Misli unapred

Mnogi ne propadaju radi nepovoljnih neprilika nego radi toga što ne mogu da napred misle i unapred gledaju, što nisu pokušali da potraže i da nadjudrugo vrelo zarade dok staro nije još usahnulo.

Kako se neprekidno menjaju prilike u kojima živimo, to će bez sumnje postati neke radnje suvišne, druge se opet neće isplatiti pa će ih zamenjivati one koje zgodnije za kupce (mušterije) ili bar izgleda da su povoljnije. Sve te promene dogadjaju se pred našim očima pa ih pažljiv posmatrač može videti unapred na duže vreme.

Svaki trgovac, a osobito onaj koji počinje radnju malim kapitalom treba da gleda unapred da li će moći za pravo vreme da otplati za robu što je naručio; svaki trgovac treba da unapred kakve će prilike biti za prodju i koji će artikli najbolje prolaziti. Svaki trgovac treba unapred da misli da naruči robu u pravo vreme, a ne da se posle žali kako je robu dobio tek posle praznika ikada je već prošao vašar (sajam). Svaki činovnik u poslovnici treba unapred da gleda da za vremena nabavi potrebne tiskanice i poslovne knjige. Pa i za sama sebe treba da gleda unapred svaki nameštenik da će mu jednom biti potrebno ovo ili ono znanje i iskustvo te da unapred misli kakav će uticaj imati pismo pa isvaka reč koju izgovori onome kome je namenjena.

Kudikamo imaće većeg uspeha svaki onaj koji uvek bude za vremena unapred mislio.

Privrednik, 1901, Beograd

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *