Otvoreno pismo ministru prosvete gospodinu Verbiću i predstvanicima MPN a u vezi Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog/srednjeg obrazovanja

Pravilnik o kriterijumima i standardima  za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog obrazovanja

Pravilnik o kriterijumima i standardima  za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja

w1200_h678_fcrop

Poštovani ministre Verbiću, poštovane koleginice Željana i Snežana,

Ovim putem Vas molim da učinite sve što je u vašoj moći povodom Pravilnika kojim će mnoge škole biti 50 godina unazađene, a veliki broj radnika imaće manje plate, ili čak dobiti otkaze.

Veći problem od smanjenja normi ili ostajanja bez posla, biće funkcionisanje škola.

Bio sam učesnik Okruglog stola sa temom racionalizacije u prosveti i tom prilikom dao nekoliko konkretnih predloga kako se može racionalizovati i smanjiti broj zaposlenih u školama.

Međutim, na dan prestanka štrajka prosvetnih radnika, usvojen je Pravilnik o kojem do tada niko nije razgovarao, sa kojim niko nije upoznat, niti je bilo ko imao prilike da sugeriše na greške, ili da predloge na isti.

Iz perspektive dugogodišnjeg prosvetnog radnika, iz iskustva rukovodioca jedne seoske škole sa puno isturenih odeljenja, moram izdvojiti činjenice zbog kojih se ne slažem sa ovakvim Pravilnikom.

Veliki je broj škola koje njime direktno i nedvosmisleno gube pravo na sekretara, šefa knjigovodstva, bibliotekara i pedagoga/psihologa. Poslednjih sedam godina sarađujem sa sekrtetarom čija je norma 50% i moram naglasiti da je to nemoguća misija za škole koje RADE u pravom smislu te reči, ne samo da postoje u mreži škola.

Konkretno, to znači da škole koje RADE – angažovani nastavnici, učeće u različitim projektima, na svim takmičenjima koja su u okviru MPN, u svim vannastavnim i raznim projektnim aktivnostima u saradnji sa lokalnom samoupravom, NVO i slično, prosto, sekretar je osoba koja gine od posla svih sedam dana u nedelji. Zaboravite na vikende.

Ovim Pravilnikom uskraćujemo i gore navedena zanimanja. Ne smem ni da pomislim kako će se to odraziti na nastavu, na nezadovoljstvo nastavnog kadra i angažovanje istog, na organizaciju i planiranje svih aktivnosti i na kraju – a u stvari i najbitnije – na učenike i njihovo znanje i rad.

Pedagozi su od prevelikog značaja za škole, jer pored svih aktivnosti vezanih za nastavni proces, često budu veoma važni u rešavanju problema velikog broja učenika, kako loših, tako i onih najboljih. Izlišno je pričati o ulozi PP službe.

Mnoge škole već duže vreme nemaju administrativnog radnika, već samo šefa knigovodstva koji radi sve poslove administracije. Umanjenjem za 50%, sigurno je da mnogi poslovi u školama neće biti urađeni na vreme, a o kvalitetu da ne pričam. Svi oni dodatni poslovi oko plaćanja knjiga, ekskurzija, užine i slično, jednostavno ne znam kako će se i kada obavljati. Imajući u vidu da šefovi knjigovodstva sa šestim stepenom stučne spreme sada imaju oko 34K platu, pitam Vas kako će živeti sa 17K.

Bibliotekari , često i medijatekari u isto vreme i nisu toliki problem. Jednostavno, nećemo raditi na isti način kao do sada, a o poboljšanju časova i same nastave nekom drugom prilikom. Ne moramo da utičemo na decu da čitaju, ništa ne moramo. Ali kako „zbrinuti“ nekoliko radnika bez norme kojima gori pod nogama? Garantujem da u mnogim školama direktori čuvaju mesto bibliotekara upravo za ovakve namene.

Sekretari su ključne osobe, pored knjigovođa i direktora, za funkcinisanje jedne škole. Od normativnih akata, do priprema za sednice i svih pravnih regulativa, do poslova koji su obesmislili poziv pravnika u školama. Da ne pričam o sekretarima koji zastupaju škole u sudskim procesima i pripremu istih. Glupave potvrde koje često stresiraju radnike koji jure kredite, roditelji koji imaju socijalne i slične probleme i još mnogo toga spada u posao sekretara. Kako sve to ubaciti u 4 sata radnog vremena? Ili dva i po dana nedeljno?

Škola u kojoj radim ima sekretara 50%. To je Golgota i za radnika i za školu. Kad kažem školu, mislim na sve učenike, sve nastavnike, sve roditelje, sve obaveze! Prava Golgota.

Zamislite samo situaciju da MPN zatraži od direktora odgovor do 12h, a direktor kaže da je u mogućnosti da odogovori tek kroz nedelju i po ili dve, jer mu u ponedeljak dolazi knjigovođa, u sredu sekretar, u petak pedagog, pa dok iskoordinira sve službe… Ne mogu da zamislim tu situaciju, ne mogu.

Ne mogu da krivim sve ove ljude koji žive od kredita, sa smanjenom platom i sada sa još 50% manjom. Ne mogu da zamislim to nezadovoljstvo.

Mogu da zamislim da se uradi mreža škola, da se ispoštuju odluke koje su ranije donešene, da prioritet imaju radnici sa manjom normom, a ne novi sa 5 ili 10%… Mogu da zamislim ukrupnjavanje norme, spajanje škola, praćenje odlazaka radnika u penziju i preusmeravanje radnika ( u i iz drugih gradova)…

Ne mogu da zamislim da škole funcionišu sa „polovičnim“ izuzetno bitnim radnicima. Niti način i organizaciju takvih škola.

A takve škole su sve seoske škole, veliki broj gradskih, ogroman broj gimnazija, stručnih škola. Mali je broj njih u Srbiji koje ispunjavaju mere ovog Pravilnika.

Ko god se dosetio i napravio ovaj Pravilnik, skidam mu kapu, doktori nauka smo da izmislimo neverovatne kombinacije kada je novac u pitanju, a sada smo u prilici da se vratimo minimum pola veka unazad po pitanju funkcionisanja i rada škola.

Ne možemo gledati samo procente i novce. Ne možemo donositi Pravilnike kojima ćemo uštedeti (ponovo) na prosveti i istovremeno  bacati prosvetne radnike u očaj unakazivši i ovo malo što nam je ostalo.

Koliko sam siguran da Vi gospodine ministre Verbiću i poštovane koleginice Željana i Snežana niste imali uticaja kod donošenja ovog pogubnog Pravilnika, toliko sam siguran da svi zajedno vodimo prosvetu korak unazad ukoliko radimo po njemu.

Zato Vas MOLIM da ponovo razmotrite isti, da pokušate da nađete drugi način za racionalizaciju i da konačno objasnite javnosti i prekinete poređenje prosvete sa ostalim javnim preduzećima. Moramo da stavimo prosvetu iznad, a ne ispod ostalih.

Neka se racionalizuju drugi, a ne škole. Škole nemaju 15 sekretara i savetnika!

Ovim Pravilnikom gubimo svi, a najviše naši učenici. U suprotnosti je i sa Strategijom obrazovanja do 2020. godine, u suprotnosti je sa realnim dešavanjima.

U suprotnosti je sa mišljenjem svih prosvetnih radnika u Srbiji.

Hajde da ovaj Pravilnik učinimo ništavnim i da umesto njega radimo na strategiji racionalizacije u makro periodu, kojeg ćemo se svi strogo pridržavati i od koje nećemo odstupati. Hajde da zaštitimo radnike u prosveti, da im omogućimo da nesmetano rade i da pripremamo teren za mlade ljude koji dolaze. Smatram da je lako napraviti Strategiju u kojoj bi kroz brojke videli stanje i izvukli zaključke i načine rešavanja problema.

Ovako, bićemo kolektivno poniženi po ko zna koji put, na čelu sa Vama.

Molim Vas da pokušate!

Deda-fotka120

Vladimir Stanković @DedaBor

Vladimir Stankovic

DedaBor#ljubav, muzika i sve nešto lepo...

6 Comments:

 1. Postovani kolega, kako Vas nije sramota da ovako pisete. Da li ste svesni, a trebalo bi biti, jer ste bili i direktor, da je skoro istovetan Pravilnik postoji od 95. (ako ne i ranije ), Setite se Uredbe Vlade Srbije od 2010 i Uredbe Vlade od 2012. o racionalizacijin skola i sve to NEKO BUSI i unistava budjet RS. Direktori i direktorcici partiski uvlakaci su opstjali da to budu i u skolama koje broje od 50 do 80 ucenika. U skolama koje broje jedva 8-10 odeljenja. Kao Vas nije sramota da sve to branite. Da ste privatnik takve skole NIKADA nebiste finasirali. Takvo bacanje novca i nebi ste finasirali da budete na mesto bilijotekara, a da se profesor fizickog vaspitanja. …..
  Gospodine, u HRVATSKOJ je pravilo koje treba i mi da uvedemo, jedna OPSTINA jedan direktor za sve osnove skole i jedan direktor za sve srednje skole. I tu je kraj sveokupne racionalizacije.
  Sta direktor skole u odnosu na direktora firme radi. Pa samo da nabavi novac za plate radnika je muka i 60% posla direktoru firme; a ovde u SKOLI drzava obezbedjuje plate, opstina ostale troskove. I tako najtezi deo posla direktorovanja je resen. Sta rade direktori. Uzimaju procenat od knjiga, udzbenika i …
  Vlada je u pravu i to je malo, koliko su nepotrebni direktori skola i kakvi su prodavci MAGLE i partiski lakeji.
  Da ne govorim nista o onima kojin u svakom mandatu menjaju stranku da bi samo bili direktori.
  U Nisu postoje gradske skole koje imaju 16 odeljenja i one samostalne. GDE BRE TO U SVETU IMA i da ima istu platu kao direktor u skoli od 32 i vise odeljenja.
  Da se borite za RUDARE, nastavnike u neporednom radu u ucionici koji nose dnevnike, razumeo bih vas. Ovako po vasoj logici i nastavnik treba da ima100% sa 4 odeljenja i po 10 ucenika u odeljenju.
  Zato mislim da je dobro jedanput da se postuje nesto sto odavno nije postovano PRAVILNIK o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja

 2. Poštovani Ljubiša,
  Pročitajte ponovo tekst, direktori nisu tema ovog teksta.
  Ne radi se o meni, o školi u kojoj radim, radi se o svim školama u Srbiji.
  Gledate kroz brojke a ne kroz realno stanje. A realno stanje je da kada ugasite školicu sa jednim ucenikom, “ugasili” ste selo, zaseok. To mesto više ne postoji. Ovde je pitanje sociološke prirode, pitanje opstanka.
  Nije me sramota da branim seoske škole sa mali brojem ucenika jer sam siguran da su iste jedine institucije koje funkcionišu u ruralnim sredinama.
  Ponosan sam zbog toga.

  A kada govorimo o gradskim školama, slažem se sa Vama, i sam zagovaram teze racionalizacije sa ukurpnjavanjem administracije, pa do čak jednog rukovodioca.
  Postoje škole gde je to nemoguće, ali kroz mreže škola to se da uraditi.
  Slazem se sa Vama i za ranije Pravilnike kojih se niko nije pridrzavao do sada, a za koje sam i ja pričao na Okruglom stolu.

  Pored politickih odluka, ovde su preko potrebne racionale odluke koje neće u mnogome oštetiti škole i trenutno zaposlene radnike, neće naruštiti normalno poslovanje škola.

  Hvala Vam na konstruktivnom komentaru.

 3. Postovani kolega, niko ne gasi odeljenja, nego BIROKRATIJU. Odeljenja ostaju i u tim zaseocima i u PLANINSKIM predelima i to je OK; ali sekretar da upise dete, pa to u maticnoj knjizi rade ucitelji i odeljenjske staresine. Sekretar skole na 50 ucenika? To me asocira da svaki radnik-zidar ima po jednog nadzornika. Cemu to vodi, gde nas je to dovelo? Za ovoliku PEPSI sluzbu, jos davene 60-70. govorili su SVEDJANI, mnogo ste bogati kada sve to placate, a mi ponosni, nismo shvatili da nam ljudi govore PROPASCETE kada ovako bacate novac. Novac u proizvodnju treba, a to je u nastavi neposredna nastava.
  I zasto ne kazete i par reci o nezakonitom preopterecivanju ucenika u OS. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaze, masimalno ucenici mogu biti optereceni sa 28 sati nedeljno, a nasi osnovci iamju 32 sati nedeljno. Imamo neke izmisljene izborne predmete koji su svi OBAVEZNI a zovu se IZBORNI, a kada kazemo IZBORNI, to treba da znaci hocu ili necu da slusam te predmete. To je rec IZBORNI, ovako su NAMETNUTI da bi nastavnici imali normu po grbaci ucenika.Namrtnuti predmeti pa biram da li zelim nametnuti predmet informatiku ili slikanje, crtanje i vajanje ili nesto drugo?
  Nista ne kazujete i o 80% odlicnih. Gde nam je kriteriju?

 4. Pingback: Отворена писма и затворене очи | Био-блог

 5. Postovani Ljubiša
  Ništa ne znate o radu, kako vi kažete Pepsi službe i sekretara škole iako se promovišete u zaposlenog u školi. Ne znam šta radite.(Verovatno ste nastavnik, jer postoji stalni sukob nastavnika i “pepsi” službe i sekretara.
  Pominjete da se nije poštovao Pravilnik iz 1995. Interesuje me kako
  vam je polazilo za rukom da ga ne poštujete. Ko Vam je to omogućavao? Vaša školska uprava koja Vam odobrav a Cenus. Svaka časta ako je to moglo.U našoj školskoj upravi to nije moglo.
  A sad malo o
  Vama rudarima, kako nazivate sebe i ostale koji nose dnevnike. Alal vera rudari. Volela bih da Vas vidim u periou od 20.06. do 01.09. svake školske godine, kako kao crv radite na proučavanju propisa i pripremi novih nastavnih planova i programa, da ih samo za sebe umnožavate, kopirate, PRAVILNO tumačite, a ne za sve zaposlene koji rade u Vašoj školi. Volela bih da u narednoj školskoj godini budete koordinator (samo koordinator) koji će juriti kolege da podnesu svoje izveštaje o radu, da blagovremeno direktoru preda svoje planove rada za narednu godinu. Takođe bih mnogo volela da pripremite kompletan Godišnji plan rada za narednu školsku godinu, Školski program , Razvojni plan i sl. ( u stvari ne morate sami, možete to učiniti sa svojim dobrim kolegama rudarima) Dobro bi bilo da uradite i novi raspored časova za narednu školsku godinu i da on bude spreman za 01.09.
  A pre nego što to uradite, trebalo bi da izvršite kompletne pregovore i zaključite ugovor sa izvodjačima radova za održavanje škole, krečenje, za razne radove i da dežurate tokom celog leta da se ti radovi korektno odrade. Jer treba da imate urednu i doteranu školu za narednu školsku godinu.Pri tome da prethodno sprovedete javnu nabavku, sve sa kačenjem konkursne dokumentacije na portal Uprave za javne nabavke, državne revizorske institucije i ostalih državnih organa.
  Dakle, da pripremite kompletnu novu školsku godinu sve sa rešenjima o koeficijentu i rasporedom svih vaših obaveza u okviru 40 časovne radne nedelje ( uzgred sve što se Vama rudarima stavi u obavezu prema Pravilniku o pedagoškoj normi stane u 700-800 časova. Ostalo ako hoćete, ništa ne morate).
  A onda da spremni u oktobru dočekate prosvetnu inspekciju koja će doći da iskontroliše da li ste pripremljeni za rad u novoj školskoj godini. Pri tome treba da sedite sa njima 2-3dana i da im obrazlažete prethodno pripremljeni dokument na 20-30 stranica, koji ste pisali tokom avgusta meseca.
  A ono najvažnije Vam sledi početkom školske godine. Nakon, svoja u proseku 4 sata dnevno da ostanete još 4 svakoga dana i da radite ne pedagoško-psihološkom radu sa učenicima, poštujući sve državne Protokole o postupanju sa decom. Da vodite pojačani vaspitni rad, da vodite vaspitno-disciplinske postupke, da primate roditelje svakoga dana u tome periodu, a da dok ih čekate pišete virmane i plaćate porez , da obračunavate, istina veoma male svima nama plate zaposlenima, da knjižite, radite računovodstvene poslove. To nije nemoguće, zar ne’? Mogli biste vi to i vaši rudari.
  Sve ovo pišem sa aspekta srednje stručne škole od 23 odeljenja.
  Samo ovo što sam nabrojala uradite tokom leta, a tokom godine je ostatak posla od 2/3, onda stvarno treba ugasiti sve službe u školama, a ostaviti samo rudare jer će oni to provereno moći.
  Pri tome preispitajte se u koliko timova ste radili u prethodnoj školskoj godini i koliko časova vannastavnog rada tokom godine imate. Kad sve to saberete, videćete šta sve umesto Vas radi tamo neka PEPSI služba i sekretar škole.
  Ali ono što ja podrazumevam da treba da bude borba za bolji položaj prosvete nije ovo o čemu polemišem sa Vama. Moja borba, za rudarska prava, iako nisam rudar je mnogo konstruktivnija od onooga kako vi vidite u budućnosti prosvetu bez PEPSI službe i sekretara. Moje mišljenje ja da treba zajedno da nastupamo u donošenju mnogo boljih propisa i utvrdjivanja boljeg statusa škola i vraćanja dostojanstva zapolenima u školi. Za položaj škole i prosvete je nevažno da li će ona imati jednog ili dva zaposlena manje, mnogo je važnije kako ćemo se zajedno izboriti za njen bolji položaj.
  A bojim se da nam neće biti bolje dok god se delimo na rudare i one druge, što oni koji proturaju ideje o sadašnjem položaju škola obilato koriste. A onda ćete i vi rudari i mi nepotrebni biti samo kolateralna šteta.

 6. Goran Manojlović

  Pitam se zašto tolika polemika i tolika buka! Pravilnik bio i do sada ali se nije poštovao. Gospođa Vesna Jeremić, savetnik za finansijske poslove ŠU Zaječar odavno ne poštuje važeće pravilnike, nego nekim svojim principima i mehanizmima daje i određuje ko ima prava, a ko nema. Pre dva meseca objavio sam članak o nepravilnostima kako se nezakonito odobravaju radna mesta u školama u okviru ŠU Zaječar. Ovde se radi o skoro istim školama gde u jednoj školi važi jedno pravilo, dok u drugoj potpuno drugačije.
  Gospodine Stankoviću škole nikako ne mogu da budu unazađene kako Vi to navodite. Novim pravilnicima se samo ukrupnjavaju škole, tako da neke škole gube status pravnog lica. Neće se ugasiti male škole, nego će biti izdvojena odeljenja neke matične škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *