Теслина визија Интернета

У Галерији “O3one” у Београду отворена је изложба “Теслина визија Интернета”, настала поводом 10. јула, рођендана Николе Тесле, а инспирисана његовим пројектом “Светски систем” из 1900. Изложбу су организовалиРегистар националног интернет домена Србије (РНИДС) и Музеј Николе Тесле, а аутор изложбе је Лазар Бошковић.

 

Никола Тесла је још почетком прошлог века, говорећи ондашњим техничким речником, описао у 12 тачака оно што се данас зове бежични Интернет, мобилна телефонија и GPS. Идеја изложбе “Теслина визија Интернета” је да покаже на који начин је све што је Тесла поменуо, сваком данашњем кориснику Интернета доступно ‐ било путем рачунара, било преко мобилног телефона. То је постигнуто упоредном инфографиком Теслиних визионарских речи и старих фотографија технике из Теслиног времена ‐ на једној страни, а на другој страни описом информационо‐комуникационих технологија данашњице чију окосницу чини управо Интернет.

 

Изложбу су отворили в.д. директора РНИДС‐а Бранислав Анђелић и директор Музеја Николе Тесле Владимир Јеленковић и при том најавили да је ово само зачетак ширег пројекта сагледавање Теслиног дела у светлу комуникација и нових технологија. Наставак пројекта је предвиђен за јесен, такође у Галерији “O3one”, где ће бити одржаване трибине, округли столови, пројекције филмова о Тесли, 3D презентације Теслиних лабораторија и друге активности.

 

Лазар Бошковић је изјавио да изложба јасно показује да је човечанство још почетком прошлог века могло да добије претечу данашњих информационо‐комуникационих технологија, само да су инвеститори смели и хтели да уложе средства у Теслине визионарске идеје. По његовим речима, постоје научне тврдње да се све на овом свету састоји од само две ствари: енергије и информације. Никола Тесла је разумео и знао како оне заједно ‐ и енергија и информација, могу да се пренесу на даљину, и то бежично и бесплатно, свуда и за свакога. Управо ово друго ‐ бесплатна енергија за све, вероватно га је и осујетило у тим плановима, јер је то била опасност да се угрозе постојећи монополи на изворе енергије.

 

Комплетан садржај изложбе доступан је и кроз инфографику на посебном интернет сајту, са истоименом адресом на оба национална интернет домена, www.teslinavizijainterneta.rs и теслинавизијаинтернета.срб.

Дизајн изложбе дело је Душана Војнова, из Orange студија.

 

Изложба ће трајати до 13. јула 2012.

На фотографији с лева на десно: Небојша Бабић – Галерија „О3оне“, Владимир Јеленковић – Музеј Николе Тесле, Лазар Бошковић – аутор изложбе.

Захваљујем се Драгани Пешић – Левић , агенцији Блинк www.blink-blink.co.rs

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *