More, more

predhodni postovi Price iz Afrike

Tamo negde
Toplotni sok
Home sweet home
Terasa na vrhu zgrade
Posao za svakoga i za nikoga
Saobracaj je cudo nevidjeno
Nije bitan novac, bitna je kolicina istog
Robne kuce, shopovi, male radnje…
Fudbal nije razonoda, fudbal je nacin zivota


More, more

Na plazi nikad nije bilo puno ljudi.

Uglavnom su dolazili po dogovoru. Moje drustvo i ja smo voleli da idemo rano ujutru, jer je tada more bilo hladno i mirno. Skoro bez meduza. Vec malo kasnije postajalo je pretoplo, a meduze su nam pokazivale ko je gospodar. I one najmanje su zestoko pekle i ostavljale pipke na kozi. Trljali smo pesak na opeceno mesto po desetak minuta i nije pomagalo.

Desavalo se da se zalepi neka veca i ispruzi pipke svuda po coveku. Tada bi morali helikopetrom da ga prevezu do bolnice, jer nije bilo vremena za gubljenje. Otrov je bio prejak, a trovanja momentalna.

Helikopterom su prevozili i one koje ubode skorpija. Njih sam se najvise plasio. Video sam male, zute puno puta, a one crne samo u teglama kod ljudi koji su ih hvatali. Cini mi se da se i sada uplasim pri samoj pomisli na njih.

Voleo sam ujutro da prosetam plazom duz obale jer je more znalo da izbaci svasta. Nalazio sam daske sa bodova i smisljao price. Svako drvo dobijalo je neku namenu. Korisceno je, recimo, za namestaj koji je pravljan na terasi nase zgrade.

Sklapani su prelepi kreveti, ormari, stolovi i stolice od tog drveta i menjali smo postojeci namestaj od plastike i gume. Kad bih pogledao bilo koji komad napravljen od tog drveta, javljala mi se prica. Zamisljao sam, kao i sva deca, da tamo negde daleko na pucini, neki opaki gusari otimaju blago od slabijih, a onda se more postara za njih, i tako delovi koji ispadnu iz slagalice, ujutro doplove do mene.

Cekao sam kovceg sa blagom…

Cekao sam pocepanu zastavu.

...nastavak -> Moj kucni ljubimac

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

4 Comments:

 1. Kad vas meduza do’vati, najbolje je popiškiti se na obolelo mesto 😉 P. S. Nisam probala 😀

 2. @Дијица: Пишкење на гузу је баш “кинки” 😀 Мислим, ако те медуза довати страга 🙂

  @Деда: Имаш ли ти неку оновременску фотографију с лициног места, па да је усликаш и окачиш овде? Било би много лепше и носталгичније него ове обичне сличице са нета.

  Идемо даље…

 3. Imam, ali nemam skener kuci, moracu da odaberem neke i ponesem pa kad skeniram , onda da ih kacim …
  Uzgred, ove slike su sa google maps direktno iz Zuare, Libija, gde sam inace i bio, a one koordinate iz nekog predhodnog posta su tacne , bas zgrade gde smo ziveli. Ukoliko se pogleda sa satlita, mja secanja potvrdjuje slika, samo sto je sada to VELIKI grada a ne kao kad sam ja bio tamo…
  Iznenadio sam se kad sam gledao na mapi kako izgleda sada..
  Bice slika, bice… 😛

 4. Pingback: Kakav zakon, strasan zakon - D E D A B O R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *