E zakazivanje kao osnovni način za uštedu vremena

Sistem administracije u Srbiji se polako menja i po svim činjenicama koje su pred nama, uskoro ćemo biti u mogučnosti da svoje vreme racionalno koristimo, a da usluge za koje danima, ili satima čekamo, sada možemo u par aktivnosti da završimo.

Elem, primer od pre neki dan: otišo sam do Doma zdravlja da me pogleda neki lekar jer mi nije bilo dobro. A tamo, iznenadjenje: nema gužve jer su sada lekari podeljeni, pa svaki pacijent ima svog izabranog lekara i može da dodje onda kada dogovori vreme, a ne kao do sada, da stoji i čeka Godooa celi vek, ili da ‘mre pre nego pogleda okice doktorkse.

I da, fora sa e-zakazivanjem bi bila ta što bi svako ko ima računar i internet, ili mobilni internet sada mogao da dobije info i da na osnovu toga sa par klika sam sebi da zakaže. Od kuće, s posla, odakle god može i ima potrebu.

To bi bilo to sa zdravstvenim e-zakazivanjem, ali ne i sve. E-zakazivanje bi moralo da bude na svim mestima gde mogu sa se stvore gužve i gde se prave redovi, zar ne. U suštini je tako a u praksi: sva šalterska mesta obavezno, ali obavezno bi morala da imaju opciju e-zakazivanje!!!

Ako je mnogima vreme=novac, onda je sasvim sigurno da bi mnogi bili kudi kamo zadovoljniji ovakavim načinom i sistemom!

Ako je pojedincima  novac periferan, neka makar pomisle na e-zakazivanje u zdravstvu, a ovo ostalo neka prepuste nama običnim smrtnicima.

I da ne bi ostalo kako je novac i količina istog najbitnija, živci bi bili u mnogome sačuvaniji i nama klijentima i šalterskim radnicima i svim zaposljenim službenicima ustanove koja nam pruža odredjene usluge.

Živci, živci, živci!! Nema para koji mogu da nam nadoknade naše tanke strune i naše vreme!

Zato, e-zakazivanje kao primarni zadatak. Ali, institucije poput Digitalne Agende na čelu sa Jasnom Matić, nedvosmisleno ukazuju na neke probleme:

 

A na pitanje gde, evo odgvora iz prve ruke:

Ovi odgovori su najbitniji.

Imajmo u vidu ukidanje redova, besplatno zakazivanje, vreme koje možemo mnogo kvalitetnije da upotrebimo!

Zakažeš, pojaviš se, uradiš predvidjeno i kraj.

Hajde da svi budemo uporni i tražimo od naših institucija prihvatanje ovakavog sistema. Evo primera poznatih twiteraša, Zorana Torbice i Gordane Čomić:

Uključite se i vi na svoj način. Gordana Čomić je pitanje sa društvene mreže Twitter prenela u Skupštinu Srbije:

Gordana radi u Skuštini. A vi gde radite? Pitajte vašeg šefa da se uključite u #e-zakazivanje!

Nije teško, sistem postoji, ostalo je na nama, našim šefovima, direktorima, kolegama, komšijama.

Imajte u vidu da danas penetracija interneta prelazi 60% onih koji svakodnevno koriste u razlićite svrhe isti.

Ovo je neminovnost, ali ako samostalno ne ubrzamo proces, okasnićemo i to će nas mnogo koštati.

-( #ezakazivanje možete pratiti na Twitteru svakodnevno pod ovim haš tagom. Ako imate pitanja, možete u komentarima ispod ili preko mog naloga @DedaBor )…

 


Ljubav, muzika i sve nešto lepo…

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

2 Comments:

  1. Nije to bas tako da reshava sve probleme kao sto si opisao, pogotovu na mestima koja su totalno preopterecena. Evo primera. Federalna policija – Brazil, odeljenje za pasoshe (ima ih u vecim shoping centrima, ne samo u policiji kod njih). Elem, u Brazilu je moguce zakazati pasosh iskljucivo preko web-a, nikako drugacije, pa ni preko veze.

    Posto mogu da prime odredjen broj ljudi, klasicno e-zakazivanje bi se svelo na to da kliknes danas a bude zakazano za septembar 2012.
    Kako se to radi: Od 17:30 do 18:00 izlazi mogucnost zakazivanja za sutra. Sednes za browser i stiskas F5 ovih pola sata, pa kad izadje, imas oko 20 sekundi da popunis ime, prezime i broj lk.
    Nije perfektno, zar ne, ali jos uvek nema boljeg nacina.

  2. Ja bih uveo OBAVEZU (zakonski) e-zakazazivanje za sve drzavne institucije jer samovoljno sumnjam da ce uvesti.

    Skoro isao u zdravstvenoj ustanovi mogu reci da je blago reci uzasno stanje a sa ovim sistemom svi bi dobili od pacijenta, nervozne medicinske sestre, lekari da mogu slobodno da isplaniraju svoj radni dan ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *