Орлови рано лете

Аутор, гост, Сибирски Соко пише истините приче из школских дана које се и данас препричавају и слушају са великом пажњом. Приче које ће вам натерати сузе на очи од смеха. Људи који знају актере, лако и брзо улазе у суштину, а аутор на свој препознатљив начин пружа свима прилику да се насмеју и уживају.

Орлови рано лете, први део: Ушке

Aigle pomarin. Famille des Accipitridés. Ordre : Accipitriformes

УШКЕ

 

Стоjадиновићу, Стоjадиновићу… шта да радим са тобом? Па ти, човече, ништа не знаш! Kако jа теби да дам двоjку? – готово плачљивим гласом говорила jе професорица енглеског jезика Наташа Незири.

Ниjе тачно, професорице… знам… – бранио се снебивљиво Бобан Стоjадиновић, популарни “Ушке”, омиљени jунак у разреду и голман омладинског тима Фудбалског клуба “Бор”.

Знаш… шта знаш, Бобане? Хаjде, кажи нам нешто на енглеском, кажи нам било шта, само да то буде правилно изговорено и одмах ти даjем двоjку. Да jедном завршимо са том тужном причом и са тим обостраним мучењем… – шетала jе учионицом несрећна жена, суочена са готово немогућом мисиjом.

Не знам шта да кажем, професорице… – вешто jе “ескивирао” Ушке…

Добро, ево овако… седиш ту, у последњоj клупи, одмах поред прозора… кажи нам лепо, да сви чуjемо, како се на енглеском каже – прозор?

 – Виндов… – као из топа ће Ушке!

Jао, Боже! Ниjе, Бобане… ниjе, дете моjе… ниjе виндов – вртела jе главом несрећна Наташа…

Како ниjе, професорице? – изненадио се и готово увредио самоуверени Ушке.

Тако лепо – ниjе. Hе каже се виндов. Mораш мало да извиjеш усне, као да ћеш да изговориш слово В, а уместо тога изговориш слово У. Ево овако – УИНДОУ, УИНДОУ, УИНДОУ – поновила jе неколико пута професорица Наташа, упадљиво извиjаjући усне, како би свом збуњеном ученику што верниjе и што “пластичниjе” обjаснила разлику – Jел’ ти сада jасно како треба правилно изговарати речи на енглеском jезику?

Jесте, професорице… jасно ми jе… – потврдно jе климао главом наш голман.

Ако jесте, хаjде онда да пробамо поново. Гледаш кроз таj исти прозор… шта тамо видиш? Облаци, киша… лете неке птице… врапци, голубови, орлови… ево – кажи нам како се на енглеском каже – ОРАО?

УОУРОУ!! – извио jе своjе усне несрећни Ушке, наjбоље што jе могао, и том своjом “голманском парадом” замало сместио jош несрећниjу професорицу право у болницу!

Дотетурала се некако до свог стола Наташа Незири, отворила дневник и уписала двоjку легендарноj “jединици” ФК “Бор” – Бобану Стоjадиновићу “Ушкету”.

 

Dragan Sokolov

Rođen sam 04.10.1969. u “Gradu Bakra, Zlata i Ostalih Plemenitih Metala“ – u Boru. Živim i radim u Sibiru. Ukoliko želite da nešto više saznate o meni, moraćete pažljivo da pročitate moje dve zbirke pesama: “PERO SOKOLA“ i „EP O TERMOPRODUKTU“. Srdačan pozdrav! Dragan Sokolov „Siberian Falcon“

One Comment:

  1. Pingback: Орлови рано лете – SiberianFalcon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *