Šta tebi oduzima dah?

Skoro mi se žalio kolega kako mu je teško i kako je zbog toga bio kod lekara. Utvrdili su da ima povišen holesterol, šečer u većim količinama, ali ono što mu najviše smeta jeste aritmija i nedostatak daha.

Pogledajte video

Posle kontrole lekara, čini mu se da mu je još teže, ali je barem svestan situacije i rešio je da povede računa o svom zdravlju.

Uzrok svega je naravno stres, posvečenost poslu i zanemarivanje svih onih zdravih i bitnih detalja iz života.

Još nije dostigao vrhunac, poput:

Dve ” moderne” bolesti  na koje moramo da obratimo pažnju pre nego odemo u krajnost koja nam ništa dobrog neće doneti. Burn out sindrom bi preveo kao iscrpljenost organizama do krajnje granice a digital fatigue kao digitalno magnovenje ili iskrivljenu sliku (moji prevodi).

ali ide tim putem.

Šta je najbitnije?

Da na vreme uočimo razlike u svakodnevnom životu i u ponašanju našeg tela kao reakcija na preopterećenja koja u kognitivnom smislu ne priznajemo i pravovremeno odemo lekaru, dok ne bude kasno.

Često smo skloni da zanemarujemo simtome bolesti, a preglede kod lekara odlažemo do nekog “sledećeg ponedeljka”.

Hronična opstruktivna bolest pluća – HOBP

A da li je u pitanju stres, ili hronična opstruktivna bolest pluća – HOBP, mi to ne znamo dok lekar ne dijagnosticira.

HOBP je treći najčešći uzročnik smrti u svetu, odmah posle srčanog i moždanog udara. Od ove bolesti najčešće obolevaju pušači stariji od 45 godina. Zabrinjava činjenica da svaki drugi pacijent koji boluje od HOBP nema odgovarajuću dijagnozu i ne leči se adekvatno. Ako se pacijent obrati lekaru na vreme i uradi jednostavan test (spirometriju) kada primeti neki od simptoma, uz adekvatnu terapiju – može voditi jednako kvalitetan život.

Šta tebi oduzima dah? Da li znaš to ili zanemaruješ svoje zdravlje?

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *