правила лепог понашања – бонтон! Ведри тонови, Београд 202

Бонтон, некад и сада

Увек се радујем када будем гост у некој од радио емисија. Код Круне Пинтарић, аутора и водитеља сјајне емисије “Ведри тонови”, на Радио Београду 202, ѕа великим задовољстом.

“Хвала, извини, изволи, молим” – чудесне речи које тешко изговарамо, а тако су нам потребне у свакодневном комуницирању, само су део бонтона. Бонтон се мења кроз историју а неки нови клинци доносе и нека нова правила понашања, самим тим и неписана правила “новог савременог бонтона”!

Одвојите мало времена и уживајте у ведрим тоновима радио Београда 202:

Цела емисија и даљи текст преузети су са сајта Радио Београда 202 – Ведри тонови, Круна Пинтарић

Правила лепог понашања или бонтон, филозоф Артур Шопенхауер описао је понашањем бодљикавих свиња: “Кад му је хладно, бодљикаво прасе тражи другу бодљикаву прасад да леже заједно, да се збију јер им је тако топлије. Да немају бодље, то би било лако, али бодљикава прасад имају дуге и оштре бодље. Када се збију у гомилу, боду једно друго. То није добро. А није добро ни кад им је хладно. Зато се бодљикава прасад дуго муче док не нађу неко згодно растојање: да буду једно уз друго, а да се не боду. То растојање представља лепо понашање. То је ЛЕПО ПОНАШАЊЕ: да ја не повредим тебе, да ти не повредиш мене, да помогнемо једно другом, да и мени и теби буде добро.”

Ова алегорија говори о суштини, а ми ћемо причати и о форми. Која стара правила бонтона су остала, а која више не морају да важе? Која су то нова, неписана и писана правила? Како је у онлајн свету, а како у школском узрасту када најинтензивније учимо о лепом понашању, рећи ће нам просветни радник и блогер Владимир Станковић – ДедаБор. О функцији бонтона из угла грађења самопоуздања и добре комуникације, говори психотерапеут Станислава Попов.

Захваљујем се Круни и екипи Двестадвојке, радиа уз који сам одрастао и живим свакодненвно!

#Љубав, музика и све нешто лепо…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *