Isplanirajte vreme, budite bogati

 

 

U poslednje vreme, u razgovoru sa ljudima, rečenica koju sam najviše puta čuo je “Nemam vremena”.

I svaki put je izgovorena kao izgovor za sve ono što nije uradjeno, nije naučeno, nije…

I svaki put se nisam složio sa mojim sagovornicima. Nisam, jer je meni neshvatljivo da za neučinjeno tražimo opravdanje kroz prezauzetost sa izgovorom kako nemamo dovoljno vremena na raspolaganju za sve aktivnosti.

Ključna činjenica je da vreme imamo, da je sve u vezi sa vremenom vise nego jasno i transparentno. U osnovi, osim sata na mobilnom telefonu ( a verujem da ga danas svi imamo, i vise komada istovremeno), možda na ruci ili džepu, satovi su svuda oko nas i uvek na vidnom mestu.

Druga i bitnija činjenica je da imamo i obaveze. Sve obaveze i aktivnosti koje nam iste nameću, su upravo činioci zbog kojih u vremenu nam protiču dani,noći, nedelje, meseci, godine…

Kako da svo vreme ovoga sveta preokrenomo u svoju korist i da sve potrebne radnje i aktivnosti uradimo na vreme?

Najbolje efikasnim planiranjem, pravljenjem prioritetnih i manje prioritetnih radnji, bitnih i manje bitnih aktivnosti. Postoji gomila različitih načina za planiranje.

Ukratko, napišite pobrojano sve obaveze koje su pred vama. Napravite prioritete i obeležite koje obaveze su hitne a koje mogu malo da sačekaju. U tom sortiranju, videćete koliko aktivnosti u toku dana su totalno nebitne i koliko vam vremena oduzimaju. Tek onda shvatite da zbog marginalnih i manje bitnih obaveza vi niste stigli da uradite bitne i hitne poslove.

Vaše opravdanje sa “Nemam vremena” odmah pada u vodu. Odakle vam vreme da gledate sportski dogadjaj koji traje par i više sati? Odakle vam vreme da igrate najnoviju igricu na kompu. Odakle vam vreme da presedite u kafiću sa super društvom?

Vremena ima sasvim dovoljno za sve, pitanje je samo kako ćete se organizovati i trošiti isto.

Kada udjete u ritam isplaniranih aktivnosti, osim zadovoljstva zbog učinjenog i rezultata, postaćete uspešni u svakom pogledu.

Imaćete više vremena za sve one aktivnosti koje vam  prijaju naspram ustaljenih i obaveznih poslova. Zato planirajte i ne tražite izgovor.

Neka vam slobodno vreme bude najdragoceniji faktor uspešnosti. Odavno su uspešni ljudi doneli zaključak da im je najveće bogatstvo upravo u količini slobodnog vremena.

Budite i vi bogati!!!

 

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

3 Comments:

  1. Pingback: Burn out sindrom i Digital fatigue | D E D A B O R

  2. Problem je što smo premalo plaćeni za svoje radno vreme, pa trošimo slobodno vreme kao drugo radno vreme. Statistika kaže da trošimo 40% plate na hranu, a druga statistika kaže da jedemo manje mesa od ostatka Evrope. Znači…

  3. Pingback: Top menadzeri, upravljanje vremenom - D E D A B O R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *