Citaj mi

Imao sam tu cast da upoznam Djordja Ivanova urednika web redakcije Radiodifuzne ustanove Vojvodina “Radio-televizije Vojvodina”, pre nekoliko nedelja i da sa njim podrobno poricam o nekim jako bitnim stvarima i nekim novim projektima.

I  vec prosle nedelje, osvanula je prelepa vest  da je WebPortal RTV -a pustio u rad servis “CITAJ MI” koji omogucava ” slusanje vesti ” osobama sa posebnim potrebama, slabovidim i slepim, kojima će biti omogućeno da na lakši i brži način dođu do željenih informacija i samim tim se lakše uključe u svakodnevni život.

Ovo je jako znacajan korak , kako u IT industriji tako i u savladavanju prepreka na koje nailaze mnogobrojni clanovi nase zajednice a koji na ovaj nacin imaju mogucnos bolje socijalizacije kao inkluziju u savremeno drustvo.

Moram napomenuti da smo pre par godina radeci na odredjenim projektima u organizaciji “Bitno”, Zoran Stankovic aka RainDog i ja napravili odlican projekat kojim smo aplicirali kod NIP-a a kojim smo predvideli bas ovakvu vrstu pomoci i edukaciju osoba sa invalidititeom.Tim projektom  obezbedili bi  savremena sredstva koja pomazu pri koriscenju kompijutera , tastature, misa , kao i kvalitetnih seminara ( predvidjeno je tada 5 razlicitih) iz oblasti informacionih tehnologija. Nazalost, projekat nije prosao.

Sada, posle ovakvih vesti i mogucnosti koje su uveli RTV i WebPortal RTV-a, mojoj sreci nema kraja jer sam siguran da ce i ostale ozbiljne kuce poput njihove krenuti istim putem , barem se nadam… a nadam se i prizeljkujem mnogo brze napredovanje u ovoj oblasti za koju mi se cini da mnogi od nas ne mare previse (zaboga, to se nama ne desava, to se desava nekima tamo) !

Medijska promocija celog ovog poduhvata je krenula i priloge mozete pogledati na sledecim mestima:

Prilog emitovan u Dnevniku, 11.maja u 17h i 22h, reemitovao ga je i RTS

Gostovanje na Radio Novom Sadu se nalazi na kraju ove vesti

dana 13.05.2009.  u Jutarnjem programu najavljeno unapređenje servisa Čit@aj mi! uvođenjem Web dnevnika

Slusajte vesti koje ste do sada citali na Webu – Servis “Citaj mi!” Dragan Varagic

Savez slepih , izjava jednog clana…

Test verzija servisa bi trebalo da se završi u julu mesecu, kada će Fakultet tehničkih nauka predstaviti novu, unapređenu verzija sintetizatora, koja će biti još približnija prirodnom ljudskom govoru.

sleep is the enemy

Ovo su svakako prelepe vesti koje spadaju u onu moju: …i sve nesto lepo…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

4 Comments:

 1. divno! duša me boli kada ljudi ne shvataju položaj osoba sa invaliditetom : (((
  ovakve stvari mi ulepšaju dan i ispune srce!

 2. I meni su ispunile dusu, majke mi !!!

 3. Ekipa u RTV stvarno obećava!
  Divno što si aktualizovao ovako bitnu vest!

  Čestitke svima 😉

 4. DDjermanovic
  Zadovoljstvo je moje !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *