Hajde da se takmičimo u inovacijama #Sinergija16

Na poziv predstavnika Mickrosofta, bio sam  gost na #Sinergija16 konferenciji, na edukativnom danu.

Odmah želim da naglasim da su na EDU Sinergiji bili prosvetni radnici i učenici,  predstavnici kompanija i preduzetnici, kao i predstavnici nekoliko ministarstava Vlade Srbije, svi koji su zainteresovani za ovu oblast, a pre svega za reformu obrazovanja i uvođenje novih tehnologija u sistem edukacije.

“Zamislite pametni frižider koji će moći da vam izbaci recepte jela koja možete spremiti sa namirnicama koje se u njemu nalaze” – Majkl Kogeler

Bilo je zaista odličnih primera, poput škole iz Aleksinačkih rudnika – Škola budućnosti, 1 učenik : 1 računar. Ili srednja stručna škola iz Sombora čiji profesori rade dodatno sa učenicima u suprotnoj smeni, a koji su, za samo 4 godine uspeli da postignu vrhunske rezultate na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Sjajan primer je i vežbanje matematike i rešavanje različitih vrsta zadataka uz pomoć određenih programa koje nudi Microsoft, a dostupni su svima.

Na osnovu viđenog i kroz razgovor sa kolegama i predstavnicima nekoliko kompanija, izdvojio bih nekoliko zaključaka:

– na našu veliku sreću, postoje kompanije koje posluju u Srbiji poput Microsofta, Telekoma Srbije, MK grupe, Nordeusa, MikroElektronike, Makera i još nekih, koje prepoznaju značaj uvođenja novih tehnologija i edukcije u obrazovnom sistemu, imaju izraženu društvenu odgovornost i znaju da prepoznaju entuzijaste – nastavnike, a pre svih, darovitu i vrednu decu!

– imamo sjajne ljude i predstavnicke Vlade Srbije: Tatjanu Matić,  koja je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije, Snežanu Marković, pomoćnika ministra za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, koji daju veliki podsticaj. Na moju veliku žalost, i pored sjajnih inicijativa, po mom mišljenju, sve ide presporo i čini mi se da imaju velike probleme u implementiranju novih tehnologija u obrazovanje, a

– jedan od većih problema smo mi nastavnici, roditelji i javnost, koji, ne čini mi se, ubeđen sam, ne prepoznajemo važnost cele teme.

Ne mogu da generalizujem, ali veliki deo prosvetnih radnika i javnosti je potpuno inferiorno, nezainteresovano i jasno pokazuju odbojnost od novina (jer neznanje je osmo svetsko čudo), od svega onoga što naši učenici i deca odavno koriste u svakodnenvom radu, ne samo u oblasti komunikacija, već kao hardversko i softevrsko moćne mašine, tj. alate za učenje, igranje, pomoć.

Kako drugačije objasniti da škola koja ima 100 profesora, samo dvoje njih, na sopstvenu inicijativu je uključeno u rad sa darovitom decom već 4 godine. Da postižu vanserijske rezultate i da su priznati u svetu, a da u sosptvenom okruženju nemaju podršku, pre svega svojih kolega, rukovodstva, lokalne zajednice?

Kako objasniti da imaju podršku i sponzorstva mnogoborojnih kompanija iz sveta, a tek par njih iz Srbije?

Kako objasniti da dobrovoljni rad tih par profesora iz svih skola u Srbiji daju jače i bolje profesionalne smernice učenicima, interesantnije obrazovanje?

sinergija16

  • fotka preuzeta sa Tw naloga Microsoft Sinergija @mssinergija

Na kraju bih jasno istakao potrebe  društva, ne samo kod nas u Srbiji, već u celom svetu – mi moramo da idemo u korak sa novim tehnologijama. Mi moramo da menjamo obrazovni sistem i mladim ljudima pružiti šansu da svoju kreativnost i ideje prenesu na područje realnih proizvoda.

Lep primer je izneo i direktor Microsofta za jugoistočnu Evropu, gospodin Majkl Kogeler “Zamislite pametni frižider koji će moći da vam izbaci recepte jela koja možete spremiti sa namirnicama koje se u njemu nalaze”. Ceo intervju možete pročitati na N1Info, klikom na donji pasus koji sam izdvojio iz istog:

“Dakle, onog momenta kada imate nešto što je jedinstveno, jeftinije, brže, postojaće interes drugih zemalja da to kupe. Nije poenta takmičiti se u jeftinijoj radnoj snazi, jer budimo iskreni, uvek će biti zemalja u kojima će radna snaga biti jeftinija, u kojima će rad biti jeftiniji. Takmičite se u inovacijama”, poručio je Koegeler.

Zahvaljujem se domaćinima. Konferencija je odlično organizovana i svakako bih je preporučio svima.

I pored kritika koje sam izneo na svoj i račun mojih kolega prosvetara, verujem da ćemo u narednom periodu napraviti određene promene ka boljem. I mi i JAVNOST neka se spremimo da učimo i idemo u korak sa novim tehnologijama, a klincima poručujem da budu lucidni i kreiraju neke nove stvari koje će nam olakšati život u budućnosti!

sinergija

Tanja Tatomirović @Lavche73, Željko Subašić @PoslednjiSkaut i #ljubav, muzika i sve nešto lepo…@Dedabor, na #Sinergija16

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *